Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

24 βιβλία για τα Χριστούγεννα: Peter and Lotta's Christmas

Το ημερολόγιό μας του 2013 που τελειώνει, είχε εικόνες από βιβλία της Elsa Beskow. Κάθε μήνας είχε τη δική του, ήταν όλες υπέροχες. Τα βιβλία της φαίνονται εξαιρετικά, έχω δει ένα-δυο και θα ήθελα πολύ να διαβάσω περισσότερα. Υπήρχαν κάποια που ξεχώρισα, κι ένα απ' αυτά ήταν το χριστουγεννιάτικο, η εικόνα του Δεκέμβρη. 


Βρήκαμε την εικόνα του Δεκέμβρη μέσα στο σημερινό μας βιβλίο, Peter and Lotta's Christmas, μια πανέμορφα εικονογραφημένη, παλιομοδίτικη χριστουγεννιάτικη ιστορία. Είναι το τελευταίο στη σειρά  βιβλίων Peter και Lotta (ή Aunt Books όπως λέγονται, γιατί έχουν για ηρωίδες τους τη θεία Πράσινη, τη θεία Καφέ και τη θεία Μωβ- Aunt Green, Aunt Brown and Aunt Lavender- με τις οποίες έρχονται να ζήσουν τα δύο αδερφάκια και είναι εμπνευσμένα από την παιδική ηλικία της ίδιας της Elsa με τις θείες και το θείο της). 


Δεν έχουμε διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία της σειράς (που είμαι σίγουρη ότι είναι πάρα πολύ ωραία). Σ' αυτό εδώ όμως, πολλά ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν. Ο Peter και η Lotta προετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα. Ψήνουν κουλουράκια και διαλέγουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μέσα στο χιονισμένο δάσος, κι έπειτα περνούν μια υπέροχη παραμονή γύρω απ' το στολισμένο έλατο, με κάλαντα και χορό.


Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μαθαίνουν για πρώτη φορά από πού έρχονται τα δώρα. Η αφηγήτρια εξηγεί ότι τα παλιά χρόνια στη Σουηδία δεν πήγαινε ακόμα ο Άι Βασίλης, αλλά ένα Χριστουγεννιάτικο Κατσίκι στη θέση του (τέλειο;). Όταν το κατσίκι χτυπάει την πόρτα τους, τα παιδιά τρομάζουν και κρύβονται...


...αργότερα όμως, ζητούν να μάθουν την ιστορία του. Το κατσίκι είναι ένας μαγεμένος πρίγκιπας, που ζει βαθιά μέσα στο δάσος, παίζει το λαγούτο του και τραγουδά υπέροχα. Τα παιδιά αποφασίζουν να τον βρουν, για να του ζητήσουν να φέρει στις θείες τους δώρα εκ μέρους τους τα επόμενα Χριστούγεννα.


Ο καιρός περνά χωρίς να δοθεί ευκαιρία να πάνε τα παιδιά στο δάσος, όμως μια μέρα ορίστε... ένας ξένος που δεν μοιάζει τόσο με πρίγκιπα, παίζει όμως μόνος μουσική βαθιά μέσα στο δάσος.

Τα παιδιά έχουν πειστεί ότι βρήκαν το χριστουγεννιάτικο κατσίκι και κάνουν μαζί του σχέδια για τα Χριστούγεννα. Στο μεταξύ, βρίσκουν την κυρία που μοιράζει γάλα με σπασμένο πόδι κι αποφασίζουν να φροντίσουν τα δίδυμα μωρά της.


Τα παίρνουν στο σπίτι, και μαζί με τις θείες και το θείο, τα προσέχουν για μέρες με μεγάλη αφοσίωση. Και προετοιμάζουν τα δώρα τους... Όπως κανόνισαν, το κατσίκι θα πάρει τα δώρα απ' το σπίτι της κυρίας με το γάλα και θα τα μοιράσει στις θείες τους.


Τελικά, την επόμενη παραμονή Χριστουγέννων, με μια μικρή έλλειψη συνεννόησης καταλήγουν με δύο κατσίκια στο σπίτι. Το ένα είναι, φυσικά, ο θείος...


...ενώ το άλλο ο πρίγκιπας του δάσους, που στην πραγματικότητα δεν είναι άλλος απ' τον άντρα της κυρίας με το γάλα, τον μπαμπά των διδύμων.


Τα Χριστούγεννα αυτά είναι ακόμα καλύτερα απ' τα προηγούμενα, γιατί ο Peter και η Lotta όχι μόνο παίρνουν δώρα αλλά και δίνουν. Και τους αφήνουμε ν' απολαμβάνουν τα δώρα τους και τα Χριστούγεννά τους...


Αγαπημένη Elsa Beskow. Το βιβλίο της μας μεταφέρει σ' ένα μακρινό τόπο και σε μιαν άλλη εποχή. Τα Χριστούγεννα των δυο μικρών παιδιών από τη Σουηδία είναι τόσο διαφορετικά κι ενδιαφέροντα. Και το Χριστουγεννιάτικο Κατσίκι μας φάνηκε τόσο μα τόσο αστείο. Όμως φαντάζομαι πως ο λόγος που η ιστορία της διαβάζεται τόσο ευχάριστα είναι ότι η αθωότητα και η προσμονή και η χαρά του να δίνεις και να παίρνεις δώρα αλλά και αγάπη τα Χριστούγεννα είναι ίδια στον Peter και τη Lotta μ' αυτή που νιώθει το κάθε παιδί. Σε κάθε χώρα και κάθε εποχή.  

2 σχόλια:

  1. Oh, I need more Elsa Beskow books! Our library doesn't have any besides Pete In Blueberry Land, which we own. This convinces me, though. How beautiful!

    ΑπάντησηΔιαγραφή