Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Fairy Day ξανά...

Κάποια στιγμή μέσα σ' αυτές τις παράξενες βδομάδες του Ιουνίου, ήρθε ξαφνικά το καλοκαίρι. 
Ήρθε η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, που συνέπεσε μ' ένα μικρό, τυχαίο αλλά τόσο ταιριαστό καλοκαιρινό πάρτι και με τα τρεισήμισι χρόνια της Σταυρούλας (είμαι τρεισήμισι; στ' αλήθεια;), εύκολο να το θυμάσαι αφού γεννήθηκε την πιο μεγάλη νύχτα. 
Ήρθαν τα παιχνίδια στο μπαλκόνι, (η Ισαβέλλα δεν μένει μέσα για κανένα λόγο πλέον), και το φαγητό στο μπαλκόνι, και το διάβασμα στο μπαλκόνι. 
Σήμερα που το μωρό μας κοιμήθηκε νωρίς διαβάζαμε με τη Σταυρούλα ιστορίες της Λώρας καθισμένες κάτω στο μπαλκόνι, ιστορίες τη μία μετά την άλλη, ώσπου έπεσε σκοτάδι, κι η γειτονιά ησύχασε και τα τριζόνια τραγουδούσαν κι ήταν για λίγο τόσο ήρεμα κι ωραία, λες κι ήμασταν εκεί, μαζί με τη Λώρα και την οικογένειά της σ' έναν αλλιώτικο κόσμο ή σ' ένα όμορφο όνειρο.  


Ήρθε και πέρασε μαζί με όλ' αυτά, και κάπως μου ξέφυγε φέτος, είναι η αλήθεια, η Διεθνής Μέρα των Νεράιδων. Το θυμήθηκα προχτές, αλλά το βράδυ δεν είχα κουράγιο ούτε ν' ανοίξω τον υπολογιστή, και μπορεί πλέον να είναι κάπως αργά, αλλά δεν μπορώ και να την αγνοήσω εντελώς. Να σας δείξω, έστω και τώρα, έστω και λίγο βιαστικά, ένα μικρούτσικο βιβλίο για νεράιδες;


To The Tiptoe Guide to Tracking Fairies είναι ένα πανέμορφο μικρό βιβλίο, με θέμα τις νεράιδες, μα κάπως διαφορετικό απ' τα συνηθισμένα.
Μια παρέα παιδιών που έχει όρεξη για περιπέτειες ξεκινάει να ψάξει για νεράιδες, γι' αυτές τις λίγες που ζουν ολόγυρά μας. Η σύντομη ιστορία τους ακολουθεί βήμα βήμα καθώς ψάχνουν κάτι μαγικό μέσα στη φύση που τους περιβάλλει, ή καθώς δημιουργούν τελικά τη δική τους μαγεία...


Και να, είναι που σε σπρώχνει να ξεκινήσεις μια περιπέτεια, να βγεις έξω και να ψάξεις, για να βρεις τις νεράιδες που κρύβονται έξυπνα μα είναι παντού ολόγυρά μας.


Τέλεια καμουφλαρισμένες, θα ξεγελάσουν ακόμα και το έμπειρο μάτι, γι' αυτό πρέπει να είσαι προσεκτικός. Πρέπει να ξέρεις πού θα τις αναζητήσεις, αλλά και πώς να τις ευχαριστήσεις - ίσως αν τους φτιάξεις μια φωλίτσα, ένα άνετο μαξιλάρι, μια πισίνα για να πλατσουρίσουν ή τους αφήσεις ένα μικρό κέρασμα. Πρέπει να έχεις υπομονή. Πρέπει ν' ακολουθείς τα στοιχεία. Κι αυτές είναι πάνω κάτω όλες οι οδηγίες. Καλή τύχη!


Μας άρεσε αυτό το βιβλίο. Το θέμα του, αλλά και η χαριτωμένη και έξυπνη εικονογράφηση που συνδυάζει τις φωτογραφίες με τα παιχνιδιάρικα ζωγραφιστά νεραϊδάκια. Μας άρεσαν οι ιδέες που δίνει και η προτροπή για εξερεύνηση. Είναι σε όλα του ένα πολύ γλυκό βιβλίο.


Μην απογοητεύεσαι, σου λέει στο τέλος, αν παρόλα όσα κάνεις δεν δεις τις νεράιδες σήμερα. Είναι πονηρές. Έλα πάλι μια άλλη μέρα, κοίτα ξανά, και κάτι μαγικό μπορεί να συμβεί...


Και κάπως έτσι, με λίγη νεραϊδόσκονη, θα σας αφήσω γι' απόψε.
Με λίγη καθυστέρηση, Χαρούμενη Ημέρα των Νεράιδων. Ποτέ δεν είναι αργά.
Κι αλήθεια τώρα- αν δεν δείτε τις νεράιδες με την πρώτη, μη σταματάτε να ψάχνετε.
Είναι γύρω μας, είναι παντού.
Μπορεί να βρεις μία μες στο σπίτι σου.


Ή δύο.
Ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να κρύβονται.


2 σχόλια: