Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Παγωμένο ανοιξιάτικο

Καλωσόρισες, Άνοιξη. Οι πρώτες μέρες σου ήταν τόσο όμορφες. Αποφάσισα πως, αυτό τον καιρό, η Άνοιξη θα είναι η αγαπημένη μου εποχή (όπως λέω κάθε φορά για την εκάστοτε εποχή). Μα άδικο έχω; Ανοίγει η καρδιά σου μόνο που κοιτάς τον ουρανό, ξαφνικά φαίνεται σαν να γελάει. Ακόμα και το Λιτόχωρο ζέστανε, το πράσινο χαλί απλώθηκε παντού και γέμισε μικρά λουλουδάκια. 
Εμείς, βέβαια, βγάλαμε σπυράκια και ξυνόμαστε οικογενειακώς μετά την τελευταία μας εξόρμηση στη φύση. 
Αλλά χαλάλι.


Θέλω τόσο πολύ να μιλήσω γι' ανοιξιάτικα πράγματα και να σας δείξω ανοιξιάτικα βιβλία. Έχω όμως ένα μικρό υπόλοιπο. 
Χειμωνιάτικο υπόλοιπο.
Παγωμένο υπόλοιπο.


Στην Αθήνα είδαμε το Frozen


Μέχρι το Mall φτάσαμε για να δούμε "την Άννα και την Έλσα στα ελληνικά", όπως ήθελε κάποιος.
To Mall απέχει μιάμιση ώρα απ' το σπίτι, μα είχα υποσχεθεί ότι θα το βλέπαμε.
Και η υπόσχεση είναι υπόσχεση.


Μωρά, γιαγιά, η αδερφή μου κι εγώ, μέσα σε λεωφορεία, μετρό και ηλεκτρικό σε μια εξόρμηση που ακόμα κι εγώ θα χαρακτήριζα κάπως... εκκεντρική. Η μαμά μου κι η Ισαβέλλα να κάνουν βόλτες στο Mall περιμένοντας, κι η Σταυρούλα, η Χαρά κι εγώ μέσα στο σινεμά να βλέπουμε "την Άννα και την Έλσα". Στα ελληνικά.


Άξιζε κάθε στιγμή ταλαιπωρίας, γιατί η Σταυρούλα ξετρελάθηκε. Οι ηρωίδες της, η τεράστια οθόνη, η ιστορία γνωστή και η ίδια να καταλαβαίνει τι λένε; Παράδεισος.
Μέσα στον ενθουσιασμό της, μιλούσε λίγο δυνατά.
Σε αρκετά σημεία του έργου.
Και το κακό είναι (καλά, εντάξει, όχι και πολύ κακό, τουλάχιστον για μας) ότι έχοντας διαβάσει 2938572938623 φορές το βιβλίο, έλεγε και spoilers.
Ουπς.


Και ορίστε που φτάσαμε στο βιβλίο.


Σας είχα δείξει την άλλη φορά το άλλο μας βιβλίο Frozen, αλλά αυτή τη φορά έχω ένα καλύτερο. Το Little Golden Book της ταινίας. Με λιγότερα λόγια, και τόσο όμορφες εικόνες, σαν δισδιάστατες, σαν αληθινά ζωγραφιστές. Στα μάτια μου όλα φαίνονται κάπως πιο όμορφα όταν ανήκουν στη σειρά Little Golden Books.


Παρεμπιπτόντως, η προηγούμενη εικόνα, με την Έλσα ελεύθερη στο παγωμένο της βασίλειο, είναι νομίζω η αγαπημένη μου όλου του βιβλίου.


Περιττό να πω ότι αγαπάμε το Frozen, όλη μέρα μιλάμε (ακόμα) για το Frozen, διαβάζουμε Frozen και παίζουμε Frozen. Έχουμε την Άννα σε κούκλα, όμως χρειαζόμασταν και τους άλλους χαρακτήρες. Έτσι, η κούκλα μας η Αναστασία, που φοράει γαλάζιο φόρεμα και παγοπέδιλα έχει πάρει (προσωρινά) το ρόλο της Έλσας, μέχρι να έρθει με το ταχυδρομείο η αληθινή (ευτυχώς υπάρχει το ebay, γιατί οι τιμές του amazon ήταν να τραβάς τα μαλλιά σου). Ο Κρίστοφ είναι μια (κάπως μεγαλόσωμη, η αλήθεια να λέγεται) νεράιδα του IKEA, ενώ η Fancy Nancy, έχει πάρει (μόνιμα νομίζω) το ρόλο του Χανς. 


Καημένη Nancy.


"Σταμάτα!", μου λέει η Άννα. "Μη μιλάς άλλο για το Frozen!"
Έτσι, θα σταματήσω.


Υπέροχα Little Golden Books, πού ήσασταν όταν ήμουν παιδί;
(Κι εκείνα απάντησαν: Εμείς εδώ ήμασταν, εσύ πού κοίταζες...)


Να σας πω όμως και για τα δικά μου;
Διάβασα αρκετά αυτές τις μέρες, δεδομένων των συνθηκών, και όλο ωραία βιβλία! (τέλεια, άρχισα από τώρα τα θαυμαστικά)
Είμαι ήδη στο τέταρτο βιβλίο της σειράς του Οζ που διαβάζω στο Kindle, Dorothy and the Wizard in Oz, και είμαι ενθουσιασμένη! Τα συγκεκριμένα ebooks έχουν και την υπέροχη εικονογράφηση της σειράς Books of Wonder (δεν είναι βέβαια το ίδιο, αλλά μέχρι να μπορέσω να τα αγοράσω -είναι κι ακριβούτσικα- είμαι σούπερ ευχαριστημένη με το Kindle).
Κι έπειτα διάβασα δυο βιβλία που μου σύστησε η φίλη μου η Ελένη (ευχαριστώ, Ελένη, ακόμα κι αν ξεπαραδιάσουμε η μία την άλλη με τις υποδείξεις μας, η οικονομική καταστροφή θα είναι γλυκιά...) και, μαντέψτε! Τουλάχιστον το ένα απ' αυτά είναι για την ηλικία μου! Ναι, θα το ξαναγράψω, μήπως και κάποιος δεν το κατάλαβε: Διάβασα ένα βιβλίο για ενήλικες. Ευχαριστώ.

Πέρα απ' τ' αστεία, το βιβλίο μου άρεσε στ' αλήθεια. Είναι Το λάθος αστέρι (The Fault in Our Stars), του John Green, μια υπέροχη ιστορία για τη ζωή και το θάνατο, και πιο πολύ για την αγάπη.
Είναι η ιστορία της δεκαεξάχρονης Χέιζελ που πάσχει από καρκίνο, που η περίπτωσή της θεωρείται αθεράπευτη, η ιστορία της Χέιζελ που συναντάει τον Ογκάστους.
Ο Ογκάστους είναι ένα αγόρι στην ηλικία της, που έχει κι εκείνο έρθει αντιμέτωπο με τον καρκίνο, που είναι πανέξυπνο και γεμάτο ιδέες και σκέψεις και θέληση για ζωή.
Η Χέιζελ κι ο Ογκάστους έχουν πολλά κοινά- απ' τη στοχαστικότητα και την ωριμότητα που μοιάζει πέρα απ' τα χρόνια τους ως το χιούμορ, κι απ' το σαρκασμό ως την ανάγκη τους να ζήσουν απλώς τη ζωή τους σαν όλα τα παιδιά.
Η Χέιζελ κι ο Ογκάστους ερωτεύονται, κι όσο κι αν ο χρόνος τους είναι μετρημένος, επιλέγουν να μην αφήσουν την αρρώστια να τον χαλάσει, αλλά ξεκινούν να γράψουν μαζί ένα όμορφο κεφάλαιο στην ιστορία της ζωής τους.    
Είναι ένα βιβλίο συγκινητικό και καλογραμμένο, που σε κάνει να κολλάς. Συνδυάζει παράξενα το αστείο με το τραγικό. Προκαλεί δάκρυα αλλά και πολλά χαμόγελα. Τελειώνει και μένει μαζί σου. Οι ήρωες σ' ακολουθούν, τα λόγια τους σε στοιχειώνουν. Για μέρες μετά, δεν μπορούσα να το ξεχάσω, ξαφνικά, απρόοπτα, επανερχόταν στο μυαλό μου. Το τελείωσα πολύ γρήγορα για τα δεδομένα της εποχής, απλώς γιατί ήταν αδύνατο να κοιμηθώ κρατώντας το...
Απ' ό,τι διαβάζω, θα γίνει και ταινία...


 Κι έπειτα, διάβασα Το μαγικό ζαχαροπλαστείο (Bliss), της Kathryn Littlewood, μια ιστορία ανάλαφρη, χαρούμενη και γλυκιά, με μια ηρωίδα κοριτσάκι, που νιώθει συνηθισμένη αλλά δεν είναι καθόλου, που έχει καλές προθέσεις αλλά συνεχώς μπλέκει σε φασαρίες, που αγαπάει την οικογένειά της και ανακατεύεται με μαγικά... μια ιστορία απ' αυτές που μοιάζουν να έχουν γραφτεί για μένα!
Είναι η ιστορία της οικογένειας Μπλις, που κατέχει ένα μαγικό βιβλίο μαγειρικής, οικογενειακή παράδοση αιώνων. Οι πιο απίθανες συνταγές χρησιμοποιούνται από τον κύριο και την κυρία Μπλις μυστικά εδώ και χρόνια για να διατηρείται η αρμονία στο Κακοτυχώρι... Όταν όμως η Ρόουζ και τ' αδέρφια της αναγκάζονται ν' αναλάβουν την ευθύνη του ζαχαροπλαστείου (και του βιβλίου) για μερικές μέρες, κι όταν η μυστηριώδης θεία Λίλι εμφανίζεται απ' το πουθενά δείχνοντας ένα παράξενο ενδιαφέρον για την οικογένεια και το βιβλίο, η μία μαγική γκάφα ακολουθεί την άλλη και ολόκληρη η πόλη γίνεται άνω κάτω...
Είναι ένα βιβλίο γεμάτο περιπέτεια και φαντασία, πολύ πολύ αστείο, με μια τρομερά συμπαθητική ηρωίδα με την οποία μπορείς να ταυτιστείς (αν είσαι δώδεκα χρονών ή αν είσαι σαν εμένα) και ένα σωρό ενδιαφέροντες δευτερεύοντες χαρακτήρες. Είναι μαγικό, είναι γεμάτο σκανταλιές και ανακατωσούρα, και τόσο διασκεδαστικό! Μου άρεσε πάρα πολύ!
Και έχει συνέχεια. Υπάρχουν άλλοι δυο τόμοι στην ιστορία των Μπλις, που νομίζω δεν έχουν εκδοθεί στα ελληνικά. Είναι τα Sweet και A Dash of Magic, με περισσότερη Ρόουζ και θεία Λίλι... γιούπι!!
Με τρελαίνει ένα βιβλίο που στ' αλήθεια καταφέρνει να με διασκεδάσει.
Που καταφέρνει να κάνει ανάλαφρη την καρδιά μου.

Ανάλαφρη. Μαζί με τους χαρταετούς. Χαρταετός στο βάθος... 
Και μ' αυτά σας αφήνω κι απόψε.
Με πολλές ευχές, για ηλιόλουστες μέρες και ηλιόλουστες καρδιές.
Γελαστές και ηλιόλουστες.

7 σχόλια:

  1. χαχαχαχαχαχα!!!!!πόσο γέλασα με την ΓΛΥΚΙΑ οικονομική καταστροφή!!!!!!τι ωραία που διάβασες τόσα πολλά βιβλία του ΟΖ σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα...τελικά είναι ωραία να διαβάζεις σε ηλεκτρονικό αναγνώστη?εγώ τελειώνω σήμερα την χώρα των παραμυθιών-το ξόρκι των ευχών...και σειρά έχει μετά ένα βιβλίο που πήρε η Βιβή, Μια απλή μάγισσα...ξέρεις της ηλικίας...
    FROZEN τι ταινία ....πόσο μας άρεσε και εμάς...καλά πολύ γέλιο πρέπει να είχε με τη μικρή να φωνάζει τι θα γίνει...και το golden book σας άλλο πράγμα...και έμενα μου φαίνονται πολύ ξεχωριστά γιατί παρόλο που είναι φθηνά είναι πολύ όμορφα... έχω ένα Mary Poppins golden book από όταν ήμουν μικρή και έχει υπέροχη εικονογράφηση...το πιο πρόσφατο πού είχαμε πάρει για τη Λυδία είναι το goodnight little dragons, πιστεύω θα σας αρέσει...πήρα πρόσφατα και κάτι άλλα βιβλία έχοντας δει τις ταινίες παλιότερα,ELOISE την ξέρεις?έχει πολύ πλάκα αυτή η μικρή...αχ πότε θα μεγαλώσω...
    ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΕΣ !!!!!κόκκινα all star όλοι!!πόσο cool είστε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία! Καλά, εσύ είσαι εντελώς σαν εμένα με τα παιδικά βιβλία... Είναι ν' αναρωτιέσαι πότε θα μεγαλώσουμε; Μα φυσικά, ποτέ! :)
      Εχουμε κι εμείς τα άπαντα της Eloise σ' ένα μεγάλο τόμο, πάρα πολύ μου αρέσουν τα βιβλία, αλλά και οι ταινίες μου άρεσαν, με την αγαπημένη μου Julie Andrews στο ρόλο της Νταντάς... Δεν έχουμε ακόμα αρχίσει να διαβάζουμε τα βιβλία με τη Σταυρούλα, αλλά μου φαίνεται πως σύντομα θα έρθει κι ο καιρός τους!
      Στο σινεμά όντως (αν και προσπαθούσα να τη συγκρατήσω) ήθελα να σκάσω στα γέλια που μαρτυρούσε την υπόθεση... :ο)
      Εγώ πριν λίγο καιρό είχα πάρει ένα Golden Book με τη Μαίρη Πόπινς, αλλά είναι Big κι όxi Little! Η εικονογράφηση είναι όντως τέλεια, και εμπνευσμένη απ' την ταινία (αγαπημένη)...
      Χε χε ευχαριστούμε για το σχόλιο περί φωτογραφιών... Είπαμε ότι όταν η Ισαβέλλα θα έφτανε στην ηλικία να φορέσει τα πρώτα (κόκκινα) all starάκια της σταυρούλας, θα παίρναμε όλοι κόκκινα να είμαστε ίδιοι... και η στιγμή έφτασε!!

      Διαγραφή
    2. Αααα ξέχασα να σου απαντήσω και για τον ηλεκτρονικό αναγνώστη... Δύσκολη η απάντηση! Είναι διαφορετική εμπειρία απ' το βιβλίο φυσικά, αλλά η αλήθεια είναι πως με ένα μαραφετάκι όπως το kindle που δεν κουράζει τα μάτια μπορείς γρήγορα να ξεχαστείς και ν' αφοσιωθείς στην ανάγνωση, όπως θα έκανες μ' ένα βιβλίο... Μ' αρέσει που μπορώ να διαβάσω στο σκοτάδι, και που μπορώ να μεταφέρω πολλά βιβλία μαζί μου στα ταξίδια μας και να ζυγίζουν λίγα γραμμάρια... Μ' αρέσει και που ακουμπάω τις λέξεις που δεν ξέρω και τις μεταφράζει επιτόπου... Δεν μ' αρέσει που δεν μπορώ να ξεφυλλίσω, που δεν πιάνω χαρτί στα χέρια μου, όλη η αισθητική πλευρά του βιβλίου είναι μοναδική κι αναντικατάστατη.. Τα καλύτερά μου βιβλία εξακολουθώ να τα θέλω τυπωμένα.. Αλλά μ' αρέσει κι ο ηλεκτρονικός αναγνώστης, δε λέω...

      Διαγραφή
  2. Yay!!! I'm so glad you're reading the Oz books. We bought Frozen on DVD this week, and stayed up late watching it together again. LOVE it! Still need to read The Fault in Our Stars. Someday soon, I hope...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I'm so glad I'm finally reading them too! Great that you got the dvd already. It isn't out here yet, and we need the dubbed version, so we have to wait. Frozen is awesome!

      Διαγραφή
  3. Ο ηλεκτρονικός αναγνώστης κάνει κάτι για την αποφυγή της οικονομικής καταστροφής;
    Πολύ τέλεια η πρώτη φωτογραφία μέσα στις μαργαρίτες! Αποζημιώνει τη φαγούρα που ακολούθησε. Και η Σταυρούλα τέλειος χαρταετός!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι κάνει, αλλά όπως έγραφα και στην Ελένη, τα καλύτερα βιβλία απ' αυτά που διαβάζω εξακολουθώ να τα θέλω τυπωμένα. Άλλη αίσθηση...
      Χαχαχα ναι, αποζημιώνει τη φαγούρα, που ακόμα δεν έχει τελειώσει....

      Διαγραφή