Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Άλλα τέσσερα όμορφα Little Golden Books

Εδώ και λίγο καιρό ήθελα να σας δείξω αυτά τα υπέροχα Little Golden Books, τα τελευταία που προστέθηκαν στη μικρή συλλογή μας. Είναι διαφορετικά μεταξύ τους -η ιστορία τους και το στυλ τους κι η εικονογράφηση- είναι όμως και τα τέσσερα πανέμορφα και τα αγαπάμε πολύ.  


I Can Fly, των Ruth Krauss και Mary Blair.


Ένα βιβλίο για μωράκια, με ελάχιστα λόγια και τόσο γλυκές εικόνες!


Το κοριτσάκι μιμείται τα ζώα, παίζει, και μ' αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει ό,τι φανταστεί.





Οι μικρές λατρεύουν να το ακούνε στα ελληνικά και στ' αγγλικά γιατί είναι τόσο απλό και προφανές, τόσο χαρούμενο, τόσο παιδικό. Κι είναι απλώς ένα παιχνίδι, αυτό που όλα τα παιδιά όλων των εποχών αγαπούν να παίζουν.


Wonders of Nature, σε υπέροχη εικονογράφηση της Eloise Wilkin.


Είναι τόσο όμορφα τα βιβλία της! Κι αυτό εδώ το αγαπώ για τις εικόνες. Είναι αυτό που τα κορίτσια διαβάζουν λιγότερο απ' τα υπόλοιπα, γιατί δεν έχει ιστορία -απλώς επισημαίνει, το ένα μετά το άλλο, διάφορα θαύματα της φύσης, αρχίζοντας πάντα με την ερώτηση: δεν είναι θαύμα που...; 


Δεν μένει πολύ στο καθετί απ' αυτά που επισημαίνει. Απλώς το δείχνει και προχωράει παρακάτω, αφήνοντας σ' εσένα χώρο για (την όποια) εξήγηση (χωρέσει..).


Πάντως και στις δύο αρέσει πολύ να το ξεφυλλίζουν και να το κοιτάζουν, γιατί... δείτε πώς είναι.



Κι η αγαπημένη τους σελίδα είναι η τελευταία: Το θαύμα που είναι αυτές. Τα μεγάλα κορίτσια, που άνθισαν από κείνα τα μικροσκοπικά μωράκια που ήταν κάποτε.


The Wild Swans, του Hans Christian Andersen, σε εκπληκτική εικονογράφηση του Gordon Laite.


Αυτό το κλασικό παραμύθι του Άντερσεν δεν το είχα διαβάσει ποτέ πριν. Για την εξόριστη πριγκίπισσα, και τους έντεκα πρίγκιπες που μαγεύτηκαν από την κακιά μητριά τους...


...και καταδικάστηκαν να γίνονται κύκνοι κάθε μέρα, για να ξαναβρίσκουν μόνο τη νύχτα την ανθρώπινη μορφή τους.


Για το πώς εκείνη, όταν μεγάλωσε και ξαναβρήκε τ' αδέρφια της, προσπάθησε να τα σώσει με τρόπο μαγικό, πλέκοντας πανωφόρια από τσουκνίδες χωρίς να επιτρέπεται ποτέ να μιλήσει όσο κρατούσε η διαδικασία...


Για το πώς ένας πρίγκιπας την αγάπησε και την πήρε κοντά του πριν τελειώσει την αποστολή της, για το πώς έμεινε αμίλητη όλο αυτό τον καιρό, για το πώς την κυνήγησαν κατηγορώντας την ότι ήταν μάγισσα...


...και για το πώς έσωσε τ' αδέρφια της τελικά...


και παντρεύτηκε τον εκλεκτό της καρδιάς της. Δεν τα ήξερα όλα αυτά μέχρι που διάβασα αυτό το μικρό βιβλίο. Ντυμένη με τις λεπτοκαμωμένες vintage εικόνες, αυτή η παράξενη ιστορία φαίνεται βγαλμένη από μια άλλη εποχή. Κι αποτελεί παράλληλα ένα ασυνήθιστο παραμύθι πάντα επίκαιρο, για ένα δυναμικό κι αποφασισμένο κορίτσι που με τον ήσυχο τρόπο του σώζει έντεκα αγόρια... Χρειαζόμαστε τέτοια παραμύθια...  


Brave.


Δεν είναι το πρώτο παραμύθι με τη γενναία Μέριντα που διαβάζουμε. Και την ταινία της την είδαμε πολλές φορές -η τελευταία ήταν πριν από δυο βδομάδες νομίζω...


...όμως δεν θα μπορούσα ν' αντισταθώ σ' αυτό εδώ το Little Golden Book. Πρέπει να είναι η πιο όμορφα εικονογραφημένη εκδοχή που έχω δει. Μοιάζει αληθινά ζωγραφιστό κι όχι τρισδιάστατο σαν φωτογραφία της ταινίας. Κι η ιστορία είναι τόσο όμορφα κι απλά ειπωμένη, χωρίς πολλά και περιττά λόγια. Τόσο εύκολη και κατανοητή (με το άλλο μας βιβλιαράκι είχαμε μπερδευτεί λίγο- βέβαια έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε...).


Απλώς λίγες ακόμα εικόνες απ' το βιβλίο, που μας αρέσει τόσο πολύ:




 Κι αυτά ήταν όλα που είχα να σας πω γι' απόψε... 

13 σχόλια:

  1. Επιτέλους!! Ένα παραμύθι που το διάβασα πριν από σένα. Τους 11 κύκνους τους διάβασα μικρός και ακόμα το θυμάμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν ήμουν μικρή είχα πολλές βιντεοκασέτες της εταιρείας Joconda, οι οποίες κατά κύριο λόγο περιείχαν Ρώσικα παραμύθια. Μια από αυτές είχε τους 11 κύκνους, και τώρα που μου το θύμησες, έψαξα στο youtube και βρήκα ολόκληρη την ταινία!
    https://www.youtube.com/watch?v=T_FFhJ_ljFE
    Το βιβλίο έχει απίστευτη εικονογράφηση! Τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. *Ρώσικα καρτούν εννοούσα, όχι παραμύθια!

      Διαγραφή
    2. Πω πω πανέμορφο καρτούν! Σ' ευχαριστώ πολύ! Λατρεύω αυτά τα ρώσικα καρτούν και θα πω στα κορίτσια να το δούμε όλο αύριο!! :)

      Διαγραφή
  3. τι υπέροχα μικρα βιβλιαρακια με καταπληκτικες εικόνες!! Λατρεψα την εικονογραφηση των 11 Αγριόκυκνων που ειναι από τα αγαπημενα μου παραμυθια.. Το αγαπω πάρα πολύ!! Και τι συμπτωση!! τις προάλλες το έλεγα στο Νικολα πριν κοιμηθει!!! καλό βραδυ Γεωργια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χεχε στο ίδιο μήκος κύματος είμαστε!! :) Πραγματικά είναι εκπληκτικό παραμύθι και πολύ χαίρομαι που -έστω και αργά- το γνώρισα! φιλάκια Ελπίδα μου :)

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. Oh I know! You 're the reason I know about Eloise Wilkin and The Wild Swans anyway! This Brave book is soooo good :)

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα! Σε έχω γνωρίσει μέσα από το μπλογκ του Κλεομένη. Χρειάζομαι την βοήθειά σου για να διαλέξω βιβλίο για την κορούλα μου.
    Επειδή δεν είδα το mail σου, θα μου στείλεις ένα. Χρειάζομαι πληροφορίες.
    please

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γειά σου! κι εγώ σε ξέρω απ' το slowchefs αλλά χαίρομαι που μιλάμε και προσωπικά. Λοιπόν, στείλε μου όποτε θέλεις στο be2eenthelines@yahoo.com. Θα χαρώ πολύ!

      Διαγραφή
  6. Από που αγοράζεις τα ξενόγλωσσα βιβλία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχεδόν αποκλειστικά από το amazon.co.uk και το bookdepository.com (το τελευταίο έχει και δωρεάν μεταφορικά!)

      Διαγραφή