Τρίτη 12 Απριλίου 2016

A Dignity of Dragons

Για τη Nicoletta Ceccoli και τις υπέροχες εικόνες της είχαμε ξαναμιλήσει πρόσφατα εδώ. Η δουλειά της είναι πάντοτε εντελώς ονειρική, απίστευτα όμορφη και ξεχωριστή. Υπάρχει όμως κι αυτό το πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφημένο από την ίδια, που ήρθε στο σπίτι μας πριν λίγο καιρό, μας χάρισε χαρούμενες στιγμές σε μια δύσκολη φάση και μας ενθουσίασε και τις τρεις. 
A Dignity of Dragons, Collective Nouns for Magical Beasts.  Το βιβλίο των μαγικών πλασμάτων, το λέμε εμείς. 


Είναι ένα βιβλίο-κατάλογος μαγικών πλασμάτων από διάφορες χώρες, κουλτούρες και εποχές. Η ιδέα είναι να αποδώσει στο κάθε είδος ένα συλλογικό ουσιαστικό που να περιγράφει και να χαρακτηρίζει ένα κοπάδι από δαύτα. Για παράδειγμα, μπορείς να συναντήσεις μέσα στο βιβλίο...
A tsunami of sea monsters
A splash of mermaids
An arch of rainbow snakes...



Τα collective nouns που υπάρχουν στο βιβλίο είναι ευφάνταστα και εντυπωσιακά, όμως για εμάς δεν είναι αυτά το θέμα -κατ' ανάγκη, μάλιστα, αφού είναι για μένα εντελώς αμετάφραστα. Η μεταφραστική μου δεινότητα, για την ακρίβεια, σταματάει πολύ πριν φτάσουμε στο
An amazement of minotaurs
ή στο
A thundering of rocs...
To θέμα μας είναι τα ίδια τα μαγικά πλάσματα. Πιο πολλά απ' όσα είχαμε δει ποτέ μαζεμένα.
Και πιο πολύ, το θέμα μας είναι η πανέμορφη απεικόνισή τους απ' την εικονογράφο, που μας τραβάει μέσα στο βιβλίο και μας κάνει να το θαυμάζουμε ξανά και ξανά.


Θέλω να μπω μέσα σε μια εικόνα της, να είμαι κάπου εκεί μέσα.


Έτσι λοιπόν ξεφυλλίζουμε το βιβλίο, κοιτάζουμε τα μαγικά πλάσματα, λέμε τα ονόματά τους, στα ελληνικά ή στα αγγλικά αν είναι πολύ δύσκολο να τα μεταφράσω, μιλάμε γι' αυτά.
Λέμε ποια είναι η καθεμιά μας απ' το κάθε είδος, ακόμα κι αν πρόκειται για Μέδουσες ή Άρπυιες, ή για παράξενους κακούς κόκορες, ή για λιοντάρια με ανθρώπινο πρόσωπο και ουρά σκορπιού -υπάρχουν κι αυτά κάπου, σε κάποιες ιστορίες.


Κι αν δεν ξέρω τι είναι κάποιο απ' αυτά, υπάρχει πάντα ο κατάλογος στο τέλος του βιβλίου, με πληροφορίες για το κάθε είδος.



Ανάμεσα στ' αγαπημένα μας πλάσματα είναι οι αλεπούδες που παίρνουν τη μορφή γυναίκας.


Να και το βιβλίο χωρίς το εξωτερικό του κάλυμμα -εξίσου όμορφο, δεν είναι;


Αυτό το βιβλίο είναι μαγικό! Χωρίς πολλά λόγια, απόλυτα συναρπαστικό. Δίνει φτερά στη φαντασία...

6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Στο amazon, ψάχνοντας βιβλία της Nicoletta Ceccoli... Πραγματικά, είναι εντυπωσιακό! :)

      Διαγραφή
  2. αφωνη εχω μεινει.... Τι υπεροχο βιβλιο!! Πραγματικα μαγικη εικονογραφιση.... Πολυ ατμοσφαιρικη!!! Κι εμεις αγαπαμε τα μαγικα πλάσματα!!! Τελειο Γεωργια μου!!! φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμείς μείναμε όταν το ξεφυλλίσαμε! Φιλάκια Ελπίδα μου!

      Διαγραφή