Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

24 βιβλία για τα Χριστούγεννα: Ένα δώρο για τον καθένα

Το σημερινό βιβλίο μας: Ένα δώρο για τον καθένα (Just Right for Christmas) των Birdie Black και Rosalind Beardshaw. Μια μικρή, χαριτωμένη χριστουγεννιάτικη ιστορία που σε κάνει να σκεφτείς.


Και έχει ως εξής: Μια χιονισμένη παραμονή Χριστουγέννων ο βασιλιάς αγοράζει ένα μεγάλο ρολό κόκκινο ύφασμα για να φτιάξει έναν υπέροχο μανδύα στην πριγκίπισσα. Το ύφασμα είναι ζεστό και χριστουγεννιάτικο, είναι τέλειο, κι όταν οι ράφτρες το μεταμορφώνουν σε μανδύα μένει πολύ ευχαριστημένος.


Τα ρετάλια, που τ' αφήνουν στην πίσω πόρτα, τα βρίσκει μια απ' τις υπηρέτριες του παλατιού. Σκέφτεται πως το ύφασμα είναι ό,τι πρέπει για να το κάνει παλτό για τη μαμά της. Και φυσικά, τα ρετάλια δεν τα πετάει... τα βγάζει στη δική της πίσω πόρτα.


Ο Χάρης ο Ασβός, που τα βρίσκει, θαυμάζει κι αυτός το ύφασμα και το παίρνει για να κάνει ένα φεσάκι για το μπαμπά του. Με αγάπη το ετοιμάζει...και τα ρετάλια πάνε... στην πίσω πόρτα!


Τα βρίσκει ο Μίκης, ο σκίουρος. Τα παίρνει για να τα κάνει γάντια για τη γυναίκα του. Κι ένα μικρό κομματάκι ύφασμα που του περισσεύει το παίρνει ο αέρας και το ρίχνει στο χιόνι.


Η Λίνα η Ποντικίνα, που ψάχνει απεγνωσμένα ένα δώρο να κάνει στο Μικρούλη της, όταν βλέπει το ύφασμα ενθουσιάζεται.


Είναι ό,τι πρέπει για να το κάνει κασκόλ. Δεν έχει τίποτα για να το τυλίξει και το χριστουγεννιάτικο δέντρο της είναι ένα κλαδάκι, όμως διπλώνει προσεκτικά το όμορφο δωράκι που ετοίμασε και το τοποθετεί από κάτω.


Όταν ξημερώνουν Χριστούγεννα, όλοι ανοίγουν τα δώρα τους, όλα φτιαγμένα απ' το ίδιο ρολό ύφασμα. Απ' τη μικρή πριγκίπισσα που έχει ένα τεράστιο, πολυτελές δώρο, ως το Μικρούλη που έχει ένα μικροσκοπικό κασκόλ, όλοι χαίρονται το δώρο τους.


Και το δώρο του καθενός είναι κόκκινο, ζεστό, χριστουγεννιάτικο, όπως νιώθουν κι όπως θα 'θελε να νιώθει ο καθένας.


Μια υπέροχη τοσηδά ιστορία που στηρίζεται σε μια απλή σύλληψη: δεν έχει σημασία τι είναι το δώρο που θα προσφέρεις, πόσο μεγάλο ή πόσο πλούσιο. Αρκεί να το χαρίζεις με την καρδιά σου.
Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις, δεν χρειάζεται να πληρώσεις, χρειάζεται να έχεις μόνο φαντασία και αγάπη.
Ο καθένας στην ιστορία κάνει αυτό που μπορεί για τους αγαπημένους του. Ο βασιλιάς αγοράζει. Οι υπόλοιποι δημιουργούν. Αυτό που τους περισσεύει το αφήνουν να συνεχίσει το δρόμο του. Τελικά, το ύφασμα έχει χρησιμοποιηθεί ως την τελευταία του ραφή.  Η ποντικίνα δεν αφήνει ούτε ένα τόσο δα ρετάλι.
Τόσα πολλά μέσα σ' ένα μικρό παραμύθι! Αυτό που μ' αρέσει πιο πολύ είναι ότι ό,τι κι αν κάνει ο καθένας, είναι αρκετό. Ό,τι κι αν προσφέρει, είναι πολύ καλό. Κι ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Ούτε το ύφασμα, ούτε η καλή σκέψη κανενός. Όλα πετυχαίνουν. Win-win.

Σήμερα το απόγευμα, φτιάξαμε χριστουγεννιάτικα κουλουράκια για τα γενέθλια της Σταυρούλας που είναι μεθαύριο. Πρώτη φορά ασχολήθηκαν μαζί με κάτι τέτοιο, και πέρασαν καλά μαζί. Ζύμωσαν και οι δύο, έκοψαν χριστουγεννιάτικα σχήματα με τα κουπάτ. Και οι δύο.
Χαλάλι το αλεύρι που πήγε παντού, χαλάλι όλα. Αυτές οι στιγμές ήταν το δικό μου δώρο για σήμερα.

4 σχόλια:

  1. πολύ ομορφο το βιβλιο Γεωργια μου!! Να τη χαίρεσαι τη Σταυρούλα σου!! Πολύχρονη!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια της πολλά,καλά και ευλογημένα..:)..Πολύ όμορφες εικόνες στο παραμύθι μια πιο όμορφη η τελευταία φωτό...Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή