Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Η φίλη μας η Κλάρα


Ήρθε ο καιρός που ανακάλυψαν στη βιβλιοθήκη μας τα παλιά μου αντίτυπα από τη σειρά Η αδερφή μου η Κλάρα, του Ντιμίτερ Ινκιόφ. Ήρθε ο καιρός που διαβάζουμε την Κλάρα με τα κορίτσια!

Την ξέρετε την Κλάρα; Εγώ την ανακάλυψα όταν ήμουν εννιά. Θυμάμαι και τη μέρα που διάλεξα το πρώτο μου βιβλίο με την Κλάρα στο βιβλιοπωλείο (Η αδερφή μου η Κλάρα και ο φύλακας άγγελός της), και η κυρία που δούλευε εκεί και πάντα παρακολουθούσε τις επιλογές μου προσπάθησε να με αποτρέψει λέγοντάς μου πως "είναι για πιο μικρά παιδάκια"... Κι εγώ γύρισα στο οπισθόφυλλο και της αντέτεινα πως "να, λέει από 6 ως 11 ετών!" Και γύρισα στο σπίτι και το διάβασα με μια ανάσα, και το αγάπησα πολύ, και διάβασα κι άλλα μετά, κι έγινε φίλη μου η Κλάρα κι ο μικρός της αδερφός, δυο παιδάκια που παίζουν, μαλώνουν, λένε μυστικά, ανταγωνίζονται, κάνουν σκανταλιές και απερισκεψίες, έχουν πολύ χιούμορ και φανταστικές ιδέες κι οι περιπέτειές τους είναι τόσο αστείες, τόσο διασκεδαστικές.

Τα πρώτα μου, τα πιο παλιά αντίτυπα είναι αρκετά ταλαιπωρημένα. Χρωμάτιζα τότε ακόμα τις ασπρόμαυρες εικόνες απ' τα βιβλία που μου άρεσαν. Και θυμάμαι τον εαυτό μου να εμπνέεται απ' τις ιστορίες, να θέλει να τις ζήσει, να ετοιμάζει σακίδιο για να παίξω τη δική μου "Μεγάλη Πορεία"...



Χαίρομαι τόσο που τα ξαναδιαβάζω τώρα, και τα μοιράζομαι με τα κορίτσια. Ξεκινήσαμε με τα φαντάσματα. φυσικά, γιατί ο τίτλος ήταν ο πιο ελκυστικός. Ενθουσιάστηκαν και οι δυο, παρόλο που καμία ακόμα δεν είναι έξι χρονών. Συνεχίσαμε με τον Καρχαρία, γιατί είναι το πρώτο, κι έπειτα με το δεύτερο, τη Μεγάλη Πορεία, που τη διαβάσαμε όλοι στο τρένο καθώς ερχόμασταν στο χωριό προχθές. Και συνεχίζουμε με μανία, σήμερα τελειώσαμε το Χιονάνθρωπο, γιατί είναι το τρίτο βιβλίο στη σειρά, κι είπαμε να διαβάσουμε με τη σειρά όσα έχουμε, κι ας μιλούσε για χιόνια, κι ας είναι καλοκαίρι.


Κάναμε κάτι γέλια μ' αυτό εδώ! Είχε τούμπες στο χιόνι, γκάφες, απίθανες ιδέες και αστείες σύνθετες λέξεις που εφευρίσκουν τα παιδιά και κάνουν τις δικές μου να χτυπιούνται απ' τα γέλια: αλοιφοκρεμολόγησέ με, έπεσα καταπόπουδα και άλλα τέτοια...


Δυστυχώς απ' ό,τι βλέπω η σειρά με την Κλάρα πρέπει να βρίσκεται εκτός κυκλοφορίας πια. Τι κρίμα! Ελπίζω να είναι προσωρινό. Εγώ έχω διαβάσει πολύ λίγα, αυτά που φαίνονται στην πρώτη φωτογραφία πάνω πάνω, αυτά έχουμε στη βιβλιοθήκη μας, και βλέπω ένα σωρό ιστορίες ακόμα που είχαν κυκλοφορήσει κάποτε.


Εσείς; 
Τα θυμάστε αυτά τα βιβλία; 
Γίνατε ποτέ φίλοι με την Κλάρα; 

12 σχόλια:

  1. Α βρε Γεωργια μου!!!!Κλαρα αγαπημένη ....απο τα πρώτα βιβλία που διάβασα στα ελληνικά οταν ήρθαμε απο Αυστραλία και εγω κοντά σε αυτή την ηλικία....είχε κάποια απο τότε και βρήκαμε πολλά πέρυσι το καλοκαίρι σε ένα βιβλιοπωλείο στα καμμένα βούρλα ....και τα πήραμε αφού τα είχε μόνο δυο ευρώ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία! Μακάρι να βρούμε κι εμείς κι αλλα! Φιλάκια Ελένη μου!

      Διαγραφή
  2. Δεν τα είχα πετύχει πότε... Καιας μάζευα βιβλία με μανία.... Ωστόσο είναι πάντα μοναδικό συναίσθημα να διαβάζεις στο παιδί σου τα ίδια βιβλία που διάβαζες εσύ... φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν τα εχω διαβασει ολα... ομως κι εμενα μου αρεσαν πολυ!!! Πραγματικα καταπληκτικο να διαβαζουν τα παιδιά σου τα δικά σου αγαπημένα παιδικά βιβλία!!! Αξια ανεκτίμητη!! πολλα φιλια Γεωργια μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου αρέσουν κι εμένα τα βιβλία αυτά!!!!!!εχουν πλάκα ειδικά αυτο με τις ξύλινες κουτάλες!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τέλεια! Γιατί αυτό είναι το επόμενο που θα διαβάσουμε!

      Διαγραφή
  5. Τα εχω ολα τα βιβλια της σειρας. Ημουν κολλημενη με την Κλαρα. Ηταν τα πρωτα βιβλια που διαβασα ΜΟΝΗ ΜΟΥ!!! Μεγαλο κατορθωμα. Τωρα λεω για την Κλαρα στο γιο μου. Τα Χριστουγεννα που θα παω στο πατρικο μου θα τα παρω να του τα διαβαζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας!!Ξέρετε που μπορώ να βρω κάποιο ή κάποια από αυτά τα βιβλία;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Ανδρέας

    ΑπάντησηΔιαγραφή