Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

24 βιβλία για τα Χριστούγεννα: The Christmas Wish

Σήμερα σας έχω κάτι μαγικό: Το βιβλίο The Christmas Wish των Lori Evert και Per Breiehagen. Είναι ένα εκπληκτικό, εντυπωσιακά όμορφο και πρωτότυπο χριστουγεννιάτικο βιβλίο, που την ιστορία του ζωντανεύουν, αντί για ζωγραφιές, υπέροχες φωτογραφίες, που πραγματικά σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.  


Στ' αλήθεια, αυτές οι φωτογραφίες είναι που κάνουν το βιβλίο τόσο ξεχωριστό και είναι αυτές από τις οποίες ξεκίνησε. Ο Νορβηγός φωτογράφος Breiehagen τράβηξε μια σειρά εικόνων της κόρης του Anja με παραδοσιακή φορεσιά και σκι, κάποιες από τις οποίες την έδειχναν ν' αλληλεπιδρά με αρκτικά ζώα. Ήταν τόσο όμορφες που η μητέρα της Anja έγραψε μια ιστορία για να τις ντύσει και τις συνδέσει. Έπειτα όλοι μαζί τράβηξαν περισσότερες φωτογραφίες για να ολοκληρώσουν την ιστορία, κι αυτό είναι το Christmas Wish.


Η ιστορία είναι όμορφη, εξωπραγματική, παραμυθένια. Ένα μικρό κορίτσι γεμάτο καλοσύνη, η Anja, ονειρεύεται να γίνει ξωτικό-βοηθός του Άγιου Βασίλη.


Ξεκινάει, λοιπόν, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ένα μακρινό ταξίδι μέσα στο χιόνι και το κρύο, για να τον βρει. Ένα μικρό πουλάκι θα την καθοδηγήσει και θα της γνωρίσει τους κατάλληλους συντρόφους για να τη βοηθήσουν στη διαδρομή.


Έτσι η Anja, με τη βοήθεια ενός αλόγου...


...ενός βίσωνα...


...και μιας αρκούδας, που γίνονται φίλοι της, περνάει χιονισμένα δάση, παγωμένους καταρράχτες, σκοτεινές σπηλιές, βλέπει το Βόρειο Σέλας και φτάνει...


...στον ονειρεμένο τόπο όπου όλα μπορούν να συμβούν.


Ο τάρανδος που γνωρίζει τελικά την οδηγεί στον Άγιο Βασίλη, που την επαινεί για το θάρρος και την επιμονή της και της εξηγεί πως είναι ήδη βοηθός του, αφού σκορπίζει τη χαρά και την καλοσύνη στους γύρω της.


Έπειτα, τη βοηθάει να γυρίσει σπίτι της μ' ένα μοναδικό τρόπο...


...και την αποχαιρετάει χαρίζοντάς της ένα μικρό μα υπέροχο δώρο.


Ξαφνικά, η Anja βρίσκεται στο κρεβάτι της. Ήταν όλα ένα όνειρο;


Η ερώτηση μένει να αιωρείται στο τέλος του βιβλίου.


Ο μπαμπάς της Σταυρούλας πιστεύει πως η Anja είδε όνειρο, ενώ η ίδια υποστηρίζει ότι όλα έγιναν στ' αλήθεια "αφού έχει και το κουδουνάκι". Εγώ απλώς χαίρομαι που η Anja γύρισε, χαίρομαι που ανακάλυψε το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και εύχομαι να ήταν όλα ένα όμορφο όνειρο, αφού δεν θα 'θελα με τίποτα ένα τέτοιο μικρό πλασματάκι να το ΄χει σκάσει από το σπίτι του και να περιπλανιέται στις ερημιές.

Ξέρω, ξέρω, είναι απλώς ένα παραμύθι. Όμως και πάλι.

Το οπισθόφυλλο του βιβλίου είναι εξίσου μαγικό και συνοψίζει όλο το νόημα της ιστορίας:


Δεν έχω τι άλλο να πω γι' αυτό το φανταστικό βιβλίο! Εκτός απ' το ότι μ' αρέσει τόσο πολύ το ίδιο, μ' αρέσει πάρα πολύ και το γεγονός ότι είναι οικογενειακή υπόθεση -μια ιστορία που στην ουσία δημιούργησαν για την Anja οι γονείς της.
Μια ιστορία σε εικόνες- εικόνες που βλέπουν τα μάτια, κι εικόνες που σχηματίζουν οι λέξεις.
Ομορφιά -ένα γλυκό κοριτσάκι, μερικά αρκτικά ζώα και τα παγωμένα τοπία ενός αφιλόξενου Νορβηγικού και Πολικού Βορρά.
Ένα κόκκινο σκουφάκι πάνω από δυο ξανθές κοτσίδες.
Το κόκκινο φουστάνι της μέσα στο χιόνι.

(Gallery με όλες τις εικόνες του κι ακόμα περισσότερες της μικρής Anja στα χιόνια μπορείτε να βρείτε εδώ, απ' όπου μπορεί κανείς και να τις αγοράσει σε μορφή κάρτας ή πίνακα. )

4 σχόλια:

  1. Isn't it beautiful??? My youngest daughter wants her wardrobe. I just returned this to the library today. I already bought so many books... Sigh.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Absolutely! I want her wardrobe too hehe.. I know, I've bought so many books too! Then again, I always do.. Double sigh!

      Διαγραφή
  2. ΜΑΓΙΚΟ!!! Τι τελειες φωτογραφιες!!! εχω πάθει πλάκα!! υπέρχο!! Που το ανακάλυψες βρε κορίτσι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι!! Κι εγώ από άλλα blogs το ανακάλυψα πέρυσι που είχε πρωτοβγει και το είχα στη wish list μου από τότε... ήταν πολύ αργά τότε για να το παραγγείλω αλλά φέτος ήταν απ' τα πρώτα! :)

      Διαγραφή