Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Φθινόπωρο για μωρά


Οκτώβρης πια.. Καλό μήνα! 
Σήμερα η μέρα ήταν υπέροχα φθινοπωρινή, με συννεφιά κι αυτό το δροσερό αεράκι που λέει ότι στα σίγουρα πια μια εποχή τελειώνει, μια νέα αρχίζει. Αγαπώ αυτή την εποχή, που ξεκινάει με το σκοτάδι και οδηγεί στη ζεστασιά και το φως των Χριστουγέννων. Είναι μαγική.  

Μ' αρέσει τα βιβλία μας (όπως και η υπόλοιπη ζωή μας) ν' ακολουθούν τις εποχές. Κι αν είναι ποτέ καιρός για πιο σκοτεινό και πιο spooky διάβασμα, αυτός είναι τώρα. Δεν έχουμε Halloween στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να μην παρασυρθώ απ' τον ενθουσιασμό εκείνων που προετοιμάζονται γι' αυτό (εξάλλου το internet μας έχει φέρει όλους τόσο κοντά). Κι αν δεν αντέχω τα θρίλερ και τον πολύ τρόμο (όχι, αυτά σίγουρα δεν είναι για μένα), οι μάγισσες, τα φαντάσματα και τα υπόλοιπα παρεξηγημένα πλάσματα ως φιγούρες παραμυθιού έχουν τη δική τους γοητεία. Ταιριάζουν με το τοπίο που αλλάζει, με τον αέρα που κρυώνει και το ζεστό μας τσάι. Δε θα τους αρνηθώ τη θέση τους στον κόσμο που πλάθουν οι ιστορίες μας. Θα τους τη δώσω με χαρά, και θα την τοποθετήσω ακριβώς εδώ. Στο τώρα. 

Γι' αυτό το μήνα λοιπόν έχω στα σχέδια μερικά βιβλία μ' ένα τέτοιο πιο σκοτεινό ύφος, και των κοριτσιών και δικά μου. Τι απ' αυτά θα καταφέρω να παρουσιάσω, άλλο κεφάλαιο. Σήμερα όμως θέλω ν' αρχίσω με κάτι πολύ πολύ ήπιο. 

Σήμερα το πρωί, αφού αφήσαμε τη Σταυρούλα στο σχολείο, πήγαμε με την Ισαβέλλα μια βόλτα στην παιδική χαρά. Ήμασταν μόνες μας, ήταν πολύ νωρίς το πρωί, κι ήταν τόσο ήσυχα. Τα σύννεφα ήταν χαμηλά και το βουνό πολύ κοντά μας, το γρασίδι υγρό και πράσινο, τα φύλλα πάνω του μια καφέ-κίτρινη ζωγραφιά. Πόσες φορές σκέφτηκα πως θα ήθελα τη φωτογραφική μηχανή μαζί μου -δεν την είχα όμως. Από την άλλη, ίσως και καλύτερα. Περπατήσαμε μαζί, χωρίς βιασύνη, χωρίς σκοπό, μαζέψαμε φύλλα, κάναμε κούνια, καθήσαμε στο χορτάρι, κι όλα ξανά απ' την αρχή. Ήταν η τέλεια φθινοπωρινή βόλτα. 

Ύστερα γυρίσαμε σπίτι και παίξαμε για πολλή ώρα με την κολοκύθα που ψωνίσαμε τη Δευτέρα απ' τη λαϊκή. Μ' αρέσουν αυτές οι κίτρινες κολοκύθες και κάθε φορά αγοράζω μία, έκανα ένα pumpkin bread με την προηγούμενη, αυτή δεν ξέρω ακόμα τι θα την κάνω, η Ισαβέλλα πάντως την αγκαλιάζει, την πάει βόλτα, την πετάει (ουπς) και την κυλάει στο πάτωμα. Και κάπως έτσι, με τη βόλτα και με την κολοκύθα, μου ήρθε η ιδέα ν' αρχίσω το αφιέρωμα στον Οκτώβρη με τα δυο φθινοπωρινά βιβλία που αγοράσαμε στην Ισαβέλλα, με τα υπέροχα μωράκια της Karen Katz


Η Ισαβέλλα, γνωστή για τη λατρεία της σε ζωντανά μωρά, κούκλες-μωρά και βιβλία με μωρά, τρελαίνεται για τα βιβλία της Karen Katz (έχουμε το Princess Baby και το Where Is Baby's Belly Button). Στο Baby Loves Fall, το μωράκι ανακαλύπτει γνώριμες εικόνες και πράγματα του φθινοπώρου.  Ένα σκουφάκι, μια μηλόπιτα...


...βελανίδια...


...ένα σκιουράκι στο δέντρο...


...τρεις κολοκύθες πίσω απ' το σκιάχτρο...


...ένα σωρό από ξερά φύλλα για να χοροπηδήσει. Απλά κι αγαπημένα, χαρούμενα πράγματα.


Στο Where is Baby's Pumpkin?, που είναι και το αγαπημένο της (και δικό μου), το μωρό ψάχνει την κολοκύθα του σε διάφορα σημεία του σπιτιού για να πάει για φάρσα-ή-κέρασμα.


Αντί γι' αυτή, ανακαλύπτει διάφορα άλλα πλάσματα και πράγματα, όλα σχετικά με το Halloween. Όπως μια μαύρη γάτα...


...ένα φιλικό φάντασμα...


...μερικές χαρούμενες νυχτερίδες...


...ένα καπέλο μάγισσας...


...ή μερικά καραμελωμένα μήλα. Τελικά βρίσκει την κολοκύθα του έξω απ' την πόρτα, και η τελευταία σελίδα είναι η πιο χαρούμενη κι αστραφτερή απ' όλες.


Δεν ξέρω αν είναι οι χρωματικές αντιθέσεις ή το κρυφτό που παίζει το βιβλιαράκι, όμως είναι σαφής η προτίμησή της σ' αυτό. Ή το γεγονός ότι ψάχνουμε την κολοκύθα, που της αρέσει τόσο. Πάντως είναι γεγονός ότι είναι πανέμορφο! 

Και κάπως έτσι αρχίζει ο Οκτώβρης. Με τον αέρα που άλλαξε, τις όμορφες πινελιές τις φύσης και τα όμορφα βιβλία. Με ζεστές κάλτσες και ζεστά ροφήματα. Εγκαινιάζει το τελευταίο τέταρτο του χρόνου, το αγαπημένο μου, κι είναι γεμάτος όνειρα. Όχι για τίποτα φανταχτερό, τίποτα, μόνο για θαλπωρή και χαρούμενες στιγμές μέσα στο μικρό κουκούλι μας.  

6 σχόλια:

  1. Aww, Karen Katz will forever remind me of my daughters' early childhood. Happy October!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλό μήνα Γεωργία μου!! κι εμείς ξεκινήσαμε τα ζεστά..χεχε.. πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα Ελπίδα μου! Να είστε καλά και να απολαμβάνετε το φθινόπωρο!

      Διαγραφή
  3. Χαρούμενες εικόνες, μαζί κι κολοκύθα, και η χαρούμενη και λίγο ειρωνικούτσικη διάθεση της Ισαβέλλας ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της

    ΑπάντησηΔιαγραφή