Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

The Girl in the Castle inside the Museum

Ξαναδιαβάζαμε αυτές τις μέρες με την Ισαβέλλα αυτό το βιβλίο, και σκεφτόμουν πόσο πολύ το αγαπώ, πόσες φορές θέλησα να σας το δείξω και πώς ποτέ δεν το έκανα τελικά. Πάντα είχα την πρόθεση, τελικά όλο κάτι έμπαινε στη μέση, ποτέ δεν έγραψα γι' αυτό, κι είναι παρόλα αυτά ένα απ' τα πιο όμορφα βιβλία στην παιδική μας βιβλιοθήκη: 

The Girl in the Castle inside the Museum, μια ιστορία της Kate Bernheimer εικονογραφημένη από τη Nicoletta Ceccoli. 



Όταν το είδα για πρώτη φορά στο πολύ αγαπημένο blog Julia's Bookbag, χρειάστηκα περίπου πέντε λεπτά πριν αποφασίσω να το παραγγείλω απ' το amazon. Δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή. Γλυκό, μελαγχολικό, μαγικό, χωρίς να του λείπει κι ένας πιο creepy τόνος, αυτό το παράξενο και λίγο σκοτεινό παραμύθι μεταμορφώνεται σε έργο τέχνης από την υπέροχη εικονογράφηση της Nicoletta Ceccoli, της οποίας το έργο θαυμάζω απερίγραπτα (μπορείτε να δείτε περισσότερα γι' αυτήν εδώ).

Λατρεύω ακόμα και το εσώφυλλο...
 Το κορίτσι της ιστορίας μένει σ' ένα κάστρο, που βρίσκεται σε μια γυάλινη σφαίρα, που βρίσκεται μέσα σ' ένα μουσείο. Τα παιδιά που επισκέπτονται το μουσείο ξέρουν γι' αυτήν και προσπαθούν να τη δουν.


Είναι μικρούλα, πανέμορφη και ζει εκεί μέσα από πάντα. Ο μικρόκοσμός της είναι απίστευτα καλαίσθητος και μαγικός, μα όταν τα παιδιά φεύγουν απ' το μουσείο, εκείνη νιώθει μοναξιά.



Κι έτσι το κορίτσι ονειρεύεται. Ονειρεύεται παιδιά που έρχονται να την επισκεφθούν, ονειρεύεται κι εσένα, εμένα, που διαβάζουμε αυτό το βιβλίο.


Θα ήθελε μια φωτογραφία σου για συντροφιά, να τη βάλει πλάι στο κρεβάτι της.


Γιατί αυτή σε βλέπει. Εσύ τη βλέπεις;


Κι αυτό ήταν όλο κι όλο το βιβλίο, αυτό το υπέροχο βιβλίο που δε χορταίνω να διαβάζω και να κοιτάζω.
Μέσα απ' αυτό, ένα μικροσκοπικό μοναχικό κορίτσι απλώνει το χέρι του να μας αγγίξει, ένας μικροσκοπικός κόσμος μέσα σε μια γυάλινη σφαίρα ακουμπά τον δικό μας κόσμο.
Κάπου συναντιόμαστε.
Η ιστορία, θλιμμένη και μαγευτική, μας μεταφέρει σε μια άλλη διάσταση, που υπάρχει ίσως μόνο στη φαντασία των παιδιών.
Εκεί όπου ο χρόνος είναι παγωμένος. Εκεί όπου τα παιχνίδια ζωντανεύουν.

Κάπου εκεί, ένα μικρό κορίτσι στην όμορφη φυλακή του ονειρεύεται τα πολύχρωμα όνειρά του.

10 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν στο έχω ξαναγράψει στα σχόλια που αφήνω στο blog σου κατά καιρούς, αλλά θέλω κι εγώ να αρχίσω να τους διαβάζω παραμύθια στα αγγλικά. Έχω δει κάποια που η εικονογράφησή του και μόνο είναι υπέροχη. Και αυτό δείχνει να είναι ένα από αυτά. Πάρα πολύ όμορφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς διαβάζουμε κάποια πάρα πολύ εύκολα στα αγγλικά, είναι και μικρές οι δικές μου ακόμα, αυτό εδώ όπως και τα περισσότερα από τα ξενόγλωσσα που δείχνω εδώ τους τα μεταφράζω. Αν ξέρουν όμως λίγα αγγλικά ήδη, δεν είναι απ' τα πολύ δύσκολα βιβλία. Νομίζω ότι τα graded readers πχ Read it yourself with Ladybird, I can read και τέτοια που είναι και σε levels χωρισμένα προσφέρονται περισσότερο για πρώτη επαφή με αγγλικά παραμύθια, μπορείς να κάνεις αναζήτηση στην ιστοσελίδα του public. Δες για παραδειγμα αυτο

      http://www.public.gr/product/books/paidika/aggliki-glossa/preschool/rex-the-big-dinosaur-read-it-yourself-with-ladybird/prod4640945pp/

      ή αυτό

      http://www.public.gr/product/books/paidika/aggliki-glossa/preschool/pirate-school-level-2/prod4640984pp/

      Διαγραφή
  2. Υπέροχες εικόνες, ονειρικές! Το είχα προσέξει σε πρόσφατη επίσκεψη στην Πολιτεία στην ελληνική έκδοση.Η μεγάλη μου κόρη είναι 5,5 και φαίνεται ότι της αρέσουν τα αγγλικά, αλλά δεν είχα σκεφτεί μέχρι τώρα να της διαβάζω αγγλικά παραμύθια.
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά! Κι εγώ δεν ήξερα ότι κυκλοφορεί στα ελληνικά μέχρι σήμερα το πρωί! Για τα παραμύθια στα αγγλικά, δες και το παραπάνω σχόλιο. Εμείς αυτό το διαβάζουμε στα ελληνικά και γενικά τα περισσότερα, εκτός από κάποια πολύ μωρουδίστικα και εύκολα και κάποια level 1 graded readers. Δεν θέλω να τις τρομάξω με τα αγγλικά, ούτε να μην απολαύσουν το βιβλίο τελικά. Έχουμε πάαρα πολλά ξενόγλωσσα γιατί πάντα τα ζηλεύω και τα θέλω ακόμα κι αν δεν κυκλοφορούν στα ελληνικά, και τελικά νομίζω ότι όταν μάθουν να διαβάζουν θα τις βοηθήσει πολύ και στα αγγλικά, μπορεί αν και τώρα τα διαβάζουμε στα ελληνικά να τα χαρούν όταν θα είναι λίγο μεγαλύτερες στο πρωτότυπο... :)

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Oh yes, I think this one is a keeper! I would buy all of Nicoletta Ceccoli's books if I could. I love her art. xoxo

      Διαγραφή
  4. πόσο τρυφερο και μελαγχολικο!!! Υπεροχη εικονογραφιση... Σε ταξιδευει σε αλλους κοσμους!! πολλα φιλια Γεωργια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά! Με εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή αυτό το βιβλίο. Φιλάκια πολλά ελπιδάκι!!

      Διαγραφή