Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Νανουρίσματα

Έχω τόσα πράγματα να σας πω. Τόσα σχέδια στο μυαλό μου γι' αυτό το μικρό χώρο. Τόσα βιβλία που περνάνε από τα χέρια μας, κι έναν πύργο από αδιάβαστα που με περιμένει πλάι στο κρεβάτι μου γεμάτος υποσχέσεις. Καινούργια χρονιά ήρθε, καιρός για resolutions και τα λοιπά και τα λοιπά. 
Αυτή τη βδομάδα, όμως, βγήκα νοκ άουτ. Κανα δυο άγρυπνες νύχτες και κάνω μέρες να συνέλθω τελικά. Αυτό θα μεταφραζόταν κανονικά σε μια μικρή απουσία από εδώ, αλλά δεν μπορούσα να μη σταματήσω σήμερα για λίγο, για να σας δείξω κάτι πολύ ξεχωριστό που μας ήρθε χθες με το ταχυδρομείο. 

Ένα δώρο.

Ένα βιβλίο, δώρο από την ίδια τη γλυκύτατη συγγραφέα του, γεμάτο εικόνες και αρώματα και χρώμα των ονείρων. 

Νανουρίσματα, της Μαρίας Κρητικού, από τις εκδόσεις Τετράγωνο. 


Είναι ένα πανέμορφο ποιητικό βιβλίο που, χορεύοντας στο ρυθμό του ιαμβικού δεκαπεντασύλλαβου, ενώνει την παράδοση με τη σύγχρονη εποχή. Γιατί, όπως δηλώνει πριν ακόμα αρχίσει:

Όσο κι αν πέρασαν καιροί
όσα κι αν πάνε χρόνια, 
μάνες πάν' απ' τις κούνιες μας 
ακόμα τραγουδάνε.
Κι ό,τι κι αν φέρνει η ζωή
το ίδιο αγαπάνε. 

Κι αυτό, νομίζω, τα λέει όλα. Γιατί, διαχρονικά όσο τίποτ' άλλο, τα νανουρίσματα είναι μια ανθρώπινη ανάγκη που βγαίνει απ' την ψυχή.  


Τα νανουρίσματα του βιβλίου μας είναι ακριβώς αυτό: απόσταγμα αγάπης, της ανεξάντλητης, θερμής μητρικής αγάπης που, μέσα στην υπερβολή της γίνεται ευχή και τραγούδι.


Το αγαπημένο μου νανούρισμα έχει κάτι από καλοκαίρι και κάτι από Αιγαίο...


Ενώ η αγαπημένη μου εικόνα ντύνει ένα νανούρισμα αποκλειστικά για κοριτσάκια...


Ντυμένα με ιδιαίτερη, ονειρική εικονογράφηση, τα νανουρίσματα μας ταξιδεύουν στη χώρα των παιδικών ονείρων, στους αγρούς και στους ουρανούς, με συντροφιά αγγελάκια και ξωτικά. Με συντροφιά πάντα τη μαμά, που σκύβει γλυκά πάνω απ' το παιδάκι της, αθέατη και τρυφερή, σαν φύλακας άγγελος, για να προσφέρει στοργή κι ακλόνητη προστασία.  


Είναι ένα τόσο γλυκό και όμορφο βιβλίο! Από χθες το ξεφυλλίζω συνέχεια, διαβάζοντας εδώ κι εκεί.


Τι υπέροχο δώρο! Σας ευχαριστούμε, Μαρία!

6 σχόλια: