Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Ιντερλούδιο

Ανάμεσα στο έβδομο και στο όγδοο βιβλίο της σειράς A Series of Unfortunate Events που διαβάζω αυτό τον καιρό, αποφάσισα να κάνω ένα διάλειμμα. Τα βιβλία του Lemony Snicket είναι πάρα πολύ ωραία και δεν με έχουν κουράσει καθόλου, αλλά ήθελα κάτι πιο πολύ της εποχής, ένα ιντερλούδιο μέσα στον κατακλυσμό μου από Ατυχή Γεγονότα. Έχω μόνιμα μια στοίβα αδιάβαστα βιβλία πλάι στο κρεβάτι μου, γιατί δεν κρατιέμαι ποτέ να τελειώσω αυτά που έχω πριν διαβάσω το επόμενο, αλλά αυτό είναι νομίζω πρόβλημα όλων των βιβλιοφάγων. Μέσα σ' αυτή τη στοίβα υπήρχαν και δυο μικρά παιδικά βιβλία, το ένα χριστουγεννιάτικο, το άλλο παλαβό:


Ό,τι έπρεπε δηλαδή. Τα διάβασα στο πι και φι. Και ήθελα σήμερα να σας τα δείξω.

Fortunately, the Milk του Neil Gaiman: 
Το αγόρασα για πολλούς λόγους. Επειδή το έγραψε ο Neil Gaiman. Επειδή η εικονογράφηση είναι αυτή που είναι -καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του βιβλίου και είναι του Chris Riddell και είναι θαύμα και σημαντική όσο και το κείμενο. Επειδή ο τίτλος είναι αυτός που είναι. Ένα βιβλίο που λέγεται Ευτυχώς, το γάλα... δεν μπορεί παρά να είναι παράξενο και αστείο και ενδιαφέρον και εντελώς τρελό, σωστά; Είναι αυτά, κι ακόμα περισσότερα. Είναι γρήγορο, διασκεδαστικό, όμορφο, τελείως πρωτότυπο και μου θύμισε Ρόαλντ Νταλ. Να πω κι άλλα;


Η μαμά λείπει. Τα παιδιά θέλουν πρωινό. Στο σπίτι δεν έχει γάλα.
Ο μπαμπάς βγαίνει ν' αγοράσει και αργεί κάπως. Αυτό είναι όλο κι όλο.
Τίποτα το ιδιαίτερο.
Μόνο που όταν ο μπαμπάς επιστρέφει, τους εξηγεί γιατί άργησε.


Η ιστορία που τους λέει περιλαμβάνει μια απαγωγή από εξωγήινους, μια συνάντηση με πειρατές, ένα απίστευτο ταξίδι στο χώρο και το χρόνο...



...εκπληκτικούς χαρακτήρες όπως έναν υπέροχο στεγόσαυρο-εφευρέτη που ταξιδεύει στον αέρα μ' ένα παράξενο αερόστατο...


...θεούς που ζητούν ανθρωποθυσίες...


...ιδιότυπους βρικόλακες...


... μια διαγαλαξιακή αστυνομία δεινοσαύρων και αστραφτερά πόνυ, αν δεν ξεχνάω κάτι σημαντικό. Μέσα σ' όλα αυτά, το γάλα πρωταγωνιστεί, πάει κι έρχεται, κι ο μπαμπάς (που στις εικόνες είναι φτυστός με τον Neil Gaiman, πόσο τέλειο είναι αυτό;) δεν το εγκαταλείπει ποτέ, πιστός στο καθήκον να το φέρει στο σπίτι. Εξάλλου, η περιπέτειά του είναι τελείως απίθανη, όμως εκείνος ισχυρίζεται πως όλα αυτά έγιναν στ' αλήθεια κι έχει το γάλα για να το αποδείξει!



Ένα βιβλίο της σειράς American Girl, που ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα. Η σειρά είναι παλιά και πάρα πολύ διάσημη στην Αμερική, ένας ολόκληρος κόσμος αμέτρητων, πανέμορφα εικονογραφημένων βιβλίων με ηρωίδες κορίτσια από διάφορες περιόδους της Αμερικάνικης ιστορίας. Μας γνωρίζουν την εποχή και τον κόσμο τους μέσα απ' τις περιπέτειές τους. 
Η Κιτ είναι το πρώτο κορίτσι που διαβάζω, και η Έκπληξη της Κιτ το δεύτερο βιβλίο μου (είναι το τρίτο στη σειρά της Κιτ, κάθε κορίτσι έχει αρκετά τεύχη, μιλάμε για πολλά βιβλία).


Η Κιτ είναι ένα κορίτσι του 1934, έξυπνο και γεμάτο ιδέες, που ονειρεύεται να γίνει δημοσιογράφος και ζει στο πετσί του την οικονομική κρίση της Αμερικής. Στο βιβλίο αυτό πλησιάζουν Χριστούγεννα, η οικογένειά της κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της...


...και η Κιτ προσπαθεί να βοηθήσει όσο μπορεί, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να βγάλει λίγα χρήματα δουλεύοντας για το στρυφνό θείο της ...


... και να κρατήσει την αξιοπρέπειά της δίχως να χάσει και την καλύτερή της φίλη. Τα Χριστούγεννα φαίνεται ότι θα είναι τα χειρότερα που έχει περάσει ποτέ...


...όμως δεν είναι όλα τόσο μαύρα τελικά και το χαρούμενο τέλος σε όλη αυτή την ιστορία είναι πολύ ευπρόσδεκτο.


Στο τέλος του βιβλίου, λίγες σελίδες με πληροφορίες και φωτογραφίες μας μεταφέρουν στα Χριστούγεννα του 1934, στον κόσμο της Κιτ.


Μια όμορφη κι ενδιαφέρουσα ματιά στην οικονομική κρίση, τα προβλήματα των ανθρώπων και την προσπάθειά τους να κρατήσουν το ηθικό τους ψηλά και να χαρούν όσο μπορούν.


Εκτός του ότι η υπόθεση μας αγγίζει όλους αυτό τον καιρό και δεν απέχει πολύ απ' αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, η ιστορία της Κιτ είναι μια σύντομη και καλογραμμένη ιστορία για το θάρρος και την εξυπνάδα ενός μικρού κοριτσιού μέσα στα προβλήματά του. Κάθε μικρό κορίτσι θα μπορούσε να ταυτιστεί και να αγαπήσει αυτό το βιβλίο.
Ή όχι και τόσο μικρό.
Λατρεύω τις ιστορίες με ηρωίδες μικρά κορίτσια που ξεπερνούν εμπόδια. Με εμπνέουν.
Κάπου μέσα στο μυαλό μου, στην καρδιά μου, είμαι ακόμα εννιά χρονών.
Νομίζω ποτέ μου δεν θα μεγαλώσω.

8 σχόλια:

  1. I have Fortunately, The Milk in the library bag. I need to read it soon!

    Funny, we just watched the Kit Kittridge: An American Girl movie a couple of days ago. My oldest has the Kit doll, along with the books and some of the accessories. (The youngest has Molly McIntyre, the doll from the '40s.) My sister had the long-gone Samantha doll and books when she was a kid. They are so expensive, it's crazy, and I don't care for the company's modern dolls, but I do love the historical character books. The history and lessons in them are wonderful. I'm not sure if they're still in print, but they were cookbooks for each of the characters. The recipes were very cool.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Wow, parallel lives! :o) I know, the dolls are soooo expensive! I've bought the mini Molly doll which was affordable (but also very small). I'm saving it to give it to my oldest for Christmas. I've looked at all the mini dolls online, and I thought Kit, Molly and Rebecca were the cutest. Kit and Molly's stories are the ones I'm most interested in, I'd love to keep on reading. I'm not the cook in the family (my husband is), but I'd sure love a cookbook like that!

      Διαγραφή
    2. We didn't even make anything from them, we just looked at the pictures! ;) We have a few of the mini dolls, too. I got one of the girls the Kirsten mini doll because deep down, I'm still disappointed I never got a Kirsten as a kid.

      Διαγραφή
    3. Same here with Mary Poppins in the Kitchen- I just read the book! I was thinking the other day it would be fun to make something from it though. Maybe I'll try it. I do that too- getting something for the girls I never got as a kid, even sort of forcing my oldest to like toys I want- ha! It's good you got your Kirsten doll after all! ;)

      Διαγραφή
  2. ΤΕΛΕΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΥΤΑ!!!ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΚΙΤ ΚΑΙ Η MOLLY ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΜΕ ΤΗ SAMANTHA ΚΑΙ ΤΗ FELICITY..ΟΙ ΚΟΥΚΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ ΤΟΥΣ....ΔΥΣΤΥΧΩΣ!ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΔΙΝΟΥΝ ΟΣΑ ΟΣΑ .ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ..ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΩΣ!
    ΕΠΙΣΗΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΡΙΣ ΡΙΝΤΕΛ..ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ..ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ!
    ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΗ ΣΕΙΡΑ OTTOLINE?
    ΜΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΤΟ ΚΕΦΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΤ!!!ΝΑΙ!ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ προτιμώ τα βιβλία, και θέλω να διαβάσω περισσότερα, αν και η λίστα μ' αυτά που θέλω να διαβάσω είναι πλέον τρομακτικών διαστάσεων! Κι εμένα αυτές οι 2 μου αρέσουν περισσότερο, η εποχή τους μου φαίνεται πολύ συναρπαστική κι ενδιαφέρουσα, και οι χαρακτήρες τους το ίδιο. Πήρα στη Σταυρούλα μια μικρούλα Molly να της τη δώσω τα Χριστούγεννα, οι μικρές δεν είναι και τόσο ακριβές, οι μεγάλες είναι πάααρα πολύ! Κατέβασα όλες τις ταινίες πριν λίγο καιρό αλλά δεν έχω καθήσει ακόμα να τις δω... Θέλω να το κάνω σύντομα.
      Ο Ρίντελ είναι μεγάλος καλλιτέχνης ε; Τη σειρά Ottoline την έχω δει, είναι στο Wish List μου (κλασικά) αλλά δεν έχω διαβάσει κανένα βιβλίο της ακόμα. Την έχεις διαβάσει; Καλή;
      Ναι ναι! Chistmas time/mistletoe and wine...λα λα λα...

      Διαγραφή
  3. Έκλεισες την ανάρτηση με μια αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή