Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

24 βιβλία για τα Χριστούγεννα: Christmas in the Big Woods

Το σημερινό βιβλίο μας: Christmas in the Big Woods, από τη σειρά My First Little House Books, βασισμένα στο Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι, της Laura Ingalls Wilder. 

Πριν λίγο καιρό έλεγα πόσο πολύ αγαπάμε τη Λώρα. Τα εικονογραφημένα βιβλία με τις ιστορίες της τα έχουμε διαβάσει πάρα πολλές φορές, και πάντα ξαναγυρίζουμε σ' αυτά με το ίδιο ενδιαφέρον και την ανακούφιση που προσφέρει κάτι τόσο γνώριμο κι αγαπημένο. 
Σήμερα το πρωί, όταν η Σταυρούλα ξετύλιξε τα "Χριστούγεννα στο μεγάλο δάσος", είδε στο εξώφυλλο τις μορφές της Λώρας και της Μαίρης, τις γνώρισε και χαμογέλασε. 
Της διάβασα τον τίτλο.
Και τότε... 
Όοοοοχι!!! 
Θεατρικό κλάμα.
Όχι πάλι χριστουγεννιάτικο! Έχουμε πολλά χριστουγεννιάτικα! Ήθελα να είναι κάτι άλλο! 
Πάγωσα στην ιδέα ότι η αξιολάτρευτη κορούλα μου μετατρέπεται στο Grinch του Dr. Seuss, και μάλιστα πολλές μέρες πριν ξετυλίξουμε το ομώνυμο βιβλίο.
Την πήρα βιαστικά αγκαλιά ν' αρχίσουμε το διάβασμα. Ενώ άκουγε την ιστορία, άλλαξε ύφος. Και μόλις τελείωσε...
Πάλι, πάλι!!
Το διαβάσαμε άλλη μια φορά. 
Φιου... (αναστεναγμός ανακούφισης) 
Το Grinch έφυγε, ξαναγύρισε η Σταυρούλα. 


Το βιβλίο αυτό είναι όπως και τα άλλα της σειράς. Σύντομο, γλυκό, ήρεμο. Η Λώρα και η μικρή οικογένειά της στο μεγάλο δάσος ετοιμάζονται για τα Χριστούγεννα...


Φτυαρίζουν το χιόνι και ψήνουν ψωμί και κουλουράκια.


Φτιάχνουν απλές αλλά συναρπαστικές λιχουδιές όπως η μελάσα στο χιόνι...


...και δέχονται επισκέψεις! Οι θείοι και τα ξαδέρφια της Λώρας έρχονται να περάσουν τα Χριστούγεννα μαζί τους.


Τα παιδιά χαίρονται το ένα τη συντροφιά του άλλου. Παίζουν στο χιόνι..


...και περιμένουν τον Άγιο Βασίλη. Τα δώρα τους είναι μικρά αλλά τους δίνουν απίστευτη χαρά.


Τρώνε το χριστουγεννιάτικο πρωινό τους και περνούν ήρεμες στιγμές στο σπίτι...



...πριν αποχαιρετήσουν τη συντροφιά τους κι αυτά τα όμορφα Χριστούγεννα.


Το βιβλίο, ντυμένο με τη γνώριμη αγαπημένη εικονογράφηση της Renee Graef, είναι μια υπέροχη χριστουγεννιάτικη ιστορία για μια εποχή πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Τότε που τα δώρα ήταν ένα ζευγάρι κόκκινα γάντια κι ένα ζαχαρωτό μπαστουνάκι. Που μια χειροποίητη πάνινη κούκλα ήταν ανέλπιστη έκπληξη και πρόσφερε απέραντη χαρά. Σε κάνει να σκεφτείς, πόσο ολιγαρκείς και χαρούμενοι ήταν εκείνοι οι άνθρωποι, πόσο εύκολο να νιώσουν ικανοποιημένοι, πόσο λίγα είναι στην πραγματικότητα τα βασικά στη ζωή, πόσο έχουμε ξεφύγει στην εποχή μας απ' αυτό το πνεύμα κι είναι κρίμα...


Και χέρι-χέρι με το βιβλίο μας, έρχεται αυτό:


My Little House Christmas Crafts Book, ένα βιβλίο με χριστουγεννιάτικες κατασκευές εμπνευσμένες απ' τα βιβλία της Λώρας! Κάθεται στη βιβλιοθήκη μας 2-3 χρόνια. Το ανοίγω, το κοιτάζω, δεν έχω φτιάξει ακόμα τίποτα από 'κει μέσα. Είπαμε, δεν είμαι crafty. Όμως δείτε τι έχει: Διακόσμηση, δωράκια, συνταγές, όλα χριστουγεννιάτικα και όλα απ' τον κόσμο της Λώρας... Τέλειο! Ίσως τώρα που η Σταυρούλα τρελαίνεται για Μικρό Σπίτι και για κατασκευές...


Για παράδειγμα: Γιρλάντα από ποπ κορν για το δέντρο. Μπα, θα μας το φάει ο γάτος. Του αρέσουν τα ποπ κορν και ας μην του τραβάμε την προσοχή στο δέντρο καλύτερα.


Μια κεντημένη κορνίζα. Πολύ δύσκολο για μας ακόμα, αλλά τόσο όμορφο. Εν τω μεταξύ, πριν τις οδηγίες έχει και το απόσπασμα από το κάθε βιβλίο όπου αναφέρεται η συγκεκριμένη κατασκευή...


'Ενας σπάγγος με κουμπιά, δώρο για την Κάρυ όταν ήταν μωρό (βέβαια άμα σπάσει ο σπάγγος ή λυθεί η άκρη και φύγουν τα κουμπιά, προβλέπεται μεγάλο φαγοπότι του μωρού, οπότε άστο καλύτερα...)


Το χριστουγεννιάτικο πρωινό από το βιβλίο που μόλις διαβάσαμε! Άνθρωποι από τηγανίτες!


Και η μελάσα στο χιόνι! Είναι κι αυτή εδώ...



Μπισκοτάκια της Λώρας, που κάποιο παιδάκι έχει σημειώσει πάνω στο βιβλίο ότι είναι πολύ καλά (το πήραμε μεταχειρισμένο)...


Αυτά ίσως και να τα φτιάχναμε, λέω...



Δεν υποκρίνομαι ότι δεν είμαι κι εγώ θύμα του καταναλωτισμού της εποχής μας, αλλά όπως και να 'χει λατρεύω την ιδέα ότι σ' εκείνο τον κόσμο όλα ήταν τόσο απλά. Τα στολίδια από τα πιο βασικά υλικά. Από φαγητά, τίποτα το εξεζητημένο. Τα δώρα όλα χειροποίητα και φτιαγμένα απ' την καρδιά. Στις ιστορίες, οι σχέσεις των ανθρώπων ν' αποπνέουν μια σιγουριά και μια ήρεμη σταθερότητα. 

Υ.Γ. Σήμερα την ώρα του ύπνου διαβάσαμε πέντε από τα παραμύθια μας. Όλα Χριστουγεννιάτικα. (φιου ξανά)


Υ.Γ.2 Σήμερα επίσης είδαμε αυτό:



Τι ομορφο! 

8 σχόλια:

  1. Τα είπε όλα η πρώτη φωτογραφία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπαιξε πολύ με το βιβλίο κι αυτή! Το δάγκωνε και η Σταυρούλα φρίκαρε!

      Διαγραφή
  2. That is so funny that she is already tired of Christmas books! I'm so glad she relented. I love the Little House picture books. I read them to my youngest, while my oldest and I read the chapter books. I love the craft book, too. Old-fashioned crafts are the best.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I know! What a relief that she's totally in the mood for Christmas again! :D
      Great that you read the little house books with both girls- that way the little one must have felt she wasn't missing on the fun :)
      I wish I had the patience and ability to do crafts! I'm hopeless!!

      Διαγραφή
  3. Μου κάνει εντύπωση Γεωργία η ικανότητα που έχεις να διαλέγεις από τον πακτωλό των παιδικών (και όχι μόνο) βιβλίων που κυκλοφορεί, πάντα βιβλία όμορφα, με ιδιαίτερη αισθητική, με ωραίo κείμενο. Αυτά που έχω διαβάσει εγώ τουλάχιστον εδώ στις παρουσιάσεις που κάνεις. Κάποια πήγα και τα αγόρασα ήδη για την Ανδρομάχη, η οποία δείχνει αρκετό ενδιαφέρον έως και προτιμήσεις θα έλεγα. Και από τις επισκέψεις μου στα παιδικά τμήματα των βιβλιοπωλείων διαπίστωσα και τι ατελείωτη πολύχρωμη "βαβούρα" υπάρχει, που προσδοκά να προσελκύσει αγοραστές! Ευτυχώς με βοηθάς να καλλιεργήσω λιγάκι κι εγώ το κριτικό πνεύμα και να ξέρω τι να "ζητάω" από ένα παιδικό βιβλίο.Βέβαια τα γούστα των αναγνωστών ποικίλουν και φαντάζομαι ότι και τα γούστα των παιδιών πολλές φορές ξαφνιάζουν! Περιμένω πραγματικά με αγωνία πότε θα μεγαλώσει λίγο ακόμα η Ανδρομάχη να μπορεί να εκφράζεται καλύτερα (καλά εκφράζεται το παιδί, εγώ δεν την καταλαβαίνω) για να δω κι εγώ μέσα από τη δική της ματιά το μαγικό κόσμο των βιβλίων! Είμαι σίγουρη πως αντιλαμβάνεται πράγματα που εγώ δεν τα παίρνω είδηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεοδώρα τα ψάχνω πολύ γιατί πραγματικά τ' αγαπάω -πρέπει να έχεις καταλάβει ότι απολαμβάνω τα παιδικά βιβλία τουλάχιστον όσο η Σταυρούλα, αν οχι πολύ περισσότερο! Πολύ χαίρομαι που σας αρέσουν κι εσάς, και που η Ανδρομαχούλα δείχνει ενδιαφέρον -είμαι σίγουρη ότι έχει προτιμήσεις, ακόμα και η Ισαβέλλα έχει. Πραγματικά υπάρχουν πολλά ανέμπνευστα παιδικά βιβλία, που μοιάζουν να γίνονται μόνο για το κέρδος, τι κρίμα. Όσο ασχολείστε και μεγαλώνει η Ανδρομάχη θα δεις ότι θα βρείτε το δικό σας στυλ στα βιβλία, που θα το καθορίσει εκείνη και τα γούστα της. Πραγματικά, λίγο ακόμα να μεγαλώσει, για να την καταλαβαίνεις καλύτερα όπως λες, και για να της αρέσουν τα λίγο πιο προχωρημένα βιβλία, και το διάβασμα θα γίνει απόλαυση και για τις δυο σας. Τα δύο, νομίζω, είναι κάπως σαν ορόσημο- τρομερή ηλικία! Όσο για το ότι αντιλαμβάνονται πράγματα που εμείς δεν τα παίρνουμε είδηση... αυτό ξαναπέστο!! :)

      Διαγραφή
  4. ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΔΙ...ΤΑ'ΧΟΥΜΕ ΠΕΙ...ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΒΙΒΛΙΩΝ!!!ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ...ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ.ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ!!!
    ΚΑΛΑ,ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΕ ΤΟΝ GRINCH...ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΠΑΝΗΛΘΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ!! ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ...ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ...(ΚΑΙ ΑΣ ΧΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά! Κι εγώ ό,τι λέω μου φαίνεται λίγο γι' αυτή τη σειρά. Τέλειο το μικρό σπίτι σε όλα του- μικρά, μεγάλα βιβλία, reference books, σειρά στην τηλεόραση... όλα μ' αρέσουν!!
      Χαχαχα πραγματικά ευτυχώς επανήλθε το μικρό Grinch... φαντάζεσαι να είχε κουραστεί ΚΙΟΛΑΣ με τα Χριστούγεννα? Όταν μάλιστα εγώ θέλω να διαβάζουμε μόνο Χριστουγεννιάτικα βιβλία; (κι αυτή πάει και μου ξετρυπώνει κάθε μέρα ό,τι μπορείς να φανταστείς απ' τη βιβλιοθήκη. Κι εγώ της λέω "να διαβάσουμε όμως πάλι κι αυτό; Ή μήπως αυτό; Ή αυτό; όλα χριστουγεννιάτικα). Δεν έχει σημασία, τα Χριστούγεννα ΝΙΚΑΝΕ όπως και να'χει, εγώ πάω και ξαναβάζω τα άσχετα βιβλία στη βιβλιοθήκη όταν δεν κοιτάει και τα χριστουγεννιάτικα τ' αφήνω στη στοίβα στο πάτωμα...
      χο χο χο

      Διαγραφή