Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Η βασίλισσα του χιονιού


Σήμερα το πρωί, λίγο πριν φύγουμε για το σχολείο, τελειώσαμε με τη Σταυρούλα τη Βασίλισσα του Χιονιού. Ξεκινήσαμε μέρες πριν, λίγο λίγο, πριν τον ύπνο. Κι επειδή ήμασταν και οι δύο πολύ κουρασμένες, σκοντάφταμε στο κείμενο (που είναι αρκετό), προχωρούσαμε αργά. Για την ακρίβεια, πριν κοιμηθούμε και οι δύο με το βιβλίο αγκαλιά, διάβαζα λίγες σελίδες σε ημιλιπόθυμη κατάσταση με αλλοιωμένη φωνή κι η Σταυρούλα με επανέφερε στην τάξη: Πιο καθαρά!

Τελοσπάντων, η επιμονή μας ανταμείφθηκε. Ήταν τόσο, μα τόσο ωραίο.


Απ' όλες τις εκδόσεις του πασίγνωστου παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, εμείς έχουμε αυτή: The Snow Queen, σε απόδοση της Naomi Lewis και εικονογράφηση του Christian Birmingham. Ένα βιβλίο που είχα αγοράσει πριν χρόνια απ' τον Ελευθερουδάκη στην Αθήνα γιατί με είχαν μαγέψει οι εκπληκτικές εικόνες του- και κάπως έγινε και δεν το διάβασα ποτέ μέχρι τώρα.


Η Σταυρούλα, που είχε προσπαθήσει να δει τη Βασίλισσα του Χιονιού με τη γιαγιά της στο θέατρο, όταν ήμασταν στην Αθήνα πριν από κανένα μήνα, αλλά έφυγε στο διάλειμμα γιατί φοβήθηκε που "όλοι τσίριζαν και ήταν τόσο φωνακλάδες", ενδιαφέρθηκε αμέσως γι' αυτό το πανέμορφο βιβλίο που βρισκόταν τόσο καιρό στη βιβλιοθήκη μας και ξαφνικά ανακάλυψε πως είχε γνωστό της θέμα.


Στο βιβλίο μας κανείς δεν τσιρίζει. Η βασίλισσα του χιονιού είναι ψυχρή και παγωμένη, ο Kay και η Gerda τόσο χαριτωμένοι και μικροί, κάπως σαν εκείνη. Κι όταν κάποτε ο Kay χάνεται, αυτό γίνεται αθόρυβα κι ανατριχιαστικά.


Η αναζήτησή του από τη μικρή του φίλη είναι επική και μαγική (αλλά σε αυτή την έκδοση είχε και κάποια πολύ λυπητερά σημεία που αποφάσισα επιτόπου να περάσω στα γρήγορα).


Και στο σύνολό της ήταν συναρπαστική.


Τα πλάσματα και οι φίλοι που γνωρίζει στο δρόμο...


...οι εκπληκτικές εμπειρίες της...


...και περισσότερο ο τρόπος που με τη δύναμη της αγάπης νικάει την παγωμένη βασίλισσα...


...και σώζει το φίλο της, είναι αυτά που κάνουν αυτή την ιστορία τόσο ξεχωριστή. Και πρέπει να πω πως το τέλος αυτής εδώ της αναδιήγησης ήταν πολύ συγκινητικό.



Σαν επιστέγασμα, είδαμε σήμερα το βράδυ αντί για ταινία ένα παλιό μου DVD με την ιστορία της βασίλισσας του χιονιού από τη σειρά Fairy Tale Theatre, με τη Melissa Gilbert στο ρόλο της Γκέρντα. Στο DVD το είχε και μεταγλωττισμένο, οπότε δεν υπήρχε πρόβλημα...

...Αλλά το βρήκα και στο youtube στα αγγλικά για να σας το δείξω:


Μας άρεσε πολύ! Η ιστορία πιστή, η ηθοποιία ωραία, η ατμόσφαιρα νοσταλγική, χωρίς τα εφέ και τα λοιπά στοιχεία εντυπωσιασμού που συνηθίζονται τώρα πια.

Χαρήκαμε πολύ και οι δυο μας που τελειώσαμε τη βασίλισσα του χιονιού. Είμαστε έτοιμες για νέα διαβάσματα. Ήταν όμως τόσο ωραία όσο κράτησε... 

10 σχόλια:

  1. The FTT version of The Snow Queen was always one of my favorites! We checked this book out from the library in the past. So beautiful.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I haven't seen many fairy tale theatre movies yet, but after rewatching this one, I'm planning to! I loved it!

      Διαγραφή
  2. αγαπημένη ιστορια !!! και τι φανταστικη εικονογραφιση!! Μαγικη!! Την ταινια την εχω δει κι εγω.. :) πολλα φιλια Γεωργια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι το μοναδικό dvd που έχω απ' αυτή τη σειρά και το θυμήθηκα εντελώς ξαφνικά... και μας άρεσε τόσο πολύ! φιλάκια ελπίδα μου

      Διαγραφή
  3. Ανυπομονώ για κάθε σου νέα ανάρτηση!!! Το blog σου ομολογώ ότι είναι πλέον το αγαπημένο μου!!!
    Ο γίος μου που είναι τώρα 2,5 ετών έχει ξετρελαθεί με τα "Τικ και Τέλα", μήπως μπορείς να μου προτείνεις κάποια παρόμοια βιβλιαράκια; Που να έχουν ιστορία αλλά λίγες λέξεις σε κάθε σελίδα. Η κορούλα σου είναι πάρα πολύ προχωρημένη εμείς είμαστε ακόμα πίσω :)
    Δεν χρειάζεται να ψάξεις πες μου απλά τα πρώτα που θα σου έρθουν στο μυαλό. Σ'ευχαριστώ προκαταβολικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!! Τα Τικ και Τέλα όντως είναι τέλεια γι' αυτή την ηλικία, αρέσουν και στη μικρή μου (21 μηνών) και στη μεγάλη (4 χρονών). Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλο βιβλίο/σειρά βιβλίων που να είχε τέτοια επιτυχία στο σπίτι μας. Αλλά μπορώ να σου προτείνω τη σειρά με το Μικρό Κοάλα, έτσι με λίγες λέξεις σε κάθε σελίδα, και με λίγο πιο πολλές τα βιβλία με τον Τοποτίπ. Η Ολίβια η μικρή κουκουβάγια ψάχνει μια καινούργια φίλη είναι άλλο ένα που μου έρχεται στο μυαλό, και τα βιβλία του Eric Carle. Αυτά μου έρχονται από μεταφρασμένα που μπορείς να βρεις στο βιβλιοπωλείο, αν σ' ενδιαφέρουν όμως και τα αγγλικά που μπορείς να παραγγείλεις από το ίντερνετ πες μου, εκεί θα είχα αρκετά να σου προτείνω..

      Διαγραφή
    2. Ξέχασα να πατήσω "απάντηση"

      Παρακάτω απαντώ :-)

      Διαγραφή
  4. Σ' ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Θα τα κοιτάξω όλα!!! Για αγγλικά δεν το είχα σκεφτεί ποτέ για να είμαι ειλικρινής, αν δεν σου κάνει κόπο πες μου μερικά :-) Και πάλι σ' ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν, για να σκεφτώ μερικά: Από Little Golden Books το Goodnight Little Dragons είναι απ' τα αγαπημένα μας, επίσης το Baby Farm Animals, The Little Red Caboose, My Name is Elmo, The Monster at the End of This Book, I Am a Bunny. Όλα αυτά αρέσουν πολυ και στη μικρή μου, που είναι πιο κοντά στην ηλικία με το αγοράκι σου. Επίσης, το We're Going on a Bear Hunt. Από ελληνικά της αρέσει και το Λέω να πετάξω, και το Μάντεψε πόσο σ' αγαπώ από μεταφρασμένα. Επίσης, περιττό να πω ότι τρελαίνονται και οι δύο για τα βιβλία με την Πέππα... κι έχουμε αυτό το αγαπημένο κουτί με μικρά board books Charlie και Lola: http://www.amazon.co.uk/Charlie-Lola-Especially-Little-Library/dp/0141328134/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1421822843&sr=8-1&keywords=extremely+busy+box+of+books. Όλα αυτά από τα ράφια μας, δοκιμασμένα στις κόρες μου :) . Κοίτα στο amazon.co.uk και μπορεί κάποιο να σου τραβήξει το ενδιαφέρον!

      Διαγραφή
  5. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ, ήδη έκανα την παραγγελία μου. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή