Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

24 βιβλία για τα Χριστούγεννα: Ο Χάρης στον Βόρειο Πόλο


Τρίτη μέρα του Δεκέμβρη και το σημερινό μας βιβλίο ήταν Ο Χάρης στον Βόρειο Πόλο, του Κρόκετ Τζόνσον (Harold at the North Pole) -συγνώμη για τη θολή φωτογραφία, μόλις το αντελήφθην! 
Ο Χάρης (ή Harold, η γνωστή ιστορία με τα ονόματα....) είναι ο γλυκύτατος μικρός ήρωας μιας ολόκληρης σειράς βιβλίων, της σειράς "με το μοβ μαρκαδόρο" (που είναι crayon και δεν είναι μαρκαδόρος, αλλά τι να πεις, η μοβ κηρομπογιά ή το μοβ λαδοπαστέλ; τελοσπάντων...).
Η σειρά αυτή με τον πιο απλό και μινιμαλιστικό τρόπο δίνει ζωή στη φαντασία ενός μικρού παιδιού, αφού ο Χάρης απλώς παίρνει μια μπογιά στο χέρι του και ζωγραφίζει, φτιάχνοντας με το μυαλό του ιστορίες. Οι ιστορίες που σκέφτεται μέσα απ' τις ζωγραφιές του αποκτούν υπόσταση, κι αυτή είναι όλη κι όλη η εικονογράφηση αυτών των πολύ ξεχωριστών βιβλίων. Υπάρχει το λευκό χαρτί, ο Χάρης, κι αυτά που σχεδιάζει. Εμπνευσμένο!

Σ΄αυτή εδώ την ιστορία, είναι Παραμονή Χριστουγέννων κι ο μικρός θέλει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο να στολίσει, πριν έρθει ο Άγιος Βασίλης.    


Παίρνει λοιπόν το μοβ μαρκαδόρο και βγαίνει προς αναζήτησή του. Σχεδιάζει τ' αστέρια που θα του δείξουν το δρόμο...


...σχεδιάζει το χιόνι.


Τελικά φτάνει στο Βόρειο Πόλο, και κάτω από ένα βουνό χιονιού ανακαλύπτει...το σπίτι του Άι Βασίλη.

Τρελαίνομαι για κάτι σελίδες όπως η αριστερή, που ζωγραφίζει ενώ το παίζει αδιάφορος και κοιτάει αλλού! χε χε 

Ο Άγιος Βασίλης έχει αποκλειστεί απ' τη χιονοθύελλα! Ο Χάρης τον βοηθάει να βγει από την καμινάδα...


...αλλά μιας και το έλκηθρό του δεν μπορεί να βγει από τον ίδιο δρόμο, θα βρει άλλο τρόπο να λύσει το πρόβλημα.


Σχεδιάζει τους ταράνδους, και το έλκηθρο, και το σάκο με τα δώρα.


Μετά απ' αυτά, έχει όλο το χρόνο να φτιάξει το δικό του χριστουγεννιάτικο δέντρο...


 ...να το στολίσει, να φτιάξει και το σαλόνι του σπιτιού του, και να καθίσει αναπαυτικά στην πόρτα να περιμένει τον Άι Βασίλη να έρθει.


Πανέξυπνος κι εφευρετικός, ο Χάρης δημιουργεί τον κόσμο του. Ένα ευφυές βιβλίο, που δείχνει πως από μια καλή ιδέα ξεκινούν όλα... από ένα μαρκαδόρο κι ένα λευκό χαρτί...απ' τη φαντασία ενός παιδιού, που μπορεί να οδηγήσει πραγματικά οπουδήποτε.



4 σχόλια:

  1. My daughters never got as into Harold as I would have liked. I expected Little Sis to like him - I thought he'd be right up her alley! - but the books aren't favorites of theirs. I, however, adore the Harold books! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I like those books more than my daughters do, too! He does look like something your little artist would like, but I expect the art is a little too minimal for our children... maybe they'll appreciate the books a bit later. :)

      Διαγραφή
  2. αυτό με τι ελληνικες μεταφρασεις με ξενερωνει απίστευτα!! Παρολαυτά ο Χαρολντ είναι γλυκουλης και μας αρεσει το μωβ (κι εμένα και του Νικολα).. Οποτε ειναι ενα απο τα βιβλια που θελω να του πάρω.. πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι βρε παιδί μου! Νομίζω πάντως πως θα σας άρεσε... αν και το μοβ τους είναι... λίγο ροζ! φιλάκια!

      Διαγραφή