Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Τα "δώρα"

Είχα σκοπό να περιμένω. Ήθελα να περιμένω ως τις 24 του Νοέμβρη -ένα μήνα ακριβώς πριν την παραμονή των Χριστουγέννων-για να μιλήσω για χριστουγεννιάτικα βιβλία (εντάξει, υπέκυψα τότε με τη βιβλιοθήκη, αλλά δε μετράει). Αυτή τη φορά όμως, ήταν η Σταυρούλα που μου άλλαξε τα σχέδια. Ξαφνικά θυμήθηκε τα περσινά Χριστούγεννα, και πώς ανταλλάξαμε δώρα με τη γιαγιά και τον παππού... και είπε "Ας το ξανακάνουμε φέτος"! Και είπα φυσικά, και είπε ας το κάνουμε τώρα, και είπα δεν είναι εδώ η γιαγιά και ο παππούς, και είπε ας το κάνουμε μόνοι μας, και είπα δεν έχουμε δώρα, και είπε ας τυλίξουμε κάτι που έχουμε, και είπα τι, και είπε Χριστουγεννιάτικα βιβλία, και είπα (από μέσα μου) δεν τα βάζεις μ' ένα σχεδόν-τετράχρονο όταν είναι αποφασισμένο... 

Κι έτσι κάναμε μια ανταλλαγή δώρων στα μέσα του Νοέμβρη, με Χριστουγεννιάτικα βιβλία που ήδη είχαμε (αλλά δεν τα είχαμε ξεφυλλίσει για πολύ καιρό), και ήταν τέλεια! Διαλέξαμε ένα για τον καθένα, τα τυλίξαμε με Χριστουγεννιάτικο χαρτί (έχω τόνους απ' αυτό στη ντουλάπα, λέτε να ψυλλιαστεί κάτι η Σταυρούλα αν ο Άγιος Βασίλης τυλίξει τα δώρα του με το ίδιο χαρτί; το έκανε πέρυσι, αλλά φέτος λέω να μην το ρισκάρω... θέλω να πω, να μην το ρισκάρει...) 


Μετά γραψαμε τα ονόματά μας και ζωγραφίσαμε τα περιτυλίγματα... (και το τραπέζι...)


...και μετά... τα ξετυλίξαμε! Με πάθος...


...ή πιο προσεκτικά...


...και ορίστε τα "δώρα" μας!


Για την Ισαβέλλα, το Τρίγωνα Κάλαντα, που σας είχαμε δείξει πέρυσι, τότε με το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο βιβλίων... Φέτος το είδε με άλλο μάτι, πιο προσεκτικά, το ξεφύλλισε και το περιεργάστηκε μόνη της, διαβάζουμε και όλα τα λογάκια μαζί και νιώθω ότι πια το καταλαβαίνει...

Για το μπαμπα, 4 1/2 φίλοι και η συμμορία των Αγιοβασίληδων του Γιόαχιμ Φρίντριχ, ένα βιβλίο μυστηρίου για μεγάλα παιδιά, από τη γνωστή σειρά 4 1/2 φίλοι, με πρωταγωνιστές τους τέσσερις μικρούς ντετέκτιβ και το σκύλο τους τον Πεντάμορφο.


Είναι μια διασκεδαστική σειρά α λα πέντε λαγωνικά, απ' αυτές που δεν θα μπορούσα να σταματήσω να διαβάζω αν ήμουν μικρότερη. Αυτή τη φορά το επεισόδιο εκτυλίσσεται την περίοδο των Χριστουγέννων, με τις μέρες να οδηγούν (προχωρώντας με μορφή ημερολογίου) από την πρώτη ως την 24η Δεκεμβρίου.


Τα παιδιά ντύνονται άγγελοι και πιάνουν δουλειά σ' ένα πολυκατάστημα για την περίοδο των γιορτών, με σκοπό να μαζέψουν λεφτά για να φτιάξουν τον υπολογιστή της Στέφι. Εκεί όμως, ένα ακόμα μυστήριο τους περιμένει, οι Αγιοβασίληδες φαίνεται πως κάτι ύποπτο σκαρώνουν και είναι στο χέρι τους να ξεσκεπάσουν τους κλέφτες.


Πάει πολύς καιρός που το διάβασα, και νομίζω πως ήρθε ο καιρός για μια επανάληψη. Εξάλλου, είναι γρήγορο κι έχει πολλή πλάκα. 

Για τη μαμά, Letters From Father Christmas, του J.R.R. Tolkien.  


Ένα πολύ ξεχωριστό βιβλίο, γράμματα από τον Άγιο Βασίλη που έγραφε ο Τolkien στα παιδιά του, από το 1920 που ο πρώτος του γιος ήταν τριών ετών, μέχρι το 1943.


Τα γράμματα, που ήταν γραμμένα με τον τρεμουλιαστό γραφικό χαρακτήρα του Άι Βασίλη και συνοδεύονταν από ζωγραφιές (υπάρχουν φωτογραφίες απ' τα χειρόγραφα και τις εικόνες που έστελνε μέσα στο βιβλίο) και ξεχωριστά γραμματόσημα του Βόρειου Πόλου (!) άλλοτε ήταν σύντομα και περιλάμβαναν λίγες ευχές...


....και άλλοτε (τις περισσότερες φορές) εξιστορούσαν με λεπτομέρειες τι συνέβαινε εκείνο τον καιρό στα μέρη του Άι Βασίλη, συστήνοντας στα παιδιά τον αστείο και ζημιάρη Πολικό Αρκούδο, βοηθό του Άι Βασίλη, αλλά και διάφορα άλλα πλάσματα, ξωτικά, καλικάντζαρους, χιονάνθρωπους, νάνους και τους ανιψιούς του Πολικού Αρκούδου -α ναι, και το "γραμματέα" του Άι Βασίλη, ένα ξωτικό που έγραφε τα γράμματα όταν ο Άγιος ήταν πολύ απασχολημένος.


Ο Τόλκιν δημιουργεί έναν κόσμο μαγευτικό σ' αυτά τα γράμματα, που ποτέ δεν προορίζονταν να δημοσιευτούν. Και σκέφτομαι, τι χαρούμενα που πρέπει να ήταν τα παιδάκια όταν έπαιρναν τα γράμματα και πόσο θα ενθουσιάζονταν όταν θα διάβαζαν τις περιπέτειες του Άι Βασίλη που είχαν γραφτεί μόνο γι' αυτά.


Και σκέφτομαι ακόμα πως θα έκανα κι εγώ κάτι τέτοιο αν μπορούσα, αν ήξερα πώς. Καλά, ίσως όχι κάτι τέτοιο, αλλά ίσως δυο λόγια... Μόνο δυο λόγια, προσωπικά γραμμένα γι' αυτές... Θα το επεξεργαστώ.


Τέλος, το βιβλίο της Σταυρούλας: Treasury of Christmas Stories, ένα βιβλίο που είχα αγοράσει πολύ παλιά για να το χρησιμοποιήσω στα μαθήματα Αγγλικών, και φάνηκε πραγματικά πάρα πολύ χρήσιμο. Διαβάσαμε από κει μέσα με μικρά και μεγαλύτερα παιδιά, αλλά και με ενήλικες, γιατί το βιβλίο είναι μια υπέροχη συλλογή χριστουγεννιάτικων ιστοριών και παραδόσεων απ' όλο τον κόσμο.  


Διασκευές κλασικών ιστοριών, όπως το "A Christmas Carol" του Dickens...


...οι γιορτινές παραδόσεις διάφορων χωρών...


...τρυφερά χριστουγεννιάτικα παραμύθια...


...τραγούδια με τα λόγια και τις νότες τους...


...χριστουγεννιάτικα ποιήματα, κι όλα αυτά υπέροχα εικονογραφημένα.



Το "The Gift of the Magi" ήταν μια απ' τις αγαπημένες μου ιστορίες...


...ενώ το "The True Story of Santa Claus" είχε μεγάλη επιτυχία στα μεγαλύτερα παιδιά.


Το "A Visit from St. Nicholas" δεν θα μπορούσε να λείπει από εδώ μέσα...


...ούτε τα χαρούμενα παιδικά πρόσωπα...


...ούτε ο Καρυοθραύστης φυσικά!


Είναι ένα μεγάλο, απολαυστικό βιβλίο, απ' αυτά που επισκέπτεσαι για χρόνια και χρόνια. Ξεκινήσαμε σιγά σιγά να το διαβάζουμε, όμως δεν περιμένω τίποτα περισσότερο για φέτος απ' το να κάνουμε την αρχή, να δούμε ένα μικρό μέρος του μονάχα. Να το ξεφυλλίσουμε ξανά και ξανά, να δούμε τις εικόνες, να φτιάξει η Σταυρούλα τις ιστορίες της όπως εκείνη ξέρει. Και το βιβλίο να φυλάξει για πολύ καιρό ακόμα τη χριστουγεννιάτικη μαγεία του, μέχρι να γίνει παλιό και φθαρμένο και κουρελιασμένο στα χέρια μας, γεμάτο αναμνήσεις και αγάπη.

3 σχόλια:

  1. και τωρα δεν εχεις αλλες δικαιολογιες..οποτε μπορεις να μας δειχνεις ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ βιβλία!!!! Ναιιιι!!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Xo χο χο.. ναι!!!! Νομίζω πως πλέον μπορώ! Είχα δυο-τρία όχι-χριστουγεννιάτικα πρότζεκτ στο μυαλό μου, αλλά ίσως μπορούν να περιμένουν... τον καινούργιο χρόνο! μουαχαχαχα!

      Διαγραφή
  2. Τέλεια η ιδέα της Σταυρούλας και το παιχνίδι της ανταλλαγής των δώρων! Έχετε ακόμη καιρό μέχρι τα Χριστούγεννα και νομίζω θα το ξαναπαίξετε κι΄άλλες φορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή