Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Ένα αδερφάκι για τον Αιμίλιο

Είχα τόσα να σας πω και να σας δείξω. 
Απ' την Αθήνα ακόμα. 
Είχα και τις φωτογραφίες. 
Όμως μεσολάβησαν τόσα μέσα σε λίγες μέρες, και ταξιδέψαμε τόσο πολύ, που τελικά δεν είχα το χρόνο και τη δύναμη.

Στην Αθήνα επισκεφτήκαμε την αγαπημένη μας βιβλιοθήκη. Ξαναδιαβάσαμε και ξαναδανειστήκαμε πολλά αγαπημένα μας βιβλία. Όπως την πεισματάρα Μαίρη, την ατρόμητη Νταίζη και την Πλατιά, μεγάλη θάλασσα. Ήταν υπέροχο που τα ξαναβρήκαμε.
Σήμερα...
Σήμερα περάσαμε μια πανέμορφη ανοιξιάτικη μέρα σ' ένα ηλιόλουστο πάρκο μαζί με φίλους. Τα κορίτσια κοιμήθηκαν ευτυχισμένα στο αυτοκίνητο κι εγώ είμαι τόσο κουρασμένη. Αλλά είπα, έτσι για το καλό, πριν ξεχάσω εντελώς τα της Αθήνας, να σας δείξω τον Αιμίλιο. 


Ο Αιμίλιος είναι ένα υπέροχο κουνελάκι που ανακαλύψαμε τυχαία στη βιβλιοθήκη. Είναι δημιούργημα της Brigitte Weninger και της αγαπημένης εικονογράφου Εύα Θάρλετ (στα αγγλικά βέβαια ο Αιμίλιος λέγεται Davy και στα γερμανικά, που είναι και η πρωτότυπη γλώσσα του, Pauli, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία). Το βιβλίο Ένα αδερφάκι για τον Αιμίλιο είναι ένα μόνο απ' τα βιβλία της σειράς με το μικρό κούνελο και απευθύνεται σε παιδιά που πρόκειται να γίνουν (ή μόλις έγιναν) μεγάλα αδέρφια. 

Εndpapers: η οικογένεια του Αιμίλιου (και το αγαπημένο του κουκλάκι), για να μην ξεχάσουμε τα ονόματά τους και ποιός είναι ποιος. Τέλειο! 

Η ιστορία γνώριμη, δεν έχει κάτι φοβερά πρωτότυπο, είναι όμως τόσο όμορφα, τόσο γλυκά ειπωμένη: Η οικογένεια περιμένει μωρό (το πέμπτο μωρό!) κι όλοι είναι ενθουσιασμένοι, με εξαίρεση τον Αιμίλιο, που ανησυχεί.


Όταν μάλιστα ο φίλος του ο Φρέντι, που έχει αδερφάκι μωρό, του επιβεβαιώνει τις ανησυχίες του και πως "είναι μεγάλο βάσανο να έχεις μωρό στο σπίτι", η ανησυχία του Αιμίλιου κορυφώνεται.



Όταν γεννιέται η καινούργια αδερφούλα, όμως, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε. Όχι μόνο η ίδια είναι πανέμορφη και γλυκούλα...


...αλλά και ηρεμεί μόνο στην αγκαλιά του!


Ο Αιμίλιος αρχίζει να πιστεύει ότι ο φίλος του ο Φρέντι έκανε λάθος...



...κι αποφασίζει να προστατεύει την αδερφή του μέχρι να μεγαλώσει κι εκείνη. Μαζί με το Φρέντι, θα μάθουν στα αδέρφια τους ένα σωρό πράγματα που μόνο εκείνοι, οι μεγάλοι, γνωρίζουν.

Το αγαπημένο σημείο της Σταυρούλας: "Αιμίλιε, μου φαίνεται ότι τρελάθηκες". "Φρέντι, μου φαίνεται ότι δεν έχεις ιδέα από μωρά!" Την έκανε να γελάει. Μα κάθε φορά. 
Είναι ένα πολύ όμορφο βιβλίο! Τόσο γλυκό, τόσο απλό, τόσο καλογραμμένο, με υπέροχες ζωγραφιές να ζωντανεύουν την κουνελο-οικογένεια και το συμπαθητικό μικρό ήρωα του παραμυθιού. Οι ανησυχίες των μεγαλύτερων παιδιών που βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωπα μ' ένα καινούργιο μωρό στο σπίτι αντιμετωπίζονται εδώ με τρυφερότητα κι ευαισθησία. Και παρόλο που χιλιάδες φορές βλέπουμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται σε ισάριθμα παιδικά βιβλία που ασχολούνται με το θέμα, υπάρχουν στ' αλήθεια μερικά που ξεχωρίζουν κι ο Αιμίλιος είναι ένα απ' αυτά. Γιατί η έμπνευση είναι περίεργο πράγμα, κι αυτό που κάνει ένα βιβλίο ξεχωριστό είναι καμιά φορά μια μικρή αόρατη σπίθα. Αόρατη, μα αν λείπει τίποτα πια δεν είναι το ίδιο. Δεν μπορείς να την καθορίσεις, αλλά υπάρχει.


Η λίστα των βιβλίων με τον Αιμίλιο-Davy-Pauli είναι μεγάλη. Φαίνονται όλα τόσο όμορφα...

4 σχόλια:

  1. Γεωργία μου παρουσίασες τόσο τρυφερά το βιβλιαράκι, που πραγματικά μου κίνησες την περιέργεια! Μόλις το αναζήτησα μέσω διαδικτύου, αλλά είναι εξαντλημένο. Ίσως να συναντηθούμε με τον Αιμίλιο στην τοπική βιβλιοθήκη και τότε σίγουρα θα μας ακολουθήσει στο σπίτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω να το βρείτε! Αχ τι κρίμα που είναι εξαντλημένο! Χαίρομαι πολύ που συμπαθήσατε τον Αιμίλιο! :Ο)

      Διαγραφή
  2. Πολύ γλυκούλης ο Αιμίλιος. Μοιάζει με τη Σταυρούλα στην αντιμετώπιση της αδελφής του, Την προστατεύει !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή