Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

24 βιβλία για τα Χριστούγεννα: Fancy Nancy, Splendiferous Christmas

Σήμερα ήταν μια υπέροχη μέρα. Κάποιος έγινε τριών χρονών. Ξαφνικά το ήσυχο σπιτάκι μας γέμισε με κόσμο και φωνές και παιδάκια και γέλια και όμορφες μυρωδιές. Περάσαμε τέλεια, η Σταυρούλα πέρασε τέλεια. Και για μένα ήταν μια μέρα ξεχωριστή, γιατί πάντα τα γενέθλιά της με συγκινούν και μου θυμίζουν εκείνη τη νύχτα του Δεκέμβρη που ήρθε στον κόσμο το χριστουγεννιάτικο μωρό μου. 

Το βιβλίο της σήμερα ήταν το Fancy Nancy: Splendiferous Christmas...


...επίτηδες τοποθετημένο στη σημερινή μέρα για να ταιριάζει με την κούκλα Fancy Nancy που πήρε δώρο για τα γενέθλιά της.



Τη Fancy Nancy την ξέρουμε εδώ και λίγους μήνες, από τις μέρες της Αθήνας. Αρέσει και στις δυο μας τρομερά, την έχουμε διαβάσει άπειρες φορές. Μα... ένα βιβλίο με τη Nancy ΚΑΙ τα Χριστούγεννα; Ακούγεται σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Κι όμως είναι. Και αληθινό και πολύ καλό. Και παρεμπιπτόντως, το splendiferous ακούγεται σαν μια λέξη που θα επινοούσε η Nancy, όμως υπάρχει -είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται για τα υπέροχα πράγματα.


Σ' αυτό το βιβλίο, η Nancy είναι στο στοιχείο της. Κάνει πράγματα που είναι εξ ορισμού όμορφα και λαμπερά. Όπως το να διαλέγει χριστουγεννιάτικο δέντρο...


... να διαλέγει τα πιο φαντασμαγορικά στολίδια...


...να ψήνει εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα κουλουράκια...


...και να τραγουδάει κάλαντα με στυλ.


Όμως όταν βιάζεται να στολίσει το δέντρο κι ο παππούς αργεί..


...ένα μικρό ατύχημα της καταστρέφει τη διάθεση.


Γιατί το αγαπημένο της στολίδι, η αστραφτερή κορυφή του δέντρου, γίνεται κομμάτια.


Όμως ο παππούς θα της δείξει πώς να κάνει "τα σπασμένα αυγά ομελέτα". Κατασκευάζουν μαζί μια καινούργια κορυφή για το δέντρο, σωστό κειμήλιο...


Κι ένα φανταστικό πάρτυ συμπληρώνει τη διασκέδαση...


...γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο λαμπερό, χαρούμενο και καταπληκτικό απ' τα Χριστούγεννα! (που είναι splendiferous, δηλαδή όλα τα παραπάνω μαζί, και δεν μπορώ ν' αποφασίσω πώς να το μεταφράσω!).


 Απίθανη, αστεία Νάνσυ. Το κορίτσι μου ενθουσιάστηκε και μ' αυτό το βιβλίο. Η εικονογράφηση είναι γεμάτη ευρηματικές λεπτομέρειες και η ιστορία τόσο χαριτωμένη.  Στην ανάρτηση της Αθήνας έγραφα πόσο μ' αρέσει το μήνυμα του βιβλίου ότι πρέπει να επιτρέπεται στο κάθε παιδί να είναι ο εαυτός του. Κι εδώ θα συμπληρώσω πόσο μ' αρέσει το μήνυμα ότι, έλα τώρα, είσαι αστέρι, δεν πρέπει ν' αφήνεις μικροαναποδιές να θαμπώσουν τη λάμψη σου!


Μικρό μου αστέρι,
Σήμερα είσαι τριών χρονών. Τι υπέροχη ηλικία! Τίποτα δεν σε σταματά. Είσαι αστεία, ευρηματική, γεμάτη ενέργεια και φαντασία. Είσαι ευαίσθητη και τρυφερή. Είσαι αστείρευτη πηγή χαράς.
Μέσα σ' αυτό το χρόνο έπαψες να είσαι μωρό και έγινες παιδάκι. Έγινες μεγάλη αδερφή. Έγινες ένα λογικό και συμπονετικό πλάσμα που αγαπώ και θαυμάζω απερίγραπτα.
Μεγαλώνουμε μαζί. Μαθαίνουμε μαζί.
Οι στιγμές μας μαζί είναι ανεκτίμητες.
Σε λατρεύω, αστεράκι. Να είσαι γερή και να φωτίζεις τον κόσμο με τη δική σου, την καταδική σου, τη μοναδική, αμίμητη λάμψη.
Πάντα, πάντα.
Με αγάπη,
η μαμά σου


Υ.Γ. Το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ των Pink Martini Joy to the World είναι ίσως το πιο αγαπημένο μου CD απ' όλα. Εκτός του ότι είναι υπέροχο, πάντα θα μου θυμίζει τις μέρες που γεννήθηκε η Σταυρούλα. Το είχαμε πρωτοακούσει εκείνη την εποχή, το ακούγαμε λίγο πριν γεννηθεί, το ακούγαμε όταν τη φέραμε στο σπίτι για πρώτη φορά. Φαίνεται πως θα είναι για πάντα φορτισμένο από εκείνες τις στιγμές, γιατί όσες φορές και να τ' ακούσουμε η μαγεία του δεν ξεθωριάζει.


Το αγαπημένο της Σταυρούλας αυτό τον καιρό (από το ίδιο άλμπουμ): 


Σήμερα μας πληροφόρησε ότι είναι και του γάτου το αγαπημένο. Και κάτι τέτοια είναι καλό να τα μαθαίνει κανείς.

6 σχόλια:

  1. Aww, such a sweet post! I love that book. We don't read as much Fancy Nancy now as we once did, and I miss her. This one makes me happy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thanks :) It's a really happy book! One of my favorite in the Advent Calendar. Fancy Nancy is amazing :)

      Διαγραφή
  2. Να το χαίρεσαι το κοριτσάκι σου, να 'ναι πολύχρονο, γερό και καλότυχο!

    Με συγκίνησε το τελευταίο κομμάτι του κειμένου σου...Να 'σαι και συ γερή, να τα μεγαλώνεις και τα δύο, και να τους δίνεις όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορείς. Ανεκτίμητη η προσφορά της μητέρας...

    υ.γ. τί ωραία κούκλα! Μοιάζει με αληθινή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ! Να είσαι καλά κι εσύ και το παιδάκι σου!

      Διαγραφή
  3. Χίλιες ευχές για τη Σταυρούλα μας, την τρυφερή κι ευαίσθητη και πανέξυπνη μαζί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή