Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ιστορίες και κάτι από τέχνη...

Θα μπορούσα να γράψω τρεις σελίδες για το μήνα που πέρασε, ή και μια πρόταση μονάχα. Αντί γι' αυτό, θα τον προσπεράσω εντελώς, και θ' αρχίσω σήμερα χωρίς πρόλογο. 

'Εχω να μοιραστώ μαζί σας μερικά από τα αγαπημένα βιβλία που διαβάσαμε αυτό τον καιρό. Βασικά, έχω να μοιραστώ μαζί σας πάρα πολλά βιβλία, αλλά δεν ελπίζω πως θα μπορέσω να το κάνω. Γι' αυτό, διάλεξα μερικά έτσι στην τύχη. Είναι άσχετα μεταξύ τους, μα είναι σαν παραθυράκια, μαγικές πόρτες που οδηγούν κάπου όμορφα. Και τι άλλο είναι η δουλειά μου εδώ πέρα απ' το ν' αποτυπώνω την ομορφιά; 

Πάμε λοιπόν. Φύγαμε.

Ένα βιβλίο που άρεσε πολύ και στα δυο κορίτσια: 

Lola at the Library: Μια γλυκιά ιστορία για μικρά παιδάκια που αγαπούν τα βιβλία -ό,τι πρέπει για μας που ανανεώσαμε τη σχέση μας με τη βιβλιοθήκη από τότε που ήρθαμε στην Αθήνα. Παρόλο που οι βιβλιοθήκες μας εδώ είναι αξιοθρήνητες σε σχέση με του εξωτερικού, απ' την αρχή μέχρι το τέλος το βιβλίο περιγράφει μια οικεία κι αγαπημένη διαδικασία, επιτρέποντας στις μικρές να ταυτιστούν και να το αγαπήσουν.  


Πιο πολύ απ' όλα, ο ενθουσιασμός της Λόλας που περιμένει να πάει στη βιβλιοθήκη με τη μαμά της -πιο πολύ αυτός είναι αναγνωρίσιμος.


Κι έπειτα, όλα αυτά που κάνουμε κι εμείς, όπως η προετοιμασία...


Η επιστροφή των παλιών βιβλίων...


Η επίσκεψη στο παιδικό τμήμα της βιβλιοθήκης (που είναι πολύ διαφορετικό απ' το δικό μας, αλλά δεν πειράζει)...


Η επιλογή των νέων βιβλίων που παίρνει πολλή ώρα...


Και η λαχτάρα να τα πάρει στο σπίτι...


Ακόμα και το σνακ μετά τη βιβλιοθήκη...


...είναι όλα εκεί. Και φυσικά "ο τέλειος τρόπος για να τελειώσει η μέρα", το διάβασμα στο κρεβάτι. Α, Λόλα, δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.



"Μεγάλα" βιβλία που διαβάσαμε με τη Σταυρούλα: 

Ολοκληρώσαμε τη σειρά της Marvel με τα graphic novels για το ΟΖ (σας είχα ξαναπεί γι' αυτά)-τα πρώτα έξι βιβλία της σειράς του F. Baum που μεταφέρθηκαν αριστοτεχνικά σε κόμικ από τους E. Shanower και S. Young (και κυκλοφορούν και σε ένα συλλογικό τόμο (Oz Omnibus)  πλέον, σε τιμή που προκαλεί εγκεφαλικό). Παρόλο που δεν έμενα πάντα ικανοποιημένη απ' την ικανότητά μου να μεταφράζω αυτόματα τα λόγια σε καλά ελληνικά και παρόλο που στα τελευταία βιβλία εξαντλήθηκα και δεν μπορούσα πια να κάνω διαφορετική φωνή για το κάθε πρόσωπο, δεν φάνηκε να την πειράζει.  Πραγματικά τρελαίνεται γι' αυτά τα βιβλία, και συμμερίζομαι απόλυτα τον ενθουσιασμό της. Στο σπίτι μας το όνομα Dorothy Gale είναι πλέον κάτι σαν μαγικές λέξεις, που μπορείς να προφέρεις (ή να φωνάξεις) ανά πάσα στιγμή...


Οι ιστορίες του Τάσι Νο 1 (Tashi): Ένα πραγματικά διασκεδαστικό βιβλίο, με ήρωα έναν πανέξυπνο μικρό που εμφανίζεται από μια μαγική χώρα καβάλα σ' έναν κύκνο και διηγείται τις θαυμαστές περιπέτειές του. Παραμύθια με γίγαντες, δράκους, φαντάσματα, έναν κακό βαρόνο, ληστές, κι ένα μικρό αγόρι που καταφέρνει να τους κατατροπώνει όλους με την πονηριά και την εξυπνάδα του- μας κράτησε συντροφιά για τέσσερα βράδια στη σειρά και το απόλαυσα τουλάχιστον όσο η Σταυρούλα!


Δυστυχώς φαίνεται πως έχει εξαντληθεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός (που είχαν κυκλοφορήσει και τα δυο επόμενα βιβλία με τις ιστορίες του Τάσι) -πάντως εμείς το βρήκαμε στο βιβλιοπωλείο Πολιτεία, όπου μάλλον είχε ξεμείνει. Κρίμα, γιατί είναι πραγματικά καλό βιβλίο, και πολύ θα ήθελα να το κάνω δώρο στον εφτάχρονο ανιψιό μας.

Ένα βιβλίο με δημιουργικές ιδέες για όλη την οικογένεια:

The Artful Year της Jean Van't Hul:


Ήξερα τη Jean Van't Hul από το blog της The Artful Parent, όπου μοιράζεται φανταστικές ιδέες για το πώς μπορείς να κάνεις χειροτεχνίες με παιδάκια (κάτι για το οποίο έχω μεγάλη όρεξη και διάθεση, αν και καθόλου ταλέντο). Κι εγώ, που θέλω να κάνω χειροτεχνίες με τα παιδάκια μου και να χαιρόμαστε μαζί την όποια τέχνη μπορεί να βγει από μέσα μας περνώντας -κυρίως- όμορφες στιγμές μαζί, ενθουσιάστηκα με τον τρόπο που παρουσιάζει τα πράγματα κι αγόρασα το βιβλίο της. Εκεί μοιράζεται κι άλλες ιδέες για crafts στις οποίες μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια, ακολουθώντας τις εποχές του χρόνου. Μ' αρέσει τόσο πολύ να κάνουμε πράγματα που ακολουθούν τις εποχές του χρόνου. Τις αγαπώ όλες. Και αγαπώ κι αυτό το βιβλίο. 

Ασχολούμαστε προς το παρόν με μερικές απ' τις κατασκευές της Άνοιξης. Τα δείχνει όλα απλά και καθαρά, με τρόπο που να μην πανικοβάλλει κι εμένα την άσχετη. Και κάπως έτσι, μας εμπνέει να παρατηρούμε την ομορφιά γύρω μας και να δημιουργούμε, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα... 


(ξέρω πως θα 'πρεπε να έχω βγάλει φωτογραφίες το βιβλίο, μα ήταν απόφαση τελευταίας στιγμής να γράψω γι' αυτό και να γράψω γενικότερα- υπόσχομαι την επόμενη φορά να είμαι πιο οργανωμένη...)



Μπορεί να μην πιάνει το χέρι μου, μα ξέρω ότι η δημιουργία είναι χαρά κι ελευθερία. Κι αν κάτι θέλω να προσφέρω στα κορίτσια, είναι αυτό. Χαρά. Ελευθερία. 

Αγάπη για τον κόσμο, για τα μικρά κι υπέροχα θαύματά του. 
 

Και την πίστη πως μπορεί να γίνει καλύτερος, αν προσθέσουν σ' αυτόν τα δικά τους χρώματα.  



Τις δικές τους ιστορίες. 

7 σχόλια:

  1. πολυ ομορφα βιβλια!! και τι ωραιες κατασκευες!!! πολλα φιλια Γεωργια μου!! Ανυπομονω να δω τα επομενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ελπίδα μου, ελπίζω να είμαι πιο τακτική από δω και μπρος!

      Διαγραφή
  2. The Artful Year πρέπει να είναι απίστευτο! Μου έδωσες ιδέες! ^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι!! Παιδικά βέβαια τα projects, αλλά αυτό ακριβώς που ήθελα. Έχει και συνταγές και κατασκευές και ωραίες φωτογραφίες, και λίστες με βιβλία και άλλα τέτοια...

      Διαγραφή
  3. Oh, I need The Artful Year! It's been on my wishlist for a while. Hoping it makes its way into my home someday. Someday, I will start the Oz comics. We just need to finish the regular series first...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. It is a beautiful book. I think you 'll like it! The comics are SO great. I 've read the regular series up to book five, but it hasn't been translated in Greek so I can't read it with S yet (I wouldn't dream to translate it as we go the same way I do the comics). Actually, I think only the first book has been translated and we need to get to that soon -we've read some picture book versions but not the real thing. I think she's ready for it now. :)

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα.
    Έψαξα κι εγώ τις ιστορίες του Τάσι, αλλά δεν τις βρήκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή