Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

24 βιβλία για τα Χριστούγεννα: The Jolly Christmas Postman

Καλωσήρθες, Δεκέμβρη! 
Είμαστε στον αγαπημένο μου μήνα του χρόνου. 
Είμαστε στις πιο γιορτινές μέρες. 
Όπως είπε και η Σταυρούλα, "είμαστε στα γενέθλιά μου", γιατί γυρίσαμε τη σελίδα στο ημερολόγιο και φαίνεται η μέρα των γενεθλίων της, που την έχω σημειωμένη με μια κόκκινη καρδούλα.
Είμαστε στο Λιτόχωρο και κάνει παγωνιά, το σπίτι μας στάζει υγρασία και ο γάτος έκανε διάρροια στο χαλί μας. Το χαλί μας είναι στο καθαριστήριο, κι εμείς καθόμαστε πάνω στα πατάκια για να παίξουμε. 
Όμως είμαστε καλά. Είμαστε ζεστά και άνετα ενώ έξω καπνίζουν οι καμινάδες, είμαστε χαρούμενοι, περνάμε ήσυχες και όμορφες μέρες, ακούμε πολλά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και παίζουμε πολύ, το χαλί θα το έχουμε πίσω σε λίγο, οπότε ποιος νοιάζεται, και τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και αγαπάμε τόσο πολύ τα Χριστούγεννα!
Αυτές τις μέρες, εγώ (ξανα)διαβάζω το βιβλίο της Laura Ingalls Wilder The Long Winter


Είναι το πέμπτο βιβλίο της σειράς Το μικρό σπίτι στο λιβάδι, κι έχω πολλά χρόνια να το διαβάσω. Χαίρομαι τόσο που το ξαναθυμάμαι.


Σ' αυτό το βιβλίο έρχεται ένας μακρύς χειμώνας, απ' αυτούς που κάνουν χρόνια να φανούν, με ατέλειωτες χιονοθύελλες και αμέτρητα προβλήματα. Η οικογένεια μετακομίζει στην πόλη για να μην περάσει τον ασυνήθιστα βαρύ χειμώνα μόνη, όμως κι εκεί η κατάσταση είναι δύσκολη. Αποκομμένοι και χωρίς προμήθειες, προσπαθούν ν' αντιμετωπίσουν αυτά που έρχονται με θάρρος κι αισιοδοξία. Τα κορίτσια μεγαλώνουν και αλλάζουν. Το μέλλον διαγράφεται αχνά. Η οικογένεια παραμένει ενωμένη κι αγαπημένη.
Υπέροχο βιβλίο.


Όμως έχω κι άλλο βιβλιο-νέο: Μιας και ξεκίνησε ο Δεκέμβρης, κι η περίοδος που λέγεται Advent στα αγγλικά, από σήμερα μέχρι τα Χριστούγεννα δηλαδή, είπα φέτος να κάνω στη Σταυρούλα ένα Advent Calendar βιβλίων. Πώς είναι εκείνα τα ημερολόγια που ανοίγεις ένα παραθυράκι την ημέρα και τρως ένα σοκολατάκι; Αυτό, αλλά χωρίς σοκολατάκι.
Η ιδέα φυσικά δεν είναι δική μου. Από άλλα sites και blogs την ξεσήκωσα -φαίνεται ότι πολύς κόσμος το κάνει. Τυλίγεις 24 Χριστουγεννιάτικα βιβλία, ένα για κάθε μέρα. Γράφεις (ή όχι) τον αριθμό της κάθε μέρας πάνω σε κάθε βιβλίο. Κι ανοίγεις με το μικρό από ένα βιβλίο κάθε μέρα μέχρι τα Χριστούγεννα. Έτσι, διαβάζετε ένα σωρό Χριστουγεννιάτικα βιβλία και κάθε μέρα υπάρχει η έκπληξη- τι θα πετύχω; Φυσικά, δεν χρειάζεται τα βιβλία να είναι καινούργια. Για μας ήταν πολλά παλιά, λίγα καινούργια, και κανα-δυο από τα δικά μου παιδικά χρόνια.
Τα έβαλα στο κουτί.


Σήμερα ξετυλίξαμε το πρώτο.


Ήταν κάτι το εξαιρετικό, κάτι το σούπερ ξεχωριστό μιας και ήταν η πρώτη μέρα.


 Ο Χριστουγεννιάτικος χαρούμενος ταχυδρόμος (The Jolly Christmas Postman)!
Η χριστουγεννιάτικη βερσιόν του αγαπημένου μας βιβλίου.
Ασχολούμαστε όλη μέρα μ' αυτό.



Ο Χαρούμενος ταχυδρόμος συνεχίζει να μοιράζει γράμματα στους ήρωες των παραμυθιών, μόνο που αυτή τη φορά είναι χριστουγεννιάτικες κάρτες και δωράκια.  


Μόνο που αυτή τη φορά οδηγεί το ποδήλατό του μέσα στο χιόνι, την παραμονή των Χριστουγέννων.


Η Χρυσομαλλούσα (που έχει αποκτήσει αδερφάκι) στέλνει κάρτα στο αρκουδάκι (που έχει αποκτήσει κι αυτό αδερφάκι)...



...Ο λύκος στέλνει ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στην Κοκκινοσκουφίτσα (θέλω να το παίξουμε αυτό)...


...Οι άνθρωποι και τα άλογα του βασιλιά στέλνουν στον Humpty Dumpty ένα παζλ (για να ενώσεις τα κομμάτια του κακόμοιρου και να τον φτιάξεις ξανά)...

 

...με τις ευχές τους στην πίσω μεριά...

Το παζλ μας άγγιξε όλους...
 ...το μπισκοτένιο αγόρι παίρνει το Χριστουγεννιάτικο περιοδικό της χώρας των παιχνιδιών από το μπαμπά του και ο λύκος παίρνει από την Κοκκινοσκουφίτσα έναν "οδηγό για να εντοπίζεις λύκους", χιουμοριστικά συντεταγμένο απ' την ίδια...


Και ο ταχυδρόμος, μη βλέποντας τη μύτη του από το πολύ χιόνι, καταλήγει στο εργαστήρι του Άι Βασίλη, για να του παραδώσει κάποια γράμματα από παιδιά...



...να πιει ένα τσάι με τον Άγιο και τη γυναίκα του... 


...και να παραλάβει το ολοδικό του γράμμα από τον Άγιο Βασίλη. Αυτό το υπέροχο πράγμα που κοιτάζεις μέσα και βλέπεις μια πανέμορφη τρισδιάστατη εικόνα. Δεν ξέρω πώς το λένε στα ελληνικά, ξέρει κανείς; 
 





 Κι επειδή το χιόνι είναι πια πολύ βαθύ, ο ταχυδρόμος θα πάει σπίτι του μ' έναν ξεχωριστό τρόπο απόψε...



Για να ξεκουραστεί, παρέα με το σκυλάκι του, και να μας ευχηθεί "Καλά Χριστούγεννα"! 


Η υποδοχή του πρώτου βιβλίου ήταν πιο ένθερμη απ' ό,τι είχα ελπίσει. Το έσερνε μαζί της όλη μέρα, διαβάζαμε λίγο, κι αν μας διέκοπτε κάτι έπρεπε ν' αρχίσουμε από την αρχή.
Τι υπέροχος και τι αστείος που είναι ο ταχυδρόμος! 
Τι διασκεδαστικά τα γράμματα!
Μόνο που χάνει πάρα πολύ στη μετάφραση- είναι έμμετρο το κείμενο και νιώθω ότι το καταστρέφω. 
Παρ' όλα αυτά, κάποιους δεν τους πειράζει... 


 Έχω αυτό το σχέδιο στο μυαλό μου, να γράφω δυο λέξεις για κάθε βιβλίο που ξετυλίγουμε αυτό το Δεκέμβρη. Βέβαια το σενάριο να γράφω έστω και δυο λέξεις (ή έστω να βάζω λίγες εικόνες) κάθε μέρα για 24 μέρες ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία.
Ωστόσο, θα το προσπαθήσω.
Σας αφήνω με χαμόγελα απ' τη χριστουγεννιάτικη Θεσσαλονίκη, στην εκδρομή μας πριν λίγες μέρες.
Καλό μήνα, ας είναι ο Δεκέμβρης χαρούμενος και γιορτινός.
Αγάπη.
Ειρήνη στη γη.
Αγάπη.

5 σχόλια:

  1. ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ!!!ΤΙ ΩΡΑΙΑ!
    ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ Η ΙΔΕΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ...ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ...ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΧΑΡΑ Η ΜΙΚΡΗ ΣΟΥ...
    ΕΧΩ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ, ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΙ ΔΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ..ΤΙ ΩΡΑΙΑ!!ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΝΕΘΛΙΑ Η ΦΑΙΗ ΣΤΙΣ 27 ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΙΣ 23!
    Α!ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΤΑΙΝΙΑ!ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ...!ΟΝΕΙΡΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΟΝΤΩΣ...ΠΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ!
    ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΛΛΑ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ ΚΑΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΘΕΙ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ CAPS LOCK.
    ΚΑΙ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΝΤΓΚΑΡ ΚΑΙ ΕΛΕΝ. ΤΗΝ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΦΑΙΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ.ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΠΛΑΚΑ..ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΑΡΕΙ 12 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΧΘΕΣ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΑ ΕΧΕΙ 2 ΕΥΡΩ ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ...ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ...CHECK THEM OUT :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τα ψάξω στον Ιανό στην επόμενη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη! Είδα λίγο τώρα στο ίντερνετ και φαίνονται πολύ ωραία. Εξάλλου, ό,τι μου έχεις προτείνει είναι τέλειο!
      Χαχαχα είχα αναρωτηθεί στην αρχή γιατί τα κεφαλαία, αλλά μερικοί άνθρωποι γράφουν έτσι από άποψη, οπότε δε φαντάστηκα ότι είναι θέμα του υπολογιστή! :D
      Θα προσπαθήσω να γράφω, έστω και δυο σειρές, αν και πολλές φορές έρχεται το βράδυ και είμαι τόσο κουρασμένη που δεν έχω κουράγιο να κάνω τίποτα, ή με παίρνει ο ύπνος μαζί με τις μικρές..αλλά ίσως τώρα που έχω project να τα καταφέρω!
      Πράγματι η Σταυρούλα το χάρηκε πολύ.. αλλά ήταν και εξαιρετική περίπτωση αυτό το βιβλίο... για να δούμε με τα υπόλοιπα. Μερικά μου φαίνονται λίγο μεγάλα γι' αυτήν. Αλλά δεν πειράζει, ας τα ξεφυλλίσουμε απλώς...
      Εγώ τους έχω πάρει ήδη τα δώρα τους... χο χο χο...
      Ααα τέλεια, όλες έχετε Χριστουγεννιάτικα γενέθλια! Η Σταυρούλα στις 21! Ο Δεκέμβρης είναι πλέον διπλά ο αγαπημένος μου μήνας ΚΑΙ γι' αυτό! :)

      Διαγραφή
  2. Happy countdown to Christmas! I love the idea of the book Advent calendar. I usually have a couple of new books hidden away. When they get to that bag in their Advent calendar garland, a note will tell them where to look. ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. That's a great idea too! We had an Advent calendar garland too last year, but it was filled with tiny ornaments for the tree and tiny play figures, all bought for 5 euros -it was a last minute idea and I didn't have much time to think about it. In the future I'll be prepared :D
      Happy countdown to Christmas to you! xoxo

      Διαγραφή
  3. Πολύ καλός ο ταχυδρόμος. Γι'αυτό τον αγαπάει τόσο η Σταυρούλα! Πώς φωτογραφηθήκατε μέσα στη σφαίρα! Η Σταυρούλα φαίνεται σαν ψεύτικη κουκλίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή