Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Ένας μικρός εφιάλτης (πολύ) πριν τα Χριστούγεννα...

Τελευταία μέρα του Οκτώβρη, επισήμως Halloween, μ' ένα μαγικό βιβλίο... Το φύλαγα ειδικά για σήμερα. Αυτό εδώ το έχω εδώ και καιρό στα αγγλικά, και πλέον, χάρη στην Ελένη, το έχουμε και στα ελληνικά... Μαγικό στο πρωτότυπο, μαγικό και στη μετάφραση...


Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης, του αγαπημένου Tim Burton. The Nightmare Before Christmas, όπως προτιμάτε. Χριστουγεννιάτικο βιβλίο; Βιβλίο του Χάλογουιν; Ασυνήθιστο σε όλα του, γεμάτο παράξενη και σκοτεινή ομορφιά, προκαλεί ένα σμίξιμο των φρυδιών ή ένα χαμόγελο; 


Η ιστορία γνωστή πάνω κάτω απ' την ταινία: ο Τζακ Σκέλινγκτον, ο σκελετός που ζει στη Χάλογουιν, έχει βαρεθεί να τρομάζει τον κόσμο. Είναι απελπισμένος, ζητάει μια αλλαγή.


Περιπλανιέται στο δάσος όταν βρίσκεται μπροστά στις τρεις πόρτες που οδηγούν σε άλλους κόσμους. Διαλέγει την πράσινη και βρίσκεται...στην πόλη των Χριστουγέννων. 


Βλέποντας τη χαρά που φέρνουν τα Χριστούγεννα, καταστρώνει ένα σχέδιο. Θ' απαγάγει τον Άι Βασίλη και θα μοιράσει αυτός τα δώρα φέτος... Μόνο που όλα πηγαίνουν στραβά. Κανείς δεν χαίρεται με τα δώρα του, όλοι τρομάζουν, τα Χριστούγεννα καταστρέφονται.


Ο Τζακ είναι καταρρακωμένος. Δεν το ήθελε αυτό... Μα ο Άι Βασίλης ξέρει τον τρόπο να τα διορθώσει όλα...


Ο Άι Βασίλης ξαναπαίρνει το ρόλο του, τα πράγματα διορθώνονται...Ο Τζακ είναι πια πολύ ευτυχισμένος...


Το βιβλίο είναι σύντομο, η ιστορία δοσμένη μ' ένα μινιμαλισμό που στην ταινία θα ήταν ουτοπικός, αλλά, αλήθεια, το βιβλίο και η ταινία, υπέροχα και τα δύο! Στο βιβλίο δεν υπάρχει η ιστορία της Σάλι, και πολλά πράγματα αφήνονται στη φαντασία. Μα είναι μαγεία, σοβαρά το λέω, στίχοι και εικόνες. Κι όπως λείπουν οι πολύ τρομαχτικές φάτσες, κι όπως όλα είναι πιο απλά, το ακούει κι η Σταυρούλα μ' ευχαρίστηση. Μια φορά μόνο το τελειώσαμε, τις υπόλοιπες φορές κοιμάται εκεί που μοιράζει ο Τζακ τα δώρα, ήρεμα και γαλήνια. Τα βλέφαρα κλείνουν, κι οι εφιάλτες μένουν μακριά...


Happy Halloween!!!





5 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. I love the movie too, but it's a bit scary to show to Stavroula yet :) We'll get there in a few years though :)

      Διαγραφή
  2. ωραια η ταινια.. μου αρεσει ο T. Burton.. Το βιβλιο λιγο σκοτεινο για τα γουστα του Νικολα.. πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι λίγο σκοτεινό... αλλά καμία σχέση με την ταινία, πολύ πιο ήπιο! Το αφήσαμε πια, μπήκε ο Νοέμβρης, του χρόνου πάλι χεχε :)

      Διαγραφή
  3. Ωραίο φαίνεται το βιβλίο. Αποπνέει μια ευαισθησία παρά τα λιγάκι τρομακτικά σχέδια.
    Ο "κολοκύθας" από λάθος έχει το μέγεθος των ματιών διαφορετικό ή έχει κάποιο συμβολισμό;Είναι πράγματι κολοκύθας! Δεν έχει κρανίο. Είναι άδειος από μυαλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή