Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Emporium-Οι τρεις γρίφοι

Ένα μικρό χωριό της Σκοτίας. Ένα αγόρι. 
Ένα καινούργιο μαγαζάκι στην περιοχή. Ένα γοητευτικό κορίτσι. 
Παράξενα γεγονότα που συνοδεύουν την άφιξη της Έιμπι και του πατέρα της στο χωριό.


Όταν ο Φίνλεϊ γνωρίζει την Έιμπι με αφορμή ένα γράμμα που πρέπει να παραδώσει στο "Μαγαζάκι της Μαγείας", μια περιπέτεια χωρίς προηγούμενο αρχίζει για το δεκατριάχρονο αγόρι που βαριέται το σχολείο αλλά δεν θέλει και να γίνει κτηνοτρόφος όπως ο πατέρας του. Μια περιπέτεια που ξεδιπλώνεται γύρω απ' την ασυνήθιστη οικογένεια του κοριτσιού, γύρω απ' το μαγαζάκι τους που είναι γεμάτο μαγικά αντικείμενα και κάθε ενενήντα εννέα χρόνια το διεκδικούν εφτά οικογένειες, τρία μηνύματα σε μπουκάλια, έναν τρελό Ολλανδό, ένα γίγαντα της θάλασσας.


Πρώτο στη σειρά Emporium, Οι τρεις γρίφοι (Enchanted Emporium: Suitcase of Stars) του Pierdomenico Baccalario (συγγραφέα της σειράς με τον Οδυσσέα Μουρ που πολύ θέλω ν' αρχίσω μια απ' αυτές τις μέρες) είναι ένα βιβλίο με μαγεία, κίνδυνο, φαντασία, περιπέτεια, κάποιες ανατριχιαστικές στιγμές, μια ωραία φιλία, και (στο τέλος κάθε κεφαλαίου) τέλειες απεικονίσεις των μαγικών αντικειμένων από τον Iacopo Bruno. Καλογραμμένο, γρήγορο, συναρπαστικό, τα είχε όλα! Κυριολεκτικά το ρούφηξα.


Οι χαρακτήρες είναι τόσο ρεαλιστικοί και τόσο συμπαθείς. Φαίνεται τόσο φυσικό ν' ακολουθείς τη σκέψη ενός από αυτούς. Κι απ' την άλλη, φαίνεται τόσο φυσικό να συμβαίνουν σ' αυτόν όλα αυτά τ' απίστευτα πράγματα, ενώ και ο ίδιος μοιάζει να μην το πιστεύει. Εξάλλου, είναι μόνο ένα αγόρι -ένα έξυπνο, ασυμβίβαστο, ξεχωριστό αγόρι, μόνο που δεν έχει ιδέα γι' αυτό.


Το βιβλίο δεν είναι ένα απλό παραμυθάκι. Καθώς σιγά-σιγά, ομαλά κι αβίαστα, μπαίνουμε στο πετσί του, τα πράγματα γίνονται λίγο απόκοσμα, η ιστορία λίγο σκοτεινή. Αλλά μόνο λίγο. Χωρίς να είναι υπερβολικά τρομαχτικό για τους μικρότερους -απλά καθηλωτικό. Ακόμα και για μεγαλύτερα παιδιά. Σαν εμένα δηλαδή. (Θυμάστε κάτι παλιά επιτραπέζια που έλεγαν "από 9 μέχρι 99 ετών"; Ε, κάπως έτσι.) Δηλαδή αν είσαι 100...ατύχησες. Δεν είναι πια κατάλληλο για σένα.


Και εννοείται πως τώρα... ανυπομονώ για τη συνέχεια!
Όχι, αλήθεια: μου άρεσε ΠΑΡΑ πολύ αυτό το βιβλίο!

Το πίσω εσώφυλλο: Πρόσκληση για τα εγκαίνια του μαγαζιού- τι όμορφο!
Έτσι είναι χωρίς το χάρτινο κάλυμμά του:


Σαν παλιό, ξεβαμμένο βιβλίο από κάποιο ράφι του μαγαζιού των μαγικών αντικειμένων. 
Νομίζω πως έτσι είναι ακόμα καλύτερο. 

Υ.Γ. Σήμερα το πρωί επιδοθήκαμε με μανία στο Spring Cleaning! (δεν τελειώσαμε)
Μα όχι, πείτε μου: Μόνο εγώ νιώθω τέτοια διαφορά στο σπίτι όταν φύγουν τα χαλιά; Σαν να ήρθε ξαφνικά το καλοκαίρι! 

2 σχόλια:

  1. χαχα 9εως99...έσκασα στα γέλια!!!!εγώ είμαι ακόμη 9 μέχρι τα 99 ουουουουουουου......
    Πολύ ωραίο βιβλίο το έχω και εγώ στο κομοδίνο για διάβασμα κανένα μήνα τώρα...μάλλον αυτό θα διαβάσω επόμενο αφού σου άρεσε εσένα το πιο πιθανό είναι να μου αρέσει επίσης πολύ!η σειρά οδυσσέας μουρ άρχισε να επανεκδίδεται,είδα το πρώτο την Πέμπτη σε ένα βιβλιοπωλείο με νέο εξώφυλλο από τις εκδόσεις διοπτρα νομίζω...
    Καλά έπιασε η ζέστη για τα καλά..τυχερή που προλαβαίνεις να μαζέψεις το σπίτι...εμείς πρώτα πρέπει να κλείσουμε το φροντιστήριο για διακοπές και μετά....πόσο ΔΕΝ μου αρέσει να μαζεύω το σπίτι όταν κάνει τρελή ζέστη!
    α!!και ευχαριστώ για τις προτάσεις σου...δεν είχα σκεφτεί την μόλυ μουν την είχα ξεχάσει!και τα πέντε λαγωνικά...που όντως ξανακυκλοφορούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, κι εγώ τον είδα και τον αγόρασα τον Οδυσσέα Μουρ τις προάλλες, το έψαχνα παλιότερα και μου είχαν πει ότι δεν κυκλοφορεί πια, τώρα υπάρχουν τα τελευταια 2-3 και το πρώτο... θα το αρχίσω σύντομα!
      Ό,τι πρόλαβα πρόλαβα κι εγώ... 2 Ιουνίου γυρίζω στο σχολείο και ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω! (οπότε προσπαθώ να μην το σκέφτομαι προς το παρόν) Πάντως πράγματι, ήταν ωραία που κάναμε τις δουλειές τώρα.. Η Σταυρούλα δυο μέρες τώρα σφουγγαρίζει με μανία, έχει φάει του κόσμου τις γλίστρες στα πλακάκια!
      Μμμ θυμήθηκα από μυστήρια και τη σειρά 4 1/2 φίλοι. Κοίτα: http://www.papasotiriou.gr/search?q=4+1%2F2+%CE%A6%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B9&prop=Series&oi=DateDescending
      τα ξέρετε; δεν είναι καινούργια, αλλά όχι και πολύ παλιά, τα διάβαζε η αδερφή μου με μανία (8 χρόνια μικρότερή μου) και διάβασα κι εγώ μερικά, είχαν φάση!

      Διαγραφή