Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

24 βιβλία για τα Χριστούγεννα: Dream Snow

Δεύτερη μέρα σήμερα που την περνάμε ολόκληρη στο σπίτι. Ο πυρετός εξαφανίστηκε αλλά για καλό και για κακό μείναμε μέσα. 
Διαβάσαμε πολύ. 
Το απογευματάκι η Σταυρούλα έκανε ένα σωρό στη μέση του δωματίου με "τ' αγαπημένα της βιβλία", που είναι καμιά εικοσαριά. 
"Να τα διαβάσουμε όλα". 
Ξεκινήσαμε απ' την κορυφή του σωρού. Σχεδόν φτάσαμε στον πάτο. 
Αργότερα, σε μια στιγμή βαρεμάρας, έβγαλε όλα τα βιβλία απ' το κουτί. Τα τυλιγμένα. 
"Βαριέμαι να περιμένω να τ' ανοίξουμε. Γιατί να μην τ' ανοίξουμε τώρα;" 
Το περίμενα αυτό απ' την πρώτη μέρα. Και πολύ άργησε. 
Ακολούθησαν επιχειρήματα και αντιπερισπασμός. 
Δεν ανοίξαμε τα τυλιγμένα βιβλία. 

Το σημερινό βιβλίο μας ήταν το Dream Snow, του Eric Carle. Ένα βιβλίο με λίγα λόγια και τις ξεχωριστές, μαγικές εικόνες του απίθανου κυρίου Carle. 


Ένας αγρότης, η φάρμα του, το δέντρο του, τα πέντε ζώα του. Το Ένα, το Δύο, το Τρία, το Τέσσερα και το Πέντε.


Δουλεύει στη φάρμα του. Ζει ήρεμα κι ευτυχισμένα.


Ένα βράδυ, εκεί που ξεκουράζεται, θυμάται πως έρχονται Χριστούγεννα κι απορεί που ακόμα δεν έχει χιονίσει. Κοιμάται κι ονειρεύεται το χιόνι...


... που τους σκεπάζει όλους απαλά με μια λευκή κουβέρτα. Τον ίδιο και τα ζώα του, που μόλις τώρα μαθαίνουμε τι είναι. Το Ένα...


...Το Δύο...


 ...Το τρία που είναι πρόβατο και δεν το φωτογράφισα... Το τέσσερα...


...Και το πέντε.


Ξυπνάει και βλέπει χιόνι. Όχι το χιόνι του ονείρου. Αληθινό χιόνι να σκεπάζει τα πάντα. Ντύνεται, παίρνει ένα κουτί στα χέρια και ρίχνει ένα σάκο στον ώμο του (μόνο εγώ νόμιζα εδώ ότι είναι στ' αλήθεια ο Άγιος Βασίλης;)...


... Όμως όχι, δεν είναι ο Άγιος Βασίλης. Διπλή ανατροπή. Περνάει μπροστά από το στάβλο ξυπνώντας τα ζώα του, ανοίγει το κουτί και το σάκο και... στολίζει το δέντρο.


Χωρίς να ξεχάσει ν' αφήσει από κάτω δώρα για όλα του τα ζώα.


"Καλά Χριστούγεννα σε όλους!" φωνάζει, και... πατάει το κουμπί. Έχει αλήθεια ένα κουμπί η τελευταία σελίδα. Στο δικό μας βιβλίο παίζει μια παράξενη, εντελώς παράφωνη, μη αναγνωρίσιμη, σουρεαλιστική μελωδία. Πιστεύω επειδή το πήραμε μεταχειρισμένο. Δεν μπορεί, πρέπει να είναι κάτι Χριστουγεννιάτικο.



Τι γλυκό βιβλιαράκι! Είναι ό,τι πρέπει για πολύ μικρά παιδάκια. Τα ζώα που κρύβονται πίσω απ' το χιόνι κι ανακαλύπτουμε ένα ένα τι είναι ήταν μια πολύ διασκεδαστική έκπληξη και το τέλος της ιστορίας ακόμα μία. Στ' αλήθεια νομίζαμε ότι ο αγρότης θ' ανέβει στο έλκηθρο να μοιράσει τα δώρα... 


Αυτά γι' απόψε... Ησυχία και τσάι, σαν τον αγρότη της ιστορίας.
Το χιόνι δεν ήρθε σε μας τελικά, αλλά το κρύο ήρθε και με το παραπάνω.
Περιμένουμε πώς και πώς να βγούμε μια βόλτα αύριο, να μυρίσουμε το Χριστουγεννιάτικο αέρα της πόλης.


6 σχόλια:

  1. Such a beautiful book! I should have put it on hold at the library. Maybe there's still time... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τι ωραίο βιβλίο!!!καλά και εγώ νόμιζα ότι είναι ο Άγιος Βασίλης...του eric carle είναι όντως ότι πρέπει για παιδάκια...πόσες φορές είχαμε διαβάσει την πεινασμένη κάμπια ούτε που θυμάμαι!(θυμάμαι όμως ότι το είχα βαρεθεί!)καταλαβαίνω το πρόβλημα με τα τυλιγμένα βιβλία..ούτε εγώ θα άντεχα εδώ που τα λέμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς 100 φορές την πεινασμένη κάμπια και τον σιωπηλό γρύλο, αλλά τώρα τα χουμε ξεχάσει, όταν τα ξαναπιάσουμε θα είναι σαν καινούργια! :)
      κι εγώ το ίδιο θα έκανα με τα τυλιγμένα βιβλία... σίγουρα θα κοίταζα και θα ξανακοίταζα προσπαθώντας να μαντέψω τι έχουν μέσα!
      Πήγα στον ιανό σήμερα, πήρα τα βιβλία έντγκαρ και έλεν, τα τεύχη 3-6 (το 1 και το 2 δεν το είχε, αλλά πού θα πάει, κάπου θα τα βρω)... φαίνονται τέλεια! ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  3. Υπέροχο project!!! Νομίζω πως πέρα από την επαφή με τα ίδια τα βιβλία (τα οποία είναι πανέμορφα και μυούν τα μικρά στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και τις γιορτές και φυσικά τη γνώση), διδάσκει αυτοκυριαρχία και αυτοέλεγχο. Προσπαθεί να κατευνάσει την ανυπομονησία, να καλλιεργήσει την πειθαρχία και την εγκράτεια. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το είχα σκεφτεί αυτό για τον αυτοέλεγχο! αλλά μάλλον ναι, έχεις δίκαιο... :)

      Διαγραφή