Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

24 βιβλία για τα Χριστούγεννα: Tallulah's Nutcracker

Τη μπαλαρινούλα Ταλούλα την ξέραμε από καιρό. Είχαμε γράψει για την τουτού της εδώ, και είχα δώσει στον εαυτό μου διορία μέχρι τα Χριστούγεννα για τον Καρυοθραύστη της. Ήρθε η ώρα του λοιπόν και τον ξετυλίξαμε χθες, Tallulah's Nutcracker, ένα γλυκό, όμορφο, γιορτινό και χορευτικό βιβλίο, ό,τι πρέπει για μικρές μπαλαρίνες (οι δικές μου δεν είναι ακόμα, αλλά και πάλι τους άρεσε πολύ!).


Η Ταλούλα είναι ενθουσιασμένη. Έκανε οντισιόν για ένα αληθινό μπαλέτο και τη διάλεξαν- θα παίξει το ποντίκι στον Καρυοθραύστη, σε αληθινό θέατρο, με αληθινούς χορευτές!


Είναι τόσο περήφανη κι ενθουσιασμένη. Το ίδιο κι οι δασκάλα της και οι συμμαθητές της στο μπαλέτο. Είναι μεγάλη τιμή.


Και οι πρόβες ξεκινούν.


Η Ταλούλα εξακολουθεί να είναι ενθουσιασμένη και περήφανη, ακόμα κι όταν χρειάζεται να κάνει πρόβα κάτι πολλές φορές... πάρα πολλές...


...ακόμα κι όταν χάνει πράγματα που θα τη διασκέδαζαν, όπως το να διαλέξει χριστουγεννιάτικο δέντρο με την οικογένειά της, ή να πιάσει τις πρώτες χιονονιφάδες, ή να πάει σ' ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι. Δεν έχω χρόνο, είμαι στον Καρυοθραύστη, είναι η απάντησή της, και το λέει δυνατά, για να τ' ακούσουν όλοι.


Η μεγάλη μέρα της πρώτης παράστασης φτάνει.


Όλοι οι γνωστοί της Ταλούλα έρχονται να τη δουν, το θέατρο είναι γεμάτο κι η Ταλούλα πρώτη φορά νιώθει το άγχος να της δένει κόμπο το στομάχι. Καθησυχάζει τον εαυτό της: είμαι το καλύτερο ποντίκι στον κόσμο. Και χορεύει.


Και ξαφνικά συμβαίνει η καταστροφή. Πατάει την ουρά ενός άλλου ποντικιού μπροστά της και το αποτέλεσμα είναι μια τρελή καραμπόλα. Ένας σωρός από παιδιά στη μέση της σκηνής.


Η Ταλούλα συνεχίζει, αλλά μόλις τελειώνει το χορό της τρέχει να κρυφτεί.


 Στο τέλος της παράστασης δεν θέλει να δει κανέναν. Είναι τρομερά λυπημένη, απογοητευμένη και ταπεινωμένη.


Τότε όμως έρχονται κοντά της ο δάσκαλος, η Κλάρα της παράστασης και η Ζαχαρένια Νεράιδα, που τη θαυμάζει όσο τίποτα. Και είναι και ο ρόλος-όνειρο για την Ταλούλα. Οι τρεις τους μοιράζονται μαζί της δικές τους ιστορίες αποτυχίας και αστεία πράγματα που τους έφεραν σε δύσκολη θέση στη σκηνή, μέχρι που την κάνουν να ξεκαρδιστεί στα γέλια.


Έπειτα, η Ταλούλα βγαίνει έξω, και συναντά τους αγαπημένους της.


Και καθώς βγαίνει απ' το θέατρο, η καλή της διάθεση επιστρέφει. Ξέρει πως δεν είναι τέλεια, αλλά έχει πειστεί πως είναι αληθινή χορεύτρια, γιατί όλοι οι αληθινοί χορευτές κάνουν λάθη, σηκώνονται, συνεχίζουν, και χορεύουν ως το τέλος!


Αυτό ήταν! Υπέροχο! Και μιλάει στην καρδιά κάθε μικρού χορευτή (ή όποιου υπήρξε ποτέ τέτοιος), που έχει φάει ατελείωτες τούμπες (κάποιες απ' αυτές και επί σκηνής), συνέχισε όμως να χορεύει γιατί αυτό έχει την πιο μεγάλη σημασία.

Στην αρχή και στο τέλος του βιβλίου, το εσώφυλλο μας μαθαίνει πώς γίνεται ένα σου-σού και ένα σισόν.


Εδώ μπορείτε να βρείτε κάποιες όμορφες δραστηριότητες με την Ταλούλα. Και τώρα πρέπει να τρέξω, γιατί η ώρα του σχολείου πλησιάζει... ή μάλλον έφτασε. 
Καλημέρα!

6 σχόλια: