Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Ο νάνος δεν κοιμάται και οι εκδόσεις Μάρτης

Το σημερινό μας βιβλίο ήρθε με το ταχυδρομείο το πρωί και ήταν ένα από κείνα τα απρόσμενα δώρα που φέρνουν πολλή χαρά. Πριν από λίγες μέρες, επικοινώνησαν μαζί μας από τις εκδόσεις Μάρτης, έναν από τους εκδοτικούς οίκους που εκτιμώ πολύ, αφού τα παιδικά βιβλία που έχει εκδώσει είναι (προς το παρόν) λίγα αλλά όλα ποιοτικά, διαλεγμένα ένα-ένα. Η έκπληξή μου ήταν μεγάλη όταν διάβασα ότι οι άνθρωποι, παρακολουθώντας το blog και βλέποντας πως αγαπάμε τον Άλφονς τους αλλά και το Tomten, σκέφτηκαν να μας χαρίσουν τη νέα έκδοση του Tomten στα ελληνικά, που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό τους οίκο με τίτλο Ο νάνος δεν κοιμάται. Σε μια εποχή όπου (όπως δείχνει και η πρόσφατη εμπειρία) περιμένεις συνήθως να βρεις το μπελά σου από ό,τι κάνεις, η ιδέα να μας κάνουν δώρο ένα βιβλίο ήταν από μόνη της συγκινητική -σχεδόν απίστευτη! Πόσο μάλλον όταν το εν λόγω βιβλίο είναι τόσο υπέροχο.   


Ξέροντας το Tomten, το πανέμορφο, παράξενο παραμύθι που η αγαπημένη Astrid Lindgren εμπνεύστηκε από ένα παλιό ποίημα, είχα ενθουσιαστεί όταν λίγους μήνες νωρίτερα είδα ότι κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Φέτος τα Χριστούγεννα (και λίγο νωρίτερα) κάναμε δώρο το Ο νάνος δεν κοιμάται σε παιδάκια φίλων μας, νομίζω σε τρεις περιπτώσεις. Το ανέφερα αρκετές φορές σε άλλους όταν μου ζήτησαν να τους προτείνω παιδικά βιβλία. Νιώθω πως το γνωρίζω και το αγαπώ ήδη και είμαι πολύ χαρούμενη που τελικά έφτασε και σε μας -με την απίθανη εικονογράφηση της Kitty Crowther είναι τόσο διαφορετικό από την αγγλική έκδοση που ήδη είχαμε. Ακόμα, ήρθε πάνω στην ώρα, ή μάλλον πάνω στην εποχή, γιατί στ' αλήθεια δεν είναι χριστουγεννιάτικο βιβλίο, απλώς βαθιά χειμωνιάτικο, σε απόλυτη αρμονία με τις πιο κρύες μέρες του χρόνου, όπου το ζητούμενο είναι μια ζεστή φωλιά, λίγη ελπίδα για περισσότερο φως, λίγη φροντίδα.


Ο νάνος, το Tomten όπως λέγαμε και τότε, είναι όλα αυτά για το παλιό, μοναχικό αγρόκτημα που κοιμάται σκεπασμένο με χιόνι. Κάθε νύχτα σηκώνεται και τριγυρνάει στα σπίτια, στο στάβλο, στην αποθήκη, αφήνοντας τα μικρά του ίχνη στο χιόνι, και προσέχει κάθε ζωντανό πλάσμα που βρίσκεται εκεί. Μιλάει στα ζώα που αγρυπνούν και στους ανθρώπους που κοιμούνται με τη σιωπηλή, μικρή γλώσσα των νάνων, δίνοντάς τους την υπόσχεση ότι ο χειμώνας κάποτε τελειώνει. Κι αν κανένας άνθρωπος δεν βλέπει ποτέ το νάνο,  όλοι ξέρουν από τα βηματάκια του στο χιόνι ότι βρίσκεται εκεί και τους φροντίζει, προσφέροντας σιγουριά και σταθερότητα παρά τα χρόνια που περνούν, χαρίζοντας με τον ήσυχο τρόπο του ελπίδες και καλοκαιρινά όνειρα.


Η μετάφραση σ' αυτή την έκδοση κυλάει όμορφα, τραγουδιστά -δεν θα περίμενα τίποτα λιγότερο. Εξάλλου, το παραμύθι μοιάζει στ' αλήθεια με ποίημα, γλυκό και τρυφερό. Η εικονογράφηση δένει μαγικά με την ιστορία και το αποτέλεσμα είναι ένα υπέροχο βιβλίο που δεν θα κουραστούμε ποτέ να διαβάζουμε και να μοιραζόμαστε.


Ευχαριστούμε πολύ τις εκδόσεις Μάρτης για το υπέροχο δώρο!!


Υ.Γ. Η Ισαβέλλα ενθουσιάστηκε με την καρτούλα και τους σελιδοδείκτες που συνόδευαν το "βιβλίο της". Τους κράτησε όλους στα χέρια της για λίγο και μετά αποφάσισε να τους μοιραστεί με τον αδερφό της -τρέχοντας πήγε και του άφησε ένα δωράκι εκεί που κοιμόταν...

17 σχόλια:

  1. Yay! I love the Tomten. I have one Alfie Atkins (Alphonse) book in English. They're hard to come by here. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Alphonse was published in Greek for the first time only two years ago or less. We've got all four books that are in print and we love them!

      Διαγραφή
  2. Δείχνει εξαιρετικό Γεωργία! Ευχαριστούμε για την παρουσίαση. Βρίσκεται πλέον στην λίστα των επόμενων βιβλιοαγορών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι! Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Και τον Άλφονς επίσης :)

      Διαγραφή
  3. Μάγδα μου που τα βρίσκουμε τα βιβλία αυτά; Με ενδιαφέρει πολύ γιατί εκτός των άλλων στο σχολείο της κόρης μου από πέρσι έχει βιβλιοπαρουσιάσεις! Επιλέγουν δλδ τα παιδιά ένα βιβλίο και προσπαθούν να το παρουσιάσουν μπροστά σε όλους τους συμμαθητές τους χωρίς να το διαβάζουν! Και όπως καταλαβαίνεις θέλουν να είναι κάτι διαφορετικό!!! Ευχαριστώ για την πρόταση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να το βρεις σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία! (σε public, πολιτεία, ιανό σίγουρα και σε αλλα) Είναι νεο βιβλίο και κυκλοφορεί ευρέως :)

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Γεωργία και καλώς σε βρίσκω... πολύ ενδιαφέρον το μπλογκ σου! Θα σε παρακολουθώ γιατί με ενδιαφέρουν οι βιβλιοπροτάσεις... το σημερινό βιβλίο που μας προτείνεις δείχνει πολύ ενδιαφέρον! Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Μαρία! Σ' ευχαριστώ πολύ! Είναι τέλειο βιβλίο, το συνιστώ ανεπιφύλακτα :)

      Διαγραφή
  5. υπεροχο το βιβλιο!!! Ευτχως που προφανως οι εκδοσεις Μαρτης εχουν καλυτερο προσωπικο δημοσιων σχεσεων!!! Κι εμεςι τις αγαπαμε πολυ!! πολλα φιλια Γεωργιτσα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, η αλήθεια να λέγεται! Το βιβλίο είναι τέλειο, θα σας άρεσε πιστεύω!! φιλάκια Ελπίδα μου!

      Διαγραφή
  6. Το βιβλίο αυτό ήταν ήδη στην λίστα μου προς αγορά αλλά τώρα που διάβασα και την δική σου παρουσίαση θα πάω να το πάρω την Δευτέρα κιόλας.
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το ακούω, Μαρίνα! Ελπίζω να σου αρέσει όσο και σε μας!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα. Κι έλεγα αυτόν το μήνα να μην αγοράσω βιβλία. Τώρα με ξεσήκωσες.
    Δεν θυμάμαι αν σου έχω προτείνει το Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΓΙΣΣΑ του Ότφριντ Πρόισλερ, είναι από τα αγαπημένα μου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα! Κι εγώ έτσι παθαίνω... Τα βιβλιο-blog που παρακολουθώ θα είναι η καταστροφή μου!
      Τη μικρή μάγισσα την έχουμε αγοράσει αλλά όχι διαβάσει ακόμα.. είναι στη στοίβα με τα προσεχώς. Μετά την πρότασή σου μου κινεί διπλά το ενδιαφέρον!

      Διαγραφή
  8. Το βιβλίο μας το έφεραν και εμάς δώρο στις γιορτές . Ειναι γλυκύτατο πράγματι και μου εκανε τρομερή εντύπωση το ποσο όμορφο βιβλιοδετημένο ειναι . Δείχνει ξεχωριστή φροντίδα και αγάπη για τα βιβλία απο τους εκδότες . Απο τα αγαπημένα της μικρής μου.
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όλα αυτά πράγματι. Σ' ευχαριστώ για το σχόλιό σου, Δέσποινα!

      Διαγραφή
  9. Μόλις το αγόρασα μετα απο εκτεταμένη αναζήτηση στα βιβλιοπωλεία και ανυπομονω να το διαβάσω στα μικρά μου!
    αν και είναι ακόμα Σεπτέμβρης και ο νάνος μοιάζει χειμωνιάτικος τύπος δεν μπορώ να περιμένω.
    Ευχαριστούμε Γεωργία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή