Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

24 βιβλία για τα Χριστούγεννα: Τα Χριστούγεννα της Λούλας Στρουμπουλούλας

Κι άλλη γαλοπούλα; Ναι!! Και, μην έχοντας διαβάσει ούτε το σημερινό ούτε το χθεσινό βιβλίο τη στιγμή που τα τύλιγα, το ότι βρέθηκαν δίπλα-δίπλα ήταν εντελώς, εντελώς τυχαίο. Το σημερινό βιβλίο είναι του Ευγένιου Τριβιζά και λέγεται Τα Χριστούγεννα της Λούλας Στρουμπουλούλας: Οι περιπέτειες μιας τετράπαχης γαλοπούλας.  


Ο τίτλος προδιαθέτει για ένα βιβλίο αστείο και διασκεδαστικό, παρόλο που γαλοπούλα πρωταγωνίστρια + Χριστούγεννα= ιστορία ο πόνος. Και έτσι είναι. Αστείο και διασκεδαστικό, κλασικός Τριβιζάς. Ίσως λίγο φλύαρη η Λούλα, ίσως να έφταιγε κιόλας που έχει κλείσει ο λαιμός μου και πονούσε την ώρα που διάβαζα, πάντως είναι από τις καλές στιγμές του συγγραφέα. Απίθανες καταστάσεις, γλωσσικά τερτίπια, κέφι και αστείρευτη φαντασία.

Και η ιστορία έχει ως εξής:
Η Λούλα Στρουμπουλούλα είναι μια τρισευτυχισμένη γαλοπούλα, σαν τον Γουίλιαμ ένα πράγμα, που απολαμβάνει τις φροντίδες της οικογένειας Ζαρζαφούτη.


Ώσπου μια μέρα, η γάτα της λέει τη φριχτή αλήθεια: Πλησιάζουν Χριστούγεννα, κι οι Ζαρζαφούτηδες απλώς την παχαίνουν για να τη φάνει.


Η Λούλα στην αρχή δεν το πιστεύει, μα όταν ακούει την κυρία του σπιτιού να το παραδέχεται στο τηλέφωνο, χάνει τη γη κάτω απ' τα πόδια της.


 Πρέπει να βρει έναν τρόπο να γλιτώσει! Με βοηθό της τη γάτα, δοκιμάζει ν' αδυνατίσει, κι όταν αυτό δεν πετυχαίνει, αρχίζει τις δολιοφθορές στο σπίτι.


Ούτε κι αυτό πετυχαίνει. Έτσι, η Λούλα δοκιμάζει να μεταμφιεστεί. Σε μπαλαρίνα...


...σε μαρκησία, σε τσιγγάνα. Δεν πείθει.


Κι όταν δοκιμάζει να κρυφτεί, ο κύριος Ζαρζαφούτης -που είναι πολύ παρατηρητικός- τη βρίσκει όπου κι αν πάει.


Σε μια έντονη αντιπαράθεση μαζί του, όπου η Λούλα προσπαθεί να αμυνθεί πετώντας παλαβά αντικείμενα, ρίχνει στο κεφάλι του Ζαρζαφούτη μια σβούρα, που ανοίγει και αποκαλύπτει έναν πειρατικό χάρτη θησαυρού. Οι Ζαρζαφούτηδες ξεχνάνε και γαλοπούλες και καλεσμένους και φεύγουν να βρουν την τύχη τους.


Η πιο τυχερή είναι βέβαια η Λούλα, που βρίσκεται ξαφνικά κυρία του σπιτιού μαζί με τη φιλενάδα της τη γάτα. Κι όταν οι καλεσμένοι του χριστουγεννιάτικου δείπνου καταφτάνουν...


...μπορεί πλέον να τους "περιποιηθεί" κατάλληλα.


Κι έζησε η Λούλα καλά κι εμείς καλύτερα...


Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν σελίδες με δραστηριότητες -το συνηθίζει αυτό ο Τριβιζάς στα βιβλία του- που φαίνονται πολύ ενδιαφέρουσες. Δεν φτάσαμε ως εκεί, θα τις δούμε αύριο, μιας κι απόψε η Σταυρούλα κοιμήθηκε στα μισά της ιστορίας.




Στην πραγματικότητα, ανυπομονούσε να φτάσουμε εκεί- αυτό τον καιρό απολαμβάνει πολύ τα παιχνίδια τέτοιου στυλ- αλλά το παραμύθι ήταν αρκετά μεγάλο και τη νανούρισε. Κι εγώ κοιμάμαι τώρα στο πληκτρολόγιο, γι' αυτό θα σας αφήσω γι' απόψε. Εξάλλου, τα είπαμε χτες για τις γαλοπούλες...

4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο και αυτό το βιβλίο, αγαπημένος ο Τριβιζάς! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχε πράγματι πολλή πλάκα! Ο Τριβιζάς έχει ανεξάντλητη φαντασία! :)

      Διαγραφή
  2. Τυχερη η Λούλα η γαλοπούλα!! Το γλύτωσε το τραπέζι!! Αγαπημέος Τριβιζας!! πολλα φιλια Γεωργια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι μόνο το γλίτωσε, έγινε και κυρία του σπιτιού! χαχαχα
      Ο Τριβιζάς είναι τρομερός, δεν είναι; Δεν μου αρέσουν όοοοοολα του, αλλά σε γενικές γραμμές είναι εγγύηση ;) xoxoxo

      Διαγραφή