Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

24 βιβλία για τα Χριστούγεννα: Nutcracker Noel

Λατρεύω αυτό το καινούργιο κόλπο, που παίρνει τα βιβλία και τα βάζει στο κεφάλι της. 
Ή χτυπάει το κεφάλι της μ' αυτά. 
Σε λατρεύω, αστείο μωρό μου. 
 

Στο θέμα μας.
Σήμερα έχω δύο βιβλία να σας δείξω. Το βιβλίο που ξετυλίξαμε ήταν το Nutcracker Noel, που όμως ταιριάζει γάντι με τον Καρυοθραύστη, μιας και το δεύτερο είναι η ιστορία του μπαλέτου που ετοιμάζουν στο πρώτο. Τα βιβλία αυτά κέρδισαν απ' την αρχή, και τα δυο, μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Αγαπώ πολύ την ιστορία του Καρυοθραύστη. Εξάλλου, κάποτε χόρεψα κι εγώ σ' αυτό το μπαλέτο. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ' την αρχή.


Nutcracker Noel, η ιστορία μιας χριστουγεννιάτικης παράστασης κι ενός κοριτσιού που ονειρευόταν να χορέψει σ' ένα αληθινό μπαλέτο. Γιατί ποιος απ' αυτούς που ασχολήθηκαν ποτέ με το μπαλέτο δεν το ονειρεύτηκε αυτό; Το μπαλέτο είναι σκηνική τέχνη. Είναι λάμψη, ομορφιά, είναι μακριά απ' την πραγματικότητα. Κοστούμια, φώτα, παντομίμα, μουσική. Ο σιωπηλός χορός, τόσο ανάλαφρος, που ξεχειλίζει από δύναμη. Όλα τόσο δύσκολα να γίνουν κι όλα να φαίνονται εύκολα κι απλά. Μοιάζει παραμυθένιο όσο κι αν είναι σκληρό.


Η Νόελ, λοιπόν, είναι ένα κορίτσι που ονειρεύεται να χορέψει σ' ένα αληθινό μπαλέτο.


Ενθουσιάζεται με την ιδέα να πάρει μέρος στην παράσταση του Καρυοθραύστη που διοργανώνει η δασκάλα της...


...αλλά η προοπτική να κάνει το δέντρο την απογοητεύει.


Ειδικά όταν η Μία, το φαντασμένο κοριτσάκι με την καταπιεστική μαμά, θα πάρει το θελκτικό ρόλο της μπισκοτένιας κούκλας.


Η Νόελ στρέφεται στη δασκάλα της. Κι εκείνη την κάνει να σκεφτεί αλλιώς: Αν νιώσεις ότι είσαι δέντρο, ο χορός σου θα μείνει σε όλους αξέχαστος.


Η Νόελ αποφασίζει πως, αν είναι να γίνει δέντρο, θα το κάνει καλά.


Θα νιώσει στ' αλήθεια πώς είναι να είσαι δέντρο.


Έτσι, βάζει όλη την ψυχή της στο χορό της.


Τη μέρα της παράστασης, όλα αντιστρέφονται! Τα δέντρα παίρνουν ένα υπέροχο αστραφτερό κοστούμι...


Ενώ η καημένη η μπισκοτένια κούκλα...


Η Νόελ παρηγορεί και εμψυχώνει τη Μία: Αν νιώσεις στ' αλήθεια ότι είσαι μπισκοτένια κούκλα, θα τους μείνεις αξέχαστη.


'Οχι, μαμά, όχι άλλες φωτογραφίες.


Ναι, Σταυρούλα, λίγες ακόμα.


Η Μία χορεύει υπέροχα, η Νόελ λάμπει. Συμβαίνει αυτό που πάντα ονειρευόταν, μόνο που η πραγματικότητα είναι καλύτερη απ' το όνειρο.


Τέλειο βιβλίο, τέλειο μήνυμα. Κάνε αυτό που είναι να κάνεις με πάθος, μην απελπίζεσαι, και θ' ανταμειφθείς. Μη βιάζεσαι να κρίνεις τα πράγματα. Κάνε υπομονή. Δώσε τον καλύτερό σου εαυτό. Μαγικά πράγματα συμβαίνουν κάθε μέρα.
Υπέροχη εικονογράφηση! Λίγο παράξενη, αλλά μαγευτική. Οι μύτες τους είναι εντυπωσιακές, σωστά;

Κι έπειτα, ο Καρυοθραύστης (Mary Engelbreit's Nutcracker), που κυκλοφόρησε μόλις φέτος στα ελληνικά. Η Μαίρη Ενγκελμπράιτ είναι μια υπέροχη εικονογράφος παιδικών βιβλίων, που έκανε εδώ και τη διασκευή της ιστορίας.


Με λίγα λόγια, η Μαρί ενθουσιάζεται όταν ο θείος Ντροσελμάγερ, κατασκευαστής παιχνιδιών...


...της προσφέρει για χριστουγεννιάτικο δώρο έναν καρυοθραύστη.


Τον αγαπάει αμέσως, παρόλο που είναι άσχημος, και είναι απαρηγόρητη όταν ο αδερφός της ο Φριτς τον σπάει.


Το ίδιο βράδυ η μαγεία αρχίζει: Ο Καρυοθραύστης ζωντανεύει (από την αρχή ήταν ένας μαγεμένος πρίγκιπας, φυλακισμένος στην ξύλινη μορφή του)...


...και αρχίζει, με βοηθούς τα στρατιωτάκια του Φριτς, μια άγρια μάχη με το βασιλιά των ποντικιών και το στρατό του.


Όταν νικάει το βασιλιά των ποντικιών, τα μάγια λύνονται και ο Καρυοθραύστης γίνεται ένα όμορφο αγόρι που παίρνει τη Μαρί στη χώρα της φαντασίας.


Εκεί, υπέροχα τοπία και μαγικές μορφές τους καλωσορίζουν.


Στο παλάτι του πρίγκιπα, χορευτές από όλο τον κόσμο τους διασκεδάζουν.


Και στο τέλος, εξομολογούνται ο ένας στον άλλο την αγάπη τους.


'Οταν ξυπνάει η Μαρί, βρίσκεται στο σπίτι της. ΄Ηταν όλα απλώς ένα όνειρο; Ίσως... Μα ο θείος Ντροσελμάγερ την περιμένει, μαζί με το αγόρι-Καρυοθραύστη, που της υπόσχεται να γυρίσει όταν μεγαλώσει, για να την πάρει μαζί του στη χώρα της φαντασίας.


Το λατρεύω αυτό το βιβλίο. Η γνωστή κι αγαπημένη μου ιστορία, οι πανέμορφες εικόνες, η γλυκούλα Μαρί. Αρέσει πολύ και στη Σταυρούλα. Είναι να μην της αρέσει; 

Θέλω να ξαναδώ το Nutcracker in 3D, με την Elle Fanning. Είχα ενθουσιαστεί πέρυσι. Αλλά πάλι, μπορεί να μην είμαι αντικειμενική. Αγαπώ πολύ τον Καρυοθραύστη.   





Κι αυτό...



Και το μπαλέτο, αχ το μπαλέτο...





Έτσι για το καλό, σήμερα το πρωί είδαμε λίγα αποσπάσματα του μπαλέτου Καρυοθραύστη, από ένα dvd που έχουμε με αποσπάσματα παραστάσεων. 




Είχαμε καιρό να δούμε μπαλέτο. 
Λίγο παράξενη η αίσθηση μετά από τόσο καιρό.
Όμως ο Καρυοθραύστης είναι τόσο γιορτινός, τόσο χαρούμενος. 
Απλά μαγικός. 


6 σχόλια:

  1. We go see The Nutcracker this Saturday. We've been reading books, too. We read the Susan Jeffers retelling, and I got them Tallulah's Nutcracker, the third in the Tallulah picture book series, as their Advent goodie today. So exciting! I did not know about The Nutcracker 3D movie! I just saved it to my YouTube favorites to watch later. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Lucky you! I'd really really like to see The Nutcracker with the girls- well, when baby's older. I practically love all Nutcracker books- Tallulah looks amazing, didn't know about her books. To the wishlist they go! :o) Hope you enjoy the movie, I really loved it :)

      Διαγραφή
  2. ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΟΝ ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗ!!!!ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΚΔΟΣΗ....ΠΗΡΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ... ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΒΙΒΛΙΟ! ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΜΟΝΟ 2 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΕΧΩ ΔΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ. ΤΗ ΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΑΙΗ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ...ΦΕΤΟΣ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΤΗΣ,ΣΤΟΛΙΣΕ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΥΟΘΡΑΥΣΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΝΑ ΤΗΣ ΤΑ ΧΑΡΙΣΕΙ ΟΤΑΝ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ...
    ΤΟ ΑΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΩ ΞΑΝΑΔΕΙ ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΩΡΑΙΟ..ΟΝΤΩΣ ΟΙ ΜΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ...
    ΕΝΑ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ...ΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ???
    (Α!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟΥ...ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΒΑΡΕΤΑ,ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουάου, έχει δάσκαλο χορού η Φαίη; Τέλειο που στόλισε με θέμα τον καρυοθραύστη και τέλειο που τον είδατε μαζί όταν ήταν τριών. Και η Σταυρούλα ενθουσιάστηκε από τότε που είδαμε τα αποσπάσματα και μου κάνει φιγούρες. Είδαμε και τη Barbie στον Καρυοθραύστη σήμερα, ξέρω, είναι λίγο ό,τι να 'ναι, αλλά ήταν εντός θέματος, είναι και μικρή ταινία για να την παρακολουθήσει, έχει και ωραία μουσική και χορο... Κάτι φωνές απ΄την Κάντυ κάντυ εντόπισα... το έβλεπες;
      χμμ.. Όσον αφορά τα δώρα, μ' αρέσουν επίσης οι κούκλες με γνωστές ηρωίδες (ιδίως από βιβλία αλλά κι από ταινίες καλές είναι, αν μου αρέσει η ταινία).. Ας πούμε, έχουμε κάτι Barbie με πριγκίπισσες ντίσνευ (σιγά το πρωτότυπο, θα μου πεις),κι απ' ό,τι είδα έχει βγει και η ηρωίδα του Frozen (τη θέλω) στα public -αυτή η ταινία δε βγήκε ακόμα στην Ελλάδα αλλά απ' ό,τι ξέρω βγαίνει σε λίγες μέρες και την περιμένω πώς και πώς, λένε ότι είναι τέλεια! (δε θα τη δω στο σινεμά βέβαια, δεν μπορούμε να πάμε ακόμα, αλλά πολύ αργότερα στο computer...).

      Διαγραφή
  3. Τα δυο βιβλιοσκούληκα είναι τέλεια. Το πρώτο, το "χντρούλι νινί" με την ωραία φιγούρα και το τελευταίο, η ονειρική Σταυρούλα. Εγώ ψάχνω για τέτοια βιβλιοσκούληκα μέσα στις αναρτήσεις! ΄Οχι πως δεν εκτιμώ τις εικόνες και τα κείμενά σου που είναι πάντα εξαιρετικά. Αλλά να, αυτά μου λείπουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες κόλπα το χοντρούλι νινι; Κι η Σταυρούλα με πόση προσήλωση βλέπει μπαλέτο; χιχιχι

      Διαγραφή