Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Goth Girl and the Fete Worse Than Death

Πριν ένα χρόνο ακριβώς, σας είχα συστήσει την Ada Goth, το κοριτσάκι που πρωταγωνιστεί στη σειρά Goth Girl του αγαπημένου μου εικονογράφου και συγγραφέα Chris Riddel. Τον ίδιο καιρό είχα αγοράσει και το δεύτερο βιβλίο της σειράς, όμως δεν κατάφερα τότε να το διαβάσω -είχα πολλά άλλα "σκοτεινά" φθινοπωρινά αναγνώσματα και με πρόλαβε το χριστουγεννιάτικο mood πριν φτάσω σ' αυτό εδώ. Εξάλλου -πού το διάβασα τελευταία;- "Bookworms never get to the bottom of things", όπου bottom είναι το κάτω μέρος της λίστας με τα αδιάβαστα βιβλία που σε περιμένουν! Πόσο αληθινό μπορεί να είναι αυτό;..  


Τέλος πάντων, το Goth Girl and the Fete Worse Than Death είναι το δεύτερο μέρος της σειράς, κατέληξα να το διαβάσω αυτές τις μέρες, ενθουσιάστηκα όπως ήταν φυσικό, και είμαι ήδη πολύ πίσω, έχουν ήδη κυκλοφορήσει άλλα δύο βιβλία με την Ada (αυτό κι αυτό)... (παρεμπιπτόντως, βρήκα τη σειρά και στα Public! πάντα στα αγγλικά βέβαια...)

Σ' αυτό το βιβλίο, ξαναβρίσκουμε την Ada, τους φίλους της, τη φοβερή βαμπίρ-γκουβερνάντα της Lucy Borgia και το υπόλοιπο προσωπικό του σπιτιού να ετοιμάζεται για μια γιορτή, που θα περιλαμβάνει έκθεση έργων τέχνης και φανταστική ζαχαροπλαστική...

Κορυφαία λεπτομέρεια του βιβλίου: H Ada είχε 6 γκουβερνάντες στο παρελθόν- μία απ' αυτές ήταν η Nana Darling, που ήταν σκύλος, και μια άλλη η Jane Ear, που την έμαθε να κρυφακούει, αλλά η αγαπημένη μου ήταν η Hebe Poppins που της έμαθε τραγούδια γλωσσοδέτες και τελικά το έσκασε μ' έναν καπνοδοχοκαθαριστή (της γνωστής οικογενείας Poppins πρέπει να ήταν...)
Η Lucy Borgia είναι η τελευταία και καλύτερη στη σειρά από γκουβερνάντες. Είναι βαμπίρ αλλά τρομερά πολιτισμένη στη συμπεριφορά της. 
... όταν η μυστηριώδης καμαριέρα της Ada, η Marylebone, που τυχαίνει να είναι αρκούδα και τόσο ντροπαλή, τόσο φοβισμένη ώστε κατοικεί μόνιμα στη ντουλάπα, δέχεται ένα μυστηριώδες γράμμα και μια πρόταση γάμου από τον παλιό αγαπημένο της.


Στο μεταξύ, οι προετοιμασίες γίνονται πυρετώδεις, όλοι εκτός από την Ada πνίγονται στη δουλειά, στο σπίτι καταφτάνουν κορυφαίοι ζαχαροπλάστες...


...αλλά και ζωγράφοι...


...όπως και μια μυστηριώδης ομάδα βαμπίρ- ή μήπως είναι μυστικοί πράκτορες;


Η Ada ανησυχεί ότι όλοι έχουν ξεχάσει τα γενέθλιά της και νιώθει μοναξιά μέσα στην αναμπουμπούλα, ενώ τελικά κάποιοι από τους παράξενους επισκέπτες του σπιτιού αποδεικνύονται πολύ επικίνδυνοι και απειλούν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα...


...στην πραγματικότητα όμως, χάρη στη γενναιότητά της όλα πηγαίνουν καλά, άσε που κανείς δεν την ξέχασε τελικά, και η Marylebone αποφασίζει να βγει απ' τη ντουλάπα -καταπληκτικά δηλαδή! Τέλος καλό, όλα καλά.


Όπως και το προηγούμενο, το δεύτερο βιβλίο της σειράς είναι πολύ αστείο και καθόλου τρομακτικό. Μια δόση τρέλας το διαπερνά, που απλά σε κάνει να χαμογελάς συνεχώς. Στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνουν πάρα πολλά απ' την αρχή ως το τέλος, μα αυτό δεν μ' εμπόδισε να νιώσω πως διάβαζα ένα περιπετειώδες βιβλίο. Και φυσικά, εξίσου σημαντική (τουλάχιστον!) με το κείμενο, η εκπληκτική εικονογράφηση που σε μεταφέρει απευθείας καταμεσής στον κόσμο της έπαυλης Goth, κυριολεκτικά το απογειώνει. Είναι ένα πανέμορφο, καλαίσθητο βιβλίο, όπως βέβαια και οτιδήποτε πιάνει στα χέρια του ο Chris Riddel.

Βonus στο τέλος του βιβλίου, ένα βιβλιαράκι-μινιατούρα, η μικρή "βιογραφία μιας αρκούδας" από τη Marylebone, σε σκίτσα μόνο, χωρίς λόγια, όπου η καμαριέρα της μικρής Goth εξιστορεί τη ζωή της, από τη γέννηση μέχρι το happily ever after...



Υπέροχο, όμορφο και διασκεδαστικό, το Goth Girl με προκαλεί για τη συνέχεια... 

8 σχόλια:

  1. These look great! Sadly, they haven't been published here in the States yet, although they can be ordered. I found the website, which was loads of fun.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καταπληκτικη εικονογραφιση!! Θα το βαλω στα προσεχως!! καλη εβδομαδα Γεωργια μου!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά, δεν είναι; Ελπίζω να σου αρέσει κι εσένα! Καλή εβδομάδα και σε σας!! :)

      Διαγραφή
  3. Διάβασα πέρσι το Goth Girl and the Ghost of a Mouse και πραγματικά το λάτρεψα για την υπέροχη εικονογράφηση του και την αστεία γραφή του.
    Και το δεύτερο φαίνεται εξίσου όμορφο. Ελπίζω να το πάρω σύντομα στα χέρια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι, είναι! Κι εγώ ελπίζω να το πάρεις και να σου αρέσει. :)

      Διαγραφή
  4. Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο !! Χθες ήμουν στο public όπου με είχε πάει το αγόρι μου να μου πάρει δώρο βιβλία. Εκεί που χάζευα, έπεσε το μάτι μου στο Goth Girl and the Wuthering Fright, και θυμήθηκα τις αναρτήσεις σου! Υπέροχο εξώφυλλο, εσώφυλλο και ονειρεμένη εικονογράφηση! Το διάλεξα και τώρα είναι στο κομοδίνο μου! Κρίμα που δεν είχε το πρώτο, θα περιμένει την επόμενη εξόρμηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ χαίρομαι!!! Θέλω κι εγώ το Wuthering Fright. Ελπίζω να είναι εξίσου καλό με τα προηγούμενα (δεν αμφιβάλλω)... Καλές αναγνώσεις!

      Διαγραφή