Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Οι σκοτεινές ιστορίες του νεαρού Πόε

Έφτασε στα χέρια μου πριν λίγες μέρες και το διάβασα σχεδόν με μια ανάσα -ταιριάζει με τον λίγο πιο σκοτεινό και κρύο καιρό, και με την ώρα που άλλαξε χαρίζοντας στις μέρες μας λίγο περισσότερο σκοτάδι. Οι σκοτεινές ιστορίες του Νεαρού Πόε της Αγγελικής Ράδου ήταν ένα βιβλίο που έβλεπα καιρό στο ράφι του βιβλιοπωλείου. Με τραβούσε το όμορφο εξώφυλλο και η όλη ιδέα του να διαβάσω κάτι για τον Πόε ως παιδί, αλλά στ' αλήθεια δεν ξέρω τι με αποθάρρυνε ως τώρα. Χαίρομαι που το πήρα τελικά, ήταν υπέροχο!


Κι αν ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο "άρχοντας του μακάβριου" όπως τον αποκαλούν, ο μαιτρ του φρικιαστικού και του ανατριχιαστικού, είχε ζήσει κάποιες απόκοσμες, τρομακτικές και μυστηριώδεις περιπέτειες όταν ήταν μικρός; Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του θα τραβούσε το μεταφυσικό και το φρικιαστικό, και παράλληλα θα διαμορφωνόταν απ' αυτό. Και δεν θα υπήρχε τίποτα περίεργο σ' όλα αυτα, γιατί από έναν τέτοιο άνθρωπο ακριβώς κάτι τέτοιο θα περίμενες να έχει ζήσει. Και για να μην τα μπερδεύω τα πράγματα χωρίς λόγο, το βιβλίο είναι ακριβώς αυτό: η αρχή μιας σειράς για τον Έντγκαρ Άλαν Πόε ως δωδεκάχρονο αγόρι, και τις παράξενες περιπέτειες που θα μπορούσαν κάλλιστα να του έχουν συμβεί. Πρώτη ιστορία της σειράς: Ο Έντγκαρ και το μυστικό του θαμμένου φορέματος.

Λονδίνο αρχών 19ου αιώνα, ατμοσφαιρικό σκηνικό, κι ένα αγόρι που αγαπά το σκοτάδι και πλέκει ήδη τις δικές του ιστορίες βρίσκεται στο οικοτροφείο. Ένας παράξενος επισκέπτης φτάνει μέσα στη νύχτα και του ζητά να τον λυτρώσει με μια ιστορία, κηρύσσοντας την έναρξη παράδοξων και ανατριχιαστικών γεγονότων που παρασύρουν τον Έντγκαρ σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. Ένα μικρό κορίτσι δολοφονείται στο παζάρι -ποιος το 'κανε και γιατί; Ποια είναι η σχέση του Αφυπνιστή με όλα αυτά; Κι εκείνο το άλλο, παράξενο κορίτσι με το κοράκι στον ώμο, αυτό το κοράκι με τις μαγικές δυνάμεις, πώς μπορεί να βοηθήσει στην εξιχνίαση του μυστηρίου;

Το βιβλίο είναι πάρα πολύ καλό! Η ιστορία είναι συναρπαστική και καλοστημένη, και μου άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα και οι χαρακτήρες. Με τους φόνους και τους θανάτους, τη βρήκα στ' αλήθεια αρκετά σκοτεινή, αλλά όχι υπερβολικά τρομαχτική για ένα δεκάχρονο. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον για τον Πόε (λίγα πράγματα δικά του έχω διαβάσει, αλλά θυμάμαι πόσο είχα φρικάρει πριν χρόνια με τη Μάσκα του κόκκινου θανάτου), και μου έκανε μεγάλη (και θετική φυσικά) εντύπωση που μια Ελληνίδα συγγραφέας έγραψε βιβλίο με τέτοιο θέμα. Σαν ιστορία φαντασμάτων, ήταν απολαυστική. Ελπίζω να υπάρξει σύντομα συνέχεια- θα τη διαβάσω σίγουρα!       

6 σχόλια:

  1. I LOVE Poe. :) The girls have heard "The Raven" and "Annabel Lee," but none of the stories (or adaptations of the stories) yet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I need to read more of his stories! I've read very little of his work. This book is fiction about 12-year-old Poe encountering ghosts and living creepy adventures, but it made me want to read more of his actual work. :)

      Διαγραφή
  2. σαν ποιητη τον ξερω.. αλλα δεν ετυχε να διαβασω ολοκληρα εργα του.. Καποια αποσπασματα απο το κορακι μονο.. Με ιντριγκαρει ομως το σκοτεινο και μακαβριο υφος του.. καλημερα Γιωργια μου.. φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι...κι εγώ δεν έχω διαβάσει πολλά και θα ήθελα να διαβάσω περισσότερα. φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Xαιρομαι πολύ που ανακαλυψα το μπλογκ σου.Ειμαι νηπιαγωγός,μαμά τριων- μεγαλων πια- αγοριων,και πολυ πολυ νεα blogger(κ οχι σε ηλικια....) ψαχνω που κ που για ξενογλωσσα παραμυθια για τα παιδακια μου, του νηπιαγωγείου κ ετσι σε ανακαλυψα τυχαια, αφου μετεφρασα τον Φλετσερ κ τα φυλλα...πραγματικα χαζευω μ΄αυτα που ανεβαζεις...πολυ καλη δουλεια!!!!!as a blogger, πραγματικα σε θαυμαζω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ!!! Χαίρομαι που σε γνωρίζω, και που το blog σου φάνηκε χρήσιμο. Είδα κι εγώ το δικό σου μόλις τώρα, μου φαίνεται πολύ ωραίο και με πολλή χαρά θα το παρακολουθώ. ΠΟλύ καλή δουλειά με τη μετάφραση! Χαίρομαι πολύ υπάρχουν νηπιαγωγοί που πραγματικά νοιάζονται..και η μεγάλη μας πάει νηπιαγωγείο φέτος! Θα τα λέμε!

      Διαγραφή