Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Το στοιχειωμένο σπίτι

Γι' απόψε σας έχω άλλο ένα αστείο, πανέμορφο, καθόλου τρομαχτικό βιβλίο με θέμα το Halloween, το πολυαγαπημένο μας At the Old Haunted House. Το ανακάλυψα πριν ένα χρόνο σε ανάρτηση του αγαπημένου μου blog Silver Shoes and Rabbit Holes, μα μόλις φέτος, πριν λίγες εβδομάδες, βρέθηκε στα χέρια μας. Είναι ένα βιβλίο για μικρά παιδάκια, με απίστευτη εικονογράφηση, που δυστυχώς χάνει πολύ στη μετάφραση αφού οι ρίμες του στα αγγλικά το κάνουν ακόμα πιο τέλειο και ξεκαρδιστικό. Δεν πειράζει όμως, ακόμα κι έτσι αξίζει. 


Πριν ακόμα αρχίσει, βλέπουμε τρία παιδάκια που πηγαίνουν για trick or treating ένα βράδυ Halloween... Μακριά, ψηλά στο λόφο, φαίνεται το στοιχειωμένο σπίτι. Τι υπάρχει όμως εκεί, θα το δούμε αμέσως...


Το βιβλίο είναι, κατά παράδοξο τρόπο, μαζί με όλα τ' άλλα, και βιβλίο αριθμών, απ' αυτά που μαθαίνουν στα παιδάκια να μετράνε! Έτσι, το στοιχειωμένο σπίτι είναι γεμάτο από spooky πλάσματα, που έχουν 1-10 παιδάκια το καθένα (σε κάθε σελίδα ο αριθμός αυξάνεται κατά ένα). Μια μάγισσα με το μαγισσάκι της, μια μαμά τέρας με τα δύο τερατάκια της, μια μαύρη γάτα με τα τρία γατάκια της...


... Ένας μπαμπάς καλικάντζαρος με τα τέσσερα καλικαντζαράκια του και πάει λέγοντας...

Ξεσκονίστε! φώναξε ο μπαμπάς. Ξεσκονίζουμε! είπαν τα τέσσερα. Κι άπλωσαν άφθονη σκόνη στο παλιό πάτωμα που έτριζε... 
 Πέντε λυκανθρωπάκια χορεύουν...


Έξι βρικολακάκια δείχνουν τα δόντια τους...

Το κρατάς ανάποδα! μου φωνάζει η Ισαβέλλα, κάθε φορά. 
 Οχτώ φαντασματάκια στοιχειώνουν και κάνουν Μπου!


Εννιά μουμιάκια μαγειρεύουν με τη μαμά τους και ούτω καθεξής...


 Όταν τα παιδιά φτάνουν στην πόρτα του σπιτιού...


...τα πλάσματα τα υποδέχονται σ' ένα μεγαλειώδες πάρτι.


Χορός, μουσική και πολλή διασκέδαση...


...κανένας δεν τρομάζει κανέναν κι όλα είναι μια γιορτή.


Τα κορίτσια λατρεύουν αυτό το βιβλίο-το ίδιο κι εγώ. Τους το διαβάζω με όσο πιο πολλή εκφραστικότητα μπορώ, για να τις αποζημιώσω για την έλλειψη του ρυθμού και τις ομοιοκαταληξίες που χάνουν στα ελληνικά. Πιο πολύ απ΄ όλα έχουμε τρελαθεί με την εικονογράφηση, την τόσο πλούσια κι εντυπωσιακή -ο εικονογράφος Nate Wragg δούλεψε με την Pixar κι ήταν ένας απ' τους βασικούς σχεδιαστές του Toy Story 3. Μελετάμε την κάθε σελίδα προσεκτικά για να βρούμε το αγαπημένο μας πλασματάκι -είναι σημαντικό για τα κορίτσια να μη συμπίπτουν οι γνώμες μας!

Τελικά, την Κυριακή φτιάξαμε και το δικό μας στοιχειωμένο σπίτι από ένα άδειο κουτί δημητριακών γυρισμένο το μέσα έξω. Βάλαμε πολλές στρώσεις από διάφορα χρώματα πάνω του, κι έπειτα για κάποιο λόγο κατέληξε μαύρο κατάμαυρο (να και η τελική βερσιόν πάνω στο τζάκι):


Πάντως περάσαμε τέλεια φτιάχνοντάς το. Ήταν τόσο συγκεντρωμένες και δούλευαν τόσο αρμονικά πλάι πλάι πάνω στο ίδιο πρότζεκτ, που κρατούσα την ανάσα μου μην πω κάτι και τους το χαλάσω. Δεν έχει ξαναγίνει!

9 σχόλια:

  1. Yay! I'm glad you liked this one. I thought it was really cute. Funny note that has nothing to do with anything: Google Translate doesn't know how to translate "werewolves," "vampires," or "witches" from Greek to English. Tee hee!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Yeah, we absolutely loved it! Oh lol I think Google translate got confused because I used the diminutive forms of many of those words for the little ones! In Greek, we use diminutives all the time :o)

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα. Ελπίζω να το βρω το βιβλίο στην Ελλάδα, θα το ψάξω μετά το σχόλιο. Αυτό που μου αρέσει πολύ στις αναρτήσεις σου είναι ότι μας δείχνεις και κόλπα για το πως να διαβάζουμε στα μικρά μας. Μου αρέσει επίσης που κοιτάς τις εικονογραφήσεις στα βιβλία, έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Δεν ξέρω αν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά ξέρω ότι παρά τα capital controls μπορούμε να παραγγείλουμε βιβλία από το amazon με ελληνική κάρτα (ενώ το καλοκαίρι που είχα ξαναπροσπαθήσει δεν γινόταν), γιούπι! Τα κόλπα μου τα μαθαίνουν οι μικρές, εγώ αυτές ακολουθώ :) Οι εικονογραφήσεις είναι όντως πάρα πολύ σημαντικές. Εξίσου σημαντικές με το κείμενο θα έλεγα, για τις μικρές ηλικίες. Μπορώ να αγοράσω βιβλίο μόνο για την εικονογράφηση. Τα παιδιά αυτές κοιτάνε ενώ ακούνε τη φωνή μας κι έτσι θέλω να βλέπουν κάτι όμορφο, αλλά και εγώ η ίδια χαίρομαι να κοιτάζω ένα βιβλίο με ωραίες εικόνες. :)

      Διαγραφή
    2. Επίσης φανταστική εικονογράφηση έχει το βιβλίο που διαβάσαμε χτες: Το αφηρημένο αστέρι. Σίγουρα θα το ξέρεις, η κόρη μου το λάτρεψε!

      Διαγραφή
    3. Δεν το ήξερα, φαίνεται πολύ ωραίο! Λατρεύω τις βιβλιο-προτάσεις! Πάρα πολύ χαίρομαι όταν κάποιος μου συστήνει βιβλίο που του άρεσε! Thank u :)

      Διαγραφή
    4. Διάβασε το με την πρώτη ευκαιρία. Μου άρεσε τόσο πολύ!

      Διαγραφή
  3. τελειο τελειο τελειο !!! Απιθανη η εικονογραφηση αλλα και τα στιχακια!!! καλη σου μερα Γεωργια μου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε, γιατί κι εμείς ξετρελαθήκαμε!! φιλάκια πολλά Ελπιδάκι!

      Διαγραφή