Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Κάτι από μάγισσες και σκουπόξυλα

Είδα την ταινία πολλά χρόνια πριν, αλλά όχι ως παιδί. Δεν ήξερα τότε ότι βασιζόταν σε βιβλίο. Δεν τη θυμάμαι τόσο καλά πια. Ξέρω όμως ότι ήταν διασκεδαστική, κι έμοιαζε κάπως στο στυλ με τη Mary Poppins (που είναι για μένα τεράστιο προσόν). 

Το τραγούδι της ταινίας Portobello Road έκανε την πραγματική Portobello Road (που επισκέφτηκα λίγο αργότερα) να μοιάζει πολύ πεζή...

Το βιβλίο το τελείωσα πριν λίγες μέρες και αποδείχτηκε υπέροχο. Αποδείχτηκε επίσης ότι δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την ταινία. Πράγμα που δεν μου απαγορεύει να εκτιμώ και τα δύο, το καθένα με τον τρόπο του.
Bed-knob and Broomstick, της Mary Norton.  Που αποτελείται από δύο μικρότερες ιστορίες συνδυασμένες σ' έναν τόμο: The Magic Bed-knob και Bonfires and Broomsticks.
Ένα παιδικό μυθιστόρημα με μαγεία, περιπέτεια και χιούμορ... Το αγαπημένο μου είδος! 


H Mary Norton είναι πιο γνωστή για τη σειρά βιβλίων The Borrowers, που έγιναν ξανά και ξανά ταινία, πρόσφατα κινούμενα σχέδια του Miyazaki (θέλω να το δω αυτό) και αποτέλεσαν το υλικό της πολυαγαπημένης μου σειράς του BBC, που είδα τόσες φορές στην τηλεόραση στα παιδικά μου χρόνια. Πείτε μου ότι θυμάστε αυτή τη σειρά. Πείτε μου ότι την αγαπούσατε όσο κι εγώ. Ποντ, Χόμιλυ, Αριέττυ...


Όμως και το λιγότερο γνωστό έργο της Mary Norton Bedknobs and Broomsticks είναι πολύ κοντά σ' αυτό που ζητάει η καρδιά μου από ένα βιβλίο. Κι ο μικρός, εννιάχρονος εαυτός μου, που αρνείται να μεγαλώσει και κρύβεται πάντα κάτω απ' το τριαντάχρονο περίβλημά του (παρεμπιπτόντως έγινα τριάντα την Τετάρτη- πέρασα ήσυχα και υπέροχα τα γενέθλιά μου μαζί με τους αγαπημένους μου, φύσηξα τα κεράκια μου μαζί με τη Σταυρούλα και δεν στενοχωρέθηκα καθόλου μα καθόλου που άλλαξα δεκαετία! χο χο).  


Στο θέμα μας. Όταν η Carey, ο Charles κι ο Paul ανακαλύπτουν πως η περιποιημένη, καθωσπρέπει γειτόνισσά τους, η Miss Price, είναι μαθητευόμενη μάγισσα, εκείνη τους χαρίζει ένα ξόρκι για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό: μαγεύει το πόμολο του κρεβατιού του Paul (ούτε που ξέρω αν στ' αλήθεια το λέμε "πόμολο" το bed-knob στα ελληνικά, ξέρει κανείς;) ώστε αν εκείνος το στρίψει και ευχηθεί ταυτόχρονα, το κρεβάτι να μπορεί να ταξιδέψει οπουδήποτε!


Τα τρία παιδιά επιβιβάζονται στο κρεβάτι και ταξιδεύουν. Κάποτε τα συντροφεύει και η Miss Price στις περιπέτειές τους- η Miss Price, που κάθε άλλο παρά βαρετή και καθωσπρέπει είναι στα ταξίδια τους. Πηγαίνουν στο Λονδίνο, όπου περνούν μια νύχτα στη φυλακή. Πηγαίνουν σ' ένα τροπικό ερημονήσι, όπου παραλίγο να γίνουν τροφή για τους κανίβαλους ιθαγενείς. Πηγαίνουν στο παρελθόν, όπου γνωρίζουν τον ανίκανο νεκρομάντη Emelius και γίνονται φίλοι του.


Ταξίδια μπρος και πίσω στο παρελθόν θα οδηγήσουν τη Miss Price σε μια μεγάλη απόφαση και την ιστορία σ' ένα γλυκόπικρο φινάλε που αφήνει μια ικανοποίηση κι ένα σφίξιμο στην καρδιά- αλλά φοβάμαι πως ήδη έχω πει πάρα πολλά.


Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για μια όμορφη ιστορία γεμάτη περιπέτεια και καλό χιούμορ, γεμάτη φιλία και συντροφικότητα και αγάπη, που σε κρατάει ακόμα και σε αγωνία για τη συνέχεια και δεν χάνει στιγμή το ενδιαφέρον της μέχρι το τέλος. 
Πολύ το χάρηκα αυτό το βιβλίο. 
Κι εγώ και το εννιάχρονο παιδί μέσα μου, που πάντα διψάει για ένα συναρπαστικό, καλοβαλμένο παραμύθι. 

Υ.Γ. Απόκριες σήμερα... Περάσαμε ένα όμορφο πρωινό στην παιδική χαρά του εθνικού κήπου. Να είστε χαρούμενοι ό,τι κι αν κάνετε... Σερπαντίνες κι ένα χαμόγελο.   



4 σχόλια:

  1. I love the movie so much, I admit I was disappointed with the book(s). Reading it was certainly different from watching it. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Yes, it was certainly different, I loved both the books and the movie though. Same with Mary Poppins :) xoxo

      Διαγραφή
  2. Έσκασα στα γέλια με το σχόλιο περί δεκαετίας...Να τα εκατοστίσεις και να χαίρεσαι την οικογένειά σου...Το βιβλίο αυτό δεν το έχω διαβάσει αλλά έχω δει την ταινία πολλές φορές από όταν ήμουν μικρή...Θα το διαβάσω τώρα που το προτείνεις εσύ...όσον αφορά τη διαφορά ανάμεσα στη ταινία και το βιβλίο μου θυμίζει και τα βιβλία της Μαίρη Πόπινς που δεν είχαν και τόσο μεγάλη ομοιότητα με τα βιβλία...α!είδα την ταινία saving mr.Banks...την έχεις δει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολυ! χα χα συζητούσαμε με τις φίλες μου τις προάλλες για την αλλαγή δεκαετίας κι έτσι το γραψα, δεν καταλαβαίνω γιατί φρικάρουν όλοι... εξάλλου είπαμε, εγώ είμαι εννιά, μακρινή συγγένεια με τον Πίτερ Παν σου λέω :D
      Είσαι μέσα στο μυαλό μου γι' αυτό που λες με τη Μαίρη Πόπινς. Και σ' εκείνη την περίπτωση και σ' αυτή τα βιβλία δεν είχαν και μεγάλη σχέση με την ταινία αλλά μου άρεσαν και η ταινία και τα βιβλία με τον τρόπο τους! (λίγο με ξένισε στην αρχη το πρώτο βιβλίο Μαίρη Πόπινς γιατί είχα δει πρώτα την ταινία 100 φορές, αλλά γρήγορα το ξεπέρασα).
      Θέλω ΠΑΡΑ πολύ να δω την ταινία Saving Mr Banks. Σου άρεσε?

      Διαγραφή