Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Επιστροφή στο ΟΖ

Πριν αρκετό καιρό, είχα γράψει για τη μαγική κι αγαπημένη χώρα του ΟΖ εδώ. Για τη Ντόροθυ του βιβλίου, του κόμικ και τις τηλεοπτικές-κινηματογραφικές-θεατρικές ενσαρκώσεις της. Για το τρομακτικό πλήθος των σίκουελ που γράφτηκαν από τον Frank Baum και άλλους. Για το πόσους και πόσο επηρέασε η μυθολογία του Οζ.             

Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω αγγίξει έστω και στο ελάχιστο τον κόσμο του Baum. Έχω δει τις ταινίες The Wizard of Oz της MGM και Return to Oz του 1985, έχω διαβάσει το πρώτο βιβλίο, που το έχουμε στην τρισχαριτωμένη και μικρούτσικη έκδοση της Collector's Library με εικονογράφηση του W.W. Denslow (του 1900!!), αλλά καμία από τις συνέχειες. Και το Οζ είναι απέραντο, σχεδόν ανεξάντλητο. Θέλω τόσο πολύ να συνεχίσω την ιστορία.  

Δεν είμαι κολλημένη με την original εκδοχή του πράγματος. Λατρεύω το κόμικ της Marvel.    


Οι συνέχειες που έχουμε είναι το ίδιο συναρπαστικές με το πρώτο μέρος. Δράση, χιούμορ και υπέροχη απεικόνιση των χαρακτήρων. Οι ιδιαιτερότητες του καθενός, οι λεπτομέρειες. Scottie Young, υποκλίνομαι. 

Από το πρώτο κόμικ της Marvel: H Dorothy ζητάει τη βοήθεια των ποντικιών για να βρει η συντροφιά το δρόμο για τη Σμαραγδένια Πολη.. 
Τελευταίες στιγμές στο Οζ, αποχαιρετισμός και επιστροφή στο Κάνσας.

Οπισθόφυλλο και περίληψη του δεύτερου μέρους. Δεν έχει να κάνει με τη Ντόροθυ, ακολουθεί ένα αγοράκι απ' το Οζ στις απίστευτες περιπέτειές του, παρέα με το σκιάχτρο και τον μεταλλικό ξυλοκόπο του πρώτου βιβλίόυ, αλλά και άλλους ασύλληπτους ήρωες. Οι σύντροφοι της Ντόροθυ μαζί με τον μικρό Τιπ κρατούν στα χέρια τους την τύχη του Οζ...
Στο τρίτο μέρος ξανασυναντάμε τη Ντόροθυ, λίγο μεγαλύτερη, λίγο, πολύ λίγο, αλλαγμένη, σ' ένα νέο τόπο, με νέους (αλλά και παλιούς) συντρόφους και νέους, τρομερούς αντιπάλους. Εδώ, με την καινούργια φίλη της Billina, την πιο έξυπνη κότα του κόσμου.
Όζμα και Ντόροθυ, άλλος ένας αποχαιρετισμός, άλλη μια επιστροφή...
΄Εχουμε το Wicked, το prequel του Gregory Maguire, με τις δυο του συνέχειες. Το πρώτο βιβλίο μου άρεσε πάρα πολύ, είχα γράψει και γι' αυτό στην παλιότερη ανάρτηση, το δεύτερο  το διάβασα αργότερα αλλά δεν το θυμάμαι (δεν μου έκανε την ίδια εντύπωση, παρόλα αυτά του αξίζει μια επανάληψη), και δεν έφτασα ακόμα στο τρίτο. Έχω εκκρεμότητες και μαθαίνω ότι υπάρχει και τέταρτο, το φινάλε, πρέπει να οργανωθώ...


Καταλαβαίνετε, είμαι εντάξει -παραπάνω από εντάξει- με τα έργα της φαντασίας που ακουμπούν στο Οζ (ή οπουδήποτε, για να λέμε την αλήθεια), χωρίς να είναι το αυθεντικό έργο. Αν είναι πράγματι καλά, τα εκτιμώ, τα θαυμάζω, και είμαι πάντα ανοιχτή σε νέα. Κι έτσι όταν έμαθα ότι το Μάρτιο θα κυκλοφορήσει μια νέα ταινία για το Οζ, με τίτλο Oz: The Great and Powerful, τέντωσα τις κεραίες μου. Φαίνεται ότι δεν έχει καμιά σχέση με τη Ντόροθυ και τους φίλους της, αλλά με το πώς ο "μάγος" έφτασε να γίνει αυτός που έγινε. Πώς ήρθε από το Κάνσας στη χώρα του Οζ, τα πάρε-δώσε του με τις μάγισσες, πώς μπλέχτηκε στα προβλήματα των κατοίκων κι αναδείχτηκε σε σωτήρα-παντοδύναμο μάγο. Θέλω πάρα πολύ να τη δω όταν βγει. 
Το trailer:


Καλή ή κακή, η ταινία θα είναι ένα ακόμα κεφάλαιο στο μεγάλο παραμύθι.
Και γιατί να μην είναι καλή;
Ποτέ δεν λέω όχι σε λίγη φαντασία.

4 σχόλια:

  1. Είναι τόσα πολλά που γράφεις για το ΟΖ που δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω. Θυμάμαι αμυδρά να διαβάζουμε κάποιο παραμύθι για το μάγο του ΟΖ. Ή ήταν ταινία; Πάντως το ΟΖ και η Νάρνια εξέπεμπαν μια μαγεία που δεν την ένοιωθες στα άλλα παραμύθια, ακόμα και της σειράς των κατοίκων του δάσους.
    Η Σταυρούλα είναι από τα τυχερά παιδάκια, που η μαμά τους θα τους μάθει να απολαμβάνουν τη χαρά του μαγικού κόσμου των βιβλίων. Και φαίνεται πως ανταποκρίνεται τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκαιο για τη μαγεία του οζ και της Ναρνια, απλώς δεν μπορούν νομίζω να συγκριθούν με τους κατοίκους του δάσους γιατί είναι για πιο μεγάλες ηλικίες. Πιο σύνθετη πλοκή, σε άλλο κοινό απευθύνονται, οι κάτοικοι του δάσους ήταν απλό παραμυθάκι και για τέτοιο ήταν φανταστικό...

      Διαγραφή
  2. I am such an Oz fanatic, but I have never really looked at the comics before. The illustrations are fabulous! Perhaps I need to check my library...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. I think these comic books really capture the spirit of Oz, they tell (as far as I know, and I don't know much) the whole story very eloquently, and yes, the illustrations are exceptionally good (I love this Dorothy, she's the sweetest kid!). I'm sure you'll love them! The forth book is the next thing I want to buy!

      Διαγραφή